Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Na moru s bebom: Sva pravila za što bezbrižnije ljetovanje

Na moru s bebom: Sva pravila za što bezbrižnije ljetovanje
4

Oprez sa suncem: Bebe do šest mjeseci treba zaštititi od sunca, ali ne mazati kremom. S djetetom do godine dana uvijek morate biti u hladu, a pazite i na alergije

VIDEO

Malo dijete nije prepreka da za putovanje, samo je dobro sve planirati unaprijed kako biste bili bezbrižni. Potrudite se ponijeti samo ono najnužnije. Bebina odjeća, kolica, putni krevetić, šator ili suncobran i pelene svakako bi trebali biti na popisu, a nemojte zaboraviti ni na putnu ljekarnu. 

Na odmor ponesite i omiljene bebine igračke, no ne treba pretjerivati jer će i “obična” igra kamenčićima na plaži biti jako zabavna. Svakako treba ponijeti nešto što će dijete zabaviti tijekom vožnje do odredišta.

Iako je sunčeva svjetlost važna za malu djecu zbog proizvodnje vitamina D, boravak na suncu treba izbjegavati u vrijeme velikih vrućina, od 10 do 17 sati. Pri svakom izlasku na otvoreno bebu treba zaštititi od sunca šeširima i suncobranima, a nakon šest mjeseci i kremom sa zaštitnim faktorom 50.

- Što je dijete mlađe, to je koža osjetljivija, tanja i negativni učinci UV zraka su izraženiji. U prvih šest mjeseci se ne preporučuju zaštitne kreme, a u drugom dijelu dojenačke dobi preporučuju se kreme koje sadrže isključivo mineralnu zaštitu. One su guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite jer stvaraju barijeru pa UV zrake uopće ne dolaze do kože - kaže pedijatar Milivoj Jovančević te napominje da treba pripaziti na konzervanse i parabene u kremama. 

Mame koje doje na ljetovanju neće imati previše brige oko hranjenja. Osim što je najzdravije, dojenje je na moru praktično. Ne morate se brinuti oko pripreme hrane, a i beba iz majčina mlijeka dobiva dovoljno tekućine.

- Ako je beba na adaptiranome mlijeku, svakako provjerite ima li u mjestu gdje ljetujete baš te vrste hrane jer nije dobro mijenjati hranu za bebe, osobito ne u posebnim uvjetima - savjetuje pedijatrica Giovana Armano.

Borave li bebe u zatvorenu prostoru, klimu treba namjestiti na samo koji stupanj niže od vanjske temperature.

- Najbolje je, ako je moguće, prostoriju prirodno prozračiti te povremeno koristiti ventilatore koji miješaju zrak - preporučuje dr. Armano.

Skriveni dijelovi 

Ne zaboravite nanijeti zaštitnu kremu na usnice, uške i stražnji dio vrata. Uvijek im stavite i šešir.

Oprezno do godine dana

Kreme s mineralnom zaštitom se teško razmazuju, ali stvaraju UV barijeru od sunca i nemaju štetne tvari pa su dobre za bebe, kaže dr. Jovančević.

Bose noge vole šljunak 

Hodanje bosih nogu sprečava pojavu spuštenih stopala. Samo treba paziti da na šljunku ili pijesku nema stakla.

Zaštitna odjeća

UV odjeća blokira 97 posto zračenja pa je pogodna za djecu jer je njihova koža tanja, kaže dermatologinja dr. Ivana Manola.

Za ugodnu vožnju vežite dijete i rashladite auto

Ljeto je vrijeme češćih putovanja pa je dobro podsjetiti se važnih pravila o korištenju autosjedalica.

Prije svega sjedalica mora biti prilagođena uzrastu, odnosno visini djeteta, rekao je voditelj Odjela za prevenciju i edukaciju u HAK-u Damir Novak.

- Djeca do 15 mjeseci svakako bi se trebala voziti suprotno od smjera vožnje jer je tako vratni dio učvršćen - ističe Novak te preporučuje da se sjedalica smjesti s desne strane vozaču jer mu je tako u vidnom polju.

