Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Na intervjuu za posao: Istina je najbolja taktika za trik-pitanja

Na intervjuu za posao: Istina je najbolja taktika za trik-pitanja
2

Tijekom intervjua za posao ispitivač će htjeti saznati sve o vašem iskustvu, karakteru i sposobnostima te trik-pitanjima utvrditi jeste li baš vi pravi kandidat

VIDEO

Cilj intervjua za posao je upoznati potencijale kandidata, njegovu motivaciju, način na koji pristupa poslu, kako se nosi sa stresnim situacijama, kako komunicira s drugima, kako organizira svoj rad i slično, ističe psihologinja Martina Trboglav. Većina razgovora sadrži nekoliko “krugova” vrlo sličnih pitanja. U pravilu, u prvi krug pripadaju pitanja o iskustvu, bivšem poslodavcu, odnosu s kolegama na bivšem radnome mjestu te motivaciji da se prijavite za posao. 

Drugi krug čine pitanja koja otkrivaju karakteristike osobnosti i koncentriraju se na osobine potrebne za radno mjesto na koje ste se prijavili, a u trećem krugu morat ćete reći zašto biste bili dobar kandidat za radno mjesto. Zvuči jednostavno, no često ispitivači-psiholozi koriste i igre ili trik-pitanja pomoću kojih mogu steći širi dojam o vama. Na primjer, o tome što mislite o sebi, kako funkcionirate pod pritiskom, kako komunicirate s drugim ljudima.

- Poslodavci cijene sposobnost sagledavanja šire slike poslovanja te promišljanje što se radi te kako se posao može poboljšati. Cijene se otvorena i konstruktivna komunikacija te pozitivan pristup poslu - kaže Trboglav. 

U praksi se može naići na kandidata koji ima znanje i iskustvo, no procjenom sposobnosti i karakteristika osobnosti može se uočiti da se ne bi dobro uklopio. I obrnuto, ima kandidata koji nemaju iskustvo, ali su sjajan potencijal s obzirom na sposobnosti i način na koji pristupaju ljudima, što su karakteristike ključne za uspjeh. Za svaki krug pitanja postoji nekoliko onih koja će vam gotovo sigurno postaviti, kao i nekoliko onih za koja se prije razgovora treba malo pripremiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Primjerice ako poslodavac pita imate li mana, samosvjesna će osoba reći u kojem se području može dodatno usavršavati, pri čemu može navesti i konkretne korake koje poduzima ili planira napraviti. Kvalitetan ispitivač ionako će te karakteristike sam uočiti, pa će iskrenost biti dodatni adut, pojašnjava Trboglav.

Tijekom intervjua ispitivača gledajte u oči, ne vrpoljite se i ruke držite u krilu

Recite nešto o sebi, kakvo radno iskustvo imate, koje ste poslove radili? 

Ukratko istaknite detalje iz svoje biografije. Ne počinjite priču od rođenja i ne pričajte anegdote, kratko istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije te vještine koje ste razvijali u slobodno vrijeme. 

Fotolia

Zašto tražite novi posao? Zašto ste napustili bivše radno mjesto?

Budite pozitivni, ne sipajte gorčinu o bivšem poslodavcu čak i ako ste nezakonito dobili otkaz. Ako ste dobili otkaz, pokušajte ga predstaviti kao logičan kraj vaše karijere tamo i recite da je vrijeme za nove izazove. 

Što znate o našoj tvrtki, zašto ste se prijavili za ovaj posao? Što želite raditi kod nas? 

Prije razgovora obvezno se raspitajte o tvrtki. Dobar pristup bio bi: “Već neko vrijeme pratim vaš uspjeh na tržištu i rado bih pomogao da se poveća prodaja”.

Savjet plus: Ostavite dobar prvi dojam

Početak razgovora je vjerojatno najstresniji jer ste tek upoznali ispitivača i još ste u stresu od svega što vas čeka, no pokušajte voditi računa o govoru tijela. Udobno se smjestite (ne vrpoljite se i nemojte utonuti u stolac). Gledajte sugovornika u oči. Držite ruke u krilu, no nemojte ih grčiti, neka budu slobodne. Atmosferu možete razbiti pozitivnom primjedbom: pohvalite cvijeće na stolu, recite da vam se sviđa. 

Kako podnosite rokove i promjene iz sata u sat?

Ako ne funkcionirate u takvoj atmosferi, možda je bolje to i na neki način priznati, no - mudro. Recite da vam je važno imati dovoljno vremena da se dobro pripremite, pa kad treba, možete doći ranije.

Zašto bismo trebali zaposliti baš vas? 

Zaokružite priču: podsjetite ispitivača na svoje najjače osobine. Osim obrazovanja i uobičajenog iskustva, možda imate i neki dodatni plus. I još nekom rečenicom pokažite da cijenite tvrtku u kojoj se natječete za posao.

Vi znate odgovor i na trik-pitanja  

Koliko imate djece? Planirate li imati djecu? 

Ne pozivajte se na pravo da vas se to ne pita. Imate li četvero djece, recite to i istaknite da to ne smeta vašem radu. Dobar pristup je: “Organizirani smo tako da moj posao nikada nije trpio zbog djece”. 

Što je vaša najveća prednost a što mana? 

Vaša najveća prednost trebala bi biti da pozitivno iskoristite svoju manu. Ako vam postave jedno od tih pitanja, odmah odgovorite i na drugo. Na primjer: “Još nisam radila na računalnom programu koji koristi vaša tvrtka, no radila sam na ranijim verzijama i brzo usvajam promjene”.

Kako ste se slagali s bivšim poslodavcem? 

Odlično, naravno, nikom ne treba svađalica. No možete reći da se niste uvijek slagali u idejama koje treba primijeniti u poslu, ali ste zahvaljujući konstruktivnoj atmosferi, najčešće dolazili do dobrih rješenja. 

Koliku plaću ste imali i koliku plaću očekujete? 

Poslodavac procjenjuje koliko ste realni, ali i koliko malo vas može platiti. Dobra prilika da kažete: “Počeo sam od 4000 kuna i napredovao, tako da je zadnja plaća bila oko 6000 kuna”. Takvog radnika ne treba podcijeniti. Prije razgovora raspitajte se o plaći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'