Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Muškarci u Hrvatskoj primaju 16 posto veću plaću od žena

Muškarci u Hrvatskoj primaju 16 posto veću plaću od žena
1

Trend većih plaća u muškaraca nego u žena za isti posao i dalje stoji. Pa su tako žene od 45 do 54 godine potplaćene u odnosu na muškarce jer njihovi vršnjaci imaju 24 posto veća primanja

VIDEO

Na inicijativu Europske komisije, danas se obilježava Dan jednakih plaća, a cilj je ujednačavanje iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima. Potreba za provođenjem ove, ali i drugih, sličnih, kampanja zasniva se na činjenici da širom Europske Unije žene u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Prema podacima servisa MojaPlaća, i Hrvatska prati europske trendove. Naime, promatrajući razdoblje od siječnja do početka studenog, prosječna neto plaća muškaraca u Hrvatskoj je iznosila 6.668 kuna što je 16 posto više u odnosu na iznos od 5.746 kuna koliko su mjesečno zarađivale žene.

Najveće razlike su prisutne u uslužnim djelatnostima

Prema kategoriji posla, najveći jaz prisutan je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku imaju gotovo dvostruko veće plaće (46 posto) u odnosu na žene. Velike razlike prisutne su i u zanimanjima iz kategorije turizma i ugostiteljstva te umjetnosti i kulture. Naime, u obje te kategorije muški zaposlenici imaju 19 posto veće plaće od svojih kolegica.

Thinkstock

S druge strane, žene su bolje plaćene u kategoriji opskrbe električnom energijom (muškarci su 12 posto manje plaćeni), telekomunikacijama (11 posto) te osiguranju (6 posto). Najmanje razlike i najujednačenije plaće su u strojarskim zanimanjima i IT sektoru.

Obrazovanje, pozicija i dob

Što se tiče razine obrazovanja, najveće razlike su među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja. Konkretnije, muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA (stručni poslijediplomski studij ekonomije) ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto veće plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja, dok su nekvalificirani i kvalificirani muški zaposlenici 24 posto bolje plaćeni od ženskih zaposlenica.

Kako dobiti fantastičan posao iako nemate baš puno iskustva
Kako dobiti fantastičan posao iako nemate baš puno iskustva

Prema poziciji, najveće razlike koje idu u korist muškaraca primjećujemo među specijaliziranim radnicima (24 posto) i menadžerima (18 posto), a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima (9 posto).

Zanimljiva činjenica je da su žene od 45 do 54 godine osobito potplaćene u odnosu na muškarce, pa tako njihovi vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'