Posebnu pozornost obratite na remene koji ne smiju biti labavi. Pripazite i na temperaturu zraka. Ako je prevruće, rashladite vozilo propuhom ili klimom, ali pazite da ne puše po djetetu. Nikad, ali baš nikad ne ostavljajte dijete samo u vozilu. 

Bez dosadnih kukaca ljeto je puno ljepše 

Ako ga ubode komarac ili neki drugi insekt, dijete se najčešće žali samo na svrbež, koji se može ublažiti hladnim oblogom. Veću pozornost treba obratiti na ubode u području glave i lica. Ako se dijete žali na jaču bol, neka ga pregleda liječnik. Neka djeca na ubod insekata uvijek reagiraju alergijskom reakcijom. Ubodeno mjesto jako pocrveni, otiče i svrbi pa se posavjetujte s liječnikom.

U rijetkim se slučajevima alergija javi po cijeloj koži, ali i za život opasna anafilaktička reakcija. Tada se simptomi razvijaju vrlo brzo, a uključuju stezanje u prsima, teško gutanje, osip, mučninu, proljev.  Važno je hitno otići liječniku.

Dijete od uboda zaštitite pokrivanjem najizloženijih dijelova tijela, posebice ujutro i u sumrak. Nabavite i sredstvo za odbijanje insekata, ali djecu zaštitite samo sredstvima namijenjenim njihovoj dobi.

Ida Prester: Moj Roko je obišao već pola Balkana

Iako priznaje da joj se prije pet mjeseci, kad je rodila malenog Roka, život potpuno promijenio, pjevačica Ida Prester Peševski kaže da joj život nije stao pa je sa sinom prošla već pola Balkana.

- Biti mama ne znači da je život stao i da trebamo biti u karanteni s pelenama i dudama. Roko je svašta doživio: festivala, restorana, različitih divnih ljudi koji mu guguću iznad kolica. Od rođenja nas prati u stopu - kaže Ida, koja je s Rokom i suprugom Ivanom prvi dio ljeta provela u Istri.

- Bili smo u Rovinju, kao i inače. Jedino što se promijenilo je što nismo više bili u stanu na katu pa nismo morali vući kolica. Od bebača kradem kremu za sunčanje faktor 50 i idemo - govori poznata pjevačica benda Lollobrigida.

Ida otkriva kako sina na plažu vodi tek kasno poslijepodne, a ona i suprug kupaju se naizmjence jer im nema tko pričuvati Roka. Sve drugo je isto, dodaje ponosna majka Ida, koja će ovo ljeto s Rokom i Ivanom posjetiti i Hvar. 

Damir Hoyka: More nam nije odgovaralo

Fotograf Damir Hoyka 20-mjesečne blizanke Tiju i Zoe u prvu je šetnju vodio već deset dana nakon izlaska iz rodilišta.

S njima svakodnevno izlazi bez obzira na vremenske (ne)prilike, a djevojčice su sa svega nekoliko mjeseci u klokanicama krenule i na planinarenje.

- Svjež zrak djeci sigurno ne škodi pa smo tako s njima išli u šetnju vrlo brzo. Obvezno smo u parku svaki dan. Uvijek kažem da ne postoji loše vrijeme nego samo loša odjeća - smatra Hoyka. Ipak, jedino putovanje koje Hoyka nikako ne bi preporučio roditeljima s malom djecom jest ljetovanje na moru.

- To nam nije bila pametna odluka. Djevojčice su imale osam mjeseci i samo smo im promijenili njihovu rutinu. One to nisu niti razumjele niti im je to išta značilo te mi se ponekad čini da su u toj situaciji više roditelji upali u rutinu, odnosno da je odlazak na ljetovanje više ritual roditelja - kaže Hoyka. Budući da je bio jako zaposlen, Hoyka kaže da još nisu isplanirali ovogodišnje ljetovanje. No, kako sada stvari stoje, s curama će odlaziti na kraće izlete na more, a planiraju i put u inozemstvo.

- Imam izložbe u Hvaru, na Krku i Kninu. Ne znamo još kako bi cure to podnijele, no pokušat ćemo ići svi. U Slovačku idemo zajedno - kaže fotograf. 

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju