Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
111 komentara

Vole ih izdaleka: Evo zašto se muškarci boje pametnih žena

Istraživanje je pokazalo da muškarci inteligentne žene smatraju privlačnijama kad su im nedostupne, a da se u komunikaciji s njima osjećaju ugroženo i neadekvatno...

Foto: Dreamstime
111 komentara

Inteligencija je seksi, s tim se slažu muškarci i žene. Svatko će reći da bi radije imao inteligentnog partnera, nego malo manje inteligentnog. Ipak, prema novom istraživanju, u trenutku kad muškarac upozna inteligentniju ženu od sebe, povlači se te se interes za nju drastično smanjuje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin je pokazalo da muškarci preferiraju pametne i sposobne žene, ali samo u teoriji. Istraživanje nazvano Udaljenost povećava privlačnost, usredotočuje se na to kako bi činjenica da je netko fizički nedostupan mogla utjecati na našu pristranost prema različitim osobinama neke osobe.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Testiranje je provedeno među muškarcima koji su trebali ocijeniti koliko ih privlače inteligentne žene koje su fizički udaljene od njih. Muškarci su ocijenili najpoželjnijim karakteristikama kod potencijalne partnerice one koje su bile razvijenije ili jače od njihovih, na primjer inteligenciju.

Kad su znanstvenici doveli te žene na upoznavanje s muškarcima, muškarci su promijenili mišljenje. Privlačnost i želja za inteligentnom ženom se naglo smanjila, a muškarci su umjesto privlačnosti, osjećali nelagodu. Rezultati su pokazali da muškarci inteligentne žene smatraju privlačnijima samo kad su im nedostupne, a u komunikaciji s njima osjećaju se ugroženo i neadekvatno.

JESTE LI MEĐU NJIMA? Ljudi koji često zaboravljaju su zapravo - izuzetno inteligentni

Istraživanje je provedeno na 650 muškaraca koje su stavili u šest različitih društvenih situacija s inteligentnijim ženama od njih samih te su proučavali koliko ih privlači inteligencija. Proučavali su kako se muškarci ponašaju kad je kontakt ostvaren putem interneta i uživo.

- Muškarci koji su fizički bili udaljeni od inteligentnih žena s kojima su, naprimjer, komunicirali preko interneta, su ih smatrali  privlačnima. Ali, susret s tim ženama je dramatično promijenio njihovu percepciju te se inteligencija kao privlačna karakteristika potencijalne partnerice drastično smanjila - objašnjava dr. Lora Parker, voditeljica istraživanja.

- U trenutku kad je žena pokazala moćniji intelekt od muškarca, interes za nju je naglo pao - dodaje. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dr. Parker smatra da je moguće da nadmoćna inteligencija kod žena potiče kod muškarca ponovnu procjenu vlastitih sposobnosti. U mnogim situacijama samoprocjena je dovela do osjećaja ugroženosti, smanjene muževnosti ili potlačenosti, zbog čega se interes za inteligentnije žene naglo smanjio.

U stvarnim životnim situacijama, naša percepcija tuđih karakteristika se prilikom upoznavanja i druženja mijenja s obzirom na čovjekovu samoprocjenu vlastitih karakteristika. To se događa u slučajevima gdje određena karakteristika utječe na sliku o samom sebi, a u ovom konkretnom slučaju, na inteligenciju suprotnog spola.

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE Naježite li se na glazbu? Da? Onda imate poseban mozak

Kao što je dr. Parker rekla, ako privlačna karakteristika nije nešto što u čovjeku potiče samopreispitivanje i sumnju u vlastite sposobnosti, percepcija o dotičnoj karakteristici i potencijalnom partneru će ostati nepromijenjena. 

To znači da muškarci koji se vole smatrati inteligentnima će biti izravno ugroženi ženama koje pokažu veći intelekt od njih. Čak i ako tvrde da vole da su im partnerice inteligentne, u stvarnosti ih ne privlače.

VIDI OVO! 20 jesenski odjevnih predmeta koji će vam poboljšati stil, a pola ih sigurno već imate u svom ormaru.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message