Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Na ovim proizvodima možete 'ignorirati' istek roka trajanja

Na ovim proizvodima možete 'ignorirati' istek roka trajanja
5

Rok trajanja u mnogim slučajevima samo znači da je kvaliteta proizvoda najoptimalnija prije isteka navedenog roka, ali proizvod i dalje može biti siguran za konzumaciju

VIDEO

Postoje dvije vrste ljudi na ovom svijetu - oni koji na datum isteka roka trajanja proizvoda gledaju kao na puki prijedlog i oni koji će sve baciti, bez obzira koliko je puno, netaknuto ili nepojedeno, u trenutku kada prekorači datum valjanosti. No istina je da su mnogi proizvodi savršeno sigurni za konzumaciju i nakon što prođe navedeni rok.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zrinka Janković VIDEO

Ovi proizvodi sigurni su za konzumaciju i nakon isteka roka navedenog na ambalaži:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Nekuhana bijela riža

- Nekuhana bijela riža visoko je obrađen i rafiniran sastojak te može trajati i do šest mjeseci nakon isteka roka valjanosti ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi - kaže Ruiz Asri, stručnjak za azijsku kuhinju. 

Ove namirnice ne skladištite zajedno jer će se prije pokvariti
Ove namirnice ne skladištite zajedno jer će se prije pokvariti

2. Soja umak

Umak od soje može se konzumirati dvije do tri godine nakon isteka roka valjanosti, prema Asri.

- Budući da je napravljen postupkom fermentacije i sadrži visoku koncentraciju natrija, soja umak ima vrlo dug vijek trajanja ako se čuva na hladnom i suhom mjestu te dalje od izravnog sunčevog svjetla. Rok valjanosti više je vodič za do kada ga je najbolje konzumirati jer će sojin umak s vremenom postupno izgubiti okus - ističe. Također, sve dok u umak od soje nije dodana voda ili drugi sastojci, neće se pokvariti ako bude u hladnjaku.

3. Sol

Prema jednoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom soli, dok sama sol nema rok trajanja, proizvodi od soli koji sadrže jod, začine, začine, boje i okuse mogu se s vremenom pogoršati. Ali ona obična kuhinjska ili krupna morska sol koju posipate po jelima, može izdržati dobrih pet godina.

Pretty young woman chef putting salt

4. Određeni proizvodi za šminkanje

Proizvodi pohranjeni u idealnim uvjetima mogu biti prihvatljivi dugo nakon isteka roka valjanosti. Nedavni članak u časopisu Allure navodi da neotvoreni puder može trajati nekoliko godina, ali kada se otvori, 'najbolje ga je zamijeniti nakon šest do 12 mjeseci'. Lak za nokte, također kažu, neće se pokvariti od bakterija, ali se može osušiti da više nije od koristi.

5. Pasta za zube

Prema Crest web stranici, odnosno marki paste za zube, možete koristiti onu kojoj je istekao rok trajanja, međutim, ona postaje manje učinkovita u sprječavanju karijesa.

6. Proteinski prah

Datumi isteka proteinskog praha imaju veze s kvalitetom, a ne sigurnošću. Imajući to na umu, vjerojatno je sigurno koristiti proteinski prah ubrzo nakon isteka roka trajanja sve dok nema znakova da se pokvario.

7. Neotvoreno smrznuto voće i povrće

- Možete jesti neotvorena pakiranja voća i povrća koja su bila zamrznuta do otprilike osam do deset mjeseci nakon navedenog roka valjanosti - kaže za Rachel Scott, liječnica, a to je zato što jako niska temperatura sprječava rast mikroorganizama. Ako su namirnice otvorene prije, sadržaj je izložen drugim mikroorganizmima, a možda su i neki uspjeli preživjeti vrlo niske temperature i pokvariti hranu, dodaje Scott.

8. Tjestenina

Može se koristiti dugo nakon otvaranja, ali najbolje ju je čuvati u staklenim posudama koje se mogu dobro zatvoriti kako bi spriječili kontakt s vlagom. 

9. Mješavina za kolače

U redu je koristiti mješavinu za kolače godinu ili dvije nakon isteka roka valjanosti. 

- Sve što trebate je dodati malo praška za pecivo ili sode bikarbone kako biste nadoknadili sredstvo za dizanje koje je izgubilo snagu - navode na internetskoj stranici 'Does It Go Bad'.

Ostatke svježe hrane iskoristite za kompost: Smanjit ćete otpad
Ostatke svježe hrane iskoristite za kompost: Smanjit ćete otpad

10. Konzervirana roba

Sve one namirnice koje su postojane na policama vaše smočnice godinama - one su sigurne. Većina takve hrane sigurna je na neodređeno vrijeme, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Konzerve će trajati godinama, kažu, sve dok je sama limenka u dobrom stanju; pripazite na hrđu, udubljenja ili nabubrenja.

Canned food products

Napomena o sigurnosti

Podrazumijeva se da, iako se proizvod općenito smatra sigurnim za korištenje nakon isteka roka valjanosti, uvijek trebate tražiti znakove propadanja.

- Ako hrana ima boju, miris ili vidljivu plijesan, treba je baciti