Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na iznimno prljavim rukama dezinfekcijski gel djeluje slabije

Na iznimno prljavim rukama dezinfekcijski gel djeluje slabije

NE TRAŽE VODU Dezinfekcijski gelovi utrljavaju se u kožu ‘na suho’ i ne peru je nego smanjuju broj mikroorganizama. Kao takvi, ipak nisu pogodni za oštećenu i suhu kožu

VIDEO

Antibakterijski gelovi smanjuju brojnost mikroorganizama na koži. Koriste se kad nema tekuće vode, ali ne mogu zamijeniti pranje ruku.

Sastojak su im i privlačni mirisi, koji daju lažni osjećaj čistoće, te tvari za njegu kože. Njihovo korištenje isušuje kožu zato što sadrže alkohol. Najčešća njegujuća tvar je alkohol glicerol, sastavni dio spojeva koji izgrađuju biološke membrane, a nerijetko i ekstrakt aloe vere. Glicerol ovlažuje kožu i sprečava isušivanje.

Da bi ovi pripravci bili maksimalno učinkoviti, njihova primjena treba biti isključivo onakva kakva je predviđena deklaracijom. Mnoga istraživanja pokazuju da je vrijeme kod uobičajenog pranja ruku povezano s efikasnošću tvari koje uništavaju mikroorganizme, a također kod gelova za ruke, vrijeme kontakta i količina primijenjenoga gela važna je za dobar učinak. Svi ovi proizvodi imaju antimikrobno djelovanje.  No budući da se razlikuju po sastavu, različita je i njihova biocidna aktivnost, odnosno djelovanje ili učinkovitost.

7 razloga zašto ruke izgledaju starije: Evo kako ih pomladiti
7 razloga zašto ruke izgledaju starije: Evo kako ih pomladiti

Gelovima za ruke zajedničko je to da za uporabu ne zahtijevaju vodu nego se nanose izravno na kožu utrljavanjem. Jasno je kako nije riječ o pranju ruku u klasičnom smislu nego samo o smanjenju broja mikroorganizama. Zato su ovi proizvodi pogodni za već “čiste” ruke. Drugim riječima, ne djeluju dovoljno dobro ako ruke nisu dovoljno čiste. Gel se nanosi utrljavanjem i ispod noktiju. Zbog visokog udjela etanola nisu pogodni za oštećenu kožu, no kod zdrave kože ne bi trebali izazvati probleme.

Sagrotan - 50 ml/15,90 kn 

Etanola ima 63 posto, pa djeluje antimikrobno. Dermatolozi su potvrdili da ga koža dobro podnosi. Sadrži aloe veru, koja njeguje.

Cien - 50 ml/5,99 kn

Sadrži denaturirani alkohol, koji je dezinficijens, te glicerol. Parfumiran je i dermatološki testiran. Traje dvije godine nakon otvaranja.

Balea - 50 ml/5,90 kn

Etanola je 45 posto, a sadrži i limonen, koji djeluje biocidno, te njegujući ekstrakt aloe vere. Primjenjuje se tako da se otprilike mililitar gela utrlja u kožu

Sanytol - 75 ml/12,90 kn

Djeluje na gljivicu Candida albicans, virus gripe A (H1N1), herpes simplex, bakterije E. coli, salmonelu, listeriju, zlatni stafilokok... Etanola je 72 posto.

48 - 60 ml/16,90 kn

Alkohola je 57,6 posto. Rok uporabe mu je oko tri godine od datuma proizvodnje, a nakon otvaranja mora se potrošiti najkasnije u roku od dvije godine.

Despar - 80 ml/10,99 kn

Može se držati u uredu, u torbi, automobilu, no treba izbjegavati visoke temperature. Dermatološki je testiran. Ne preporučuju ga za sluznice i oštećenu kožu.

Aveo - 50 ml/8,90 kn

Prema deklaraciji je protiv virusa gripe i bakterija, a djeluje minutu nakon primjene. ima 45 posto etanola. Rabiti u prozračenom prostoru ili vani i paziti na oči.

Izumili su uređaj koji detektira bakterije za - nekoliko minuta!
Izumili su uređaj koji detektira bakterije za - nekoliko minuta!

KORISNE NAPOMENE I SAVJETI: 

  • Nisu za njegu - To su biocidi, a ne proizvodi za njegu kože, i tako ih treba koristiti
  • Pazite na djecu - Gelove treba držati dalje od izvora topline i dohvata djece
  • Manje opasan - Nekad se koristio triklosan, spoj opasan za zdravlje i okoliš.
  • Samo 3 sastojka - Napravite svoj dezinfekcijski gel tako da pomiješate trećinu šalice gela aloe vere pomiješate se s dvije trećine šalice alkohola i dodajte malo eteričnog ulja

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara