Lifestyle

Komentari 0

Na današnji dan slavimo LEGO kockice: Omiljenu igračku koja potiče maštu i kreativnost

Na današnji dan slavimo LEGO kockice: Omiljenu igračku koja potiče maštu i kreativnost

LEGO kockice dio su 'univerzalnog sistema', tako da se one iz 1958. godine i dalje mogu kombinirati i spajati s kockicama koje se proizvode danas, bez obzira na to kojem setu pripadaju

Da Danci jako dobro znaju kako treba izgledati dječja igra, dokazuju i planetarno popularne LEGO kockice koje je izumio Ole Kirk Kristiansen 1934. godine. Ime je nastalo od izraza ‘leg godt’, što na danskom znači ‘dobro se igraj’.

Omiljena igračka mnogih generacija potiče maštu, kreativnost, finu motoriku i kognitivno razmišljanje. Prema proračunima tvrtke, šest kockica iste boje može se kombinirati na 915 milijuna načina. Prvo je Ole osmislio drvene igračke, a 1949. godine sa sinom je proizveo prvu verziju šupljih ‘ciglica’ s cjevastim ‘gumbićima’ za lako sastavljanje i rastavljanje.

Još jedna zanimljivost je i ta da su LEGO kockice dio 'univerzalnog sistema', tako da se one iz 1958. godine i dalje mogu kombinirati i spajati s kockicama koje se proizvode danas. Bez obzira na to kojem setu pripada, svaki djelić je kompatibilan s drugim dijelom te dopušta ljudskoj mašti i kreativnosti da se u potpunosti izrazi. 

Najčitaniji članci