Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Muškarca u Australiji zapalili kirurzi na operacijskom stolu

Operacija kojom su kardiokirurzi spašavali srce pacijenta (60) krenula je krivo kad se čovjek na stolu zapalio. Brzom reakcijom liječnika ipak su ga spasili bez ikakvih posljedica

Foto: Dreamstime
6 komentara

Kroz rupu na plućima pacijenta iscurila je velika količina kisika koji se pomiješao s anestetikom. Čim su kirurzi bolnice Austin u Melbourneu uključili električne aparate, izbio je požar, otkrili su članovi kirurškog tima koji su uspjeli pribranom i brzom reakcijom spasiti čovjeka koji se iz incidenta izvukao bez ozljeda. Kažu kako to čak nije prvi takav incident te da bi kirurge trebalo educirati kako reagirati u sličnim situacijama.

BIZARNO Spalili je laserom na operaciji: Ispustila vjetar u krivo vrijeme

- U svakoj operacijskoj sali imate boce s kisikom i teoretski se takva situacija može uvijek i svuda ponoviti. Takvi su incidenti ekstremno rijetki, ali postoje. To nije samo stvar edukacije liječnika kako se ponašati u takvoj situaciji, nego i tehničkog osoblja koja se bavi tehničkim efektima organiziranja kisika i svega ostalog vezanog uz operativni program - kazao je kardiolog akademik prof. dr. Davor Miličić.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Muškarac je išao na operaciju zbog oštećenja aorte, a kirurg je tijekom zahvata otvarajući grudni koš slučajno probio desno plućno krilo. Pacijent je od ranije imao problema s plućima te mu je desno plućno krilo iznenada oteklo. Zrak je počeo izlaziti iz pluća, a kako bi mu održali razinu kisika počeli su mu kroz masku davati sve veće količine zraka. Tada su nanjušili da je iz pluća izašao i anestetik koji su mu davali kroz masku. Iako kisik sam po sebi nije zapaljiv, ubrzava gorenje i potpomaže širenje vatre.

Foto: Pixabay

Dok je kirurg pripremao električni aparat za kauterizaciju kako bi zatvorio ranu paleći meso, iskra se zapalila i pala na suhe zavoje na pacijentovim prsima. Osoblje je odmah ugasilo vatru koja se počela razbuktavati, a operaciju su potom dovršili rutinski. Kirurginja Ruth Shaylor kazala je kako je vrlo važno da osoblje razumije kako djeluje kisik u operacijskoj sali.

Tomislav Miletić/PIXSELL IPAK SAMO VJEŽBA Požar na operaciji: Vatrogasci su uspješno prebacili pacijenta

- Postoji samo nekoliko službeno dokumentiranih slučajeva požara otvorenog grudnog koša od kojih se tri odnosi na torakalnu operaciju, a još tri na operaciju krvnih žila. Kod svih zajedničko je prisustvo suhih gaza, povišenih doza kisika i električnog aparata za kauterizaciju - kazala je. Operacija je bila u kolovozu prošle godine, a slučaj je sada objavljen u medicinskim časopisima.

Foto: 123RF

- Ovaj slučaj ističe potrebu edukacije i prevencije kako se situacija u sali ne bi ponovila. Konkretnije, kirurzi i anesteziolozi moraju biti svjesni da se tijekom operacije grudnog koša može razviti vatra osobito ako kod pacijenta postoji oštećenje pluća ili postoje druge bolesti pluća - zaključila je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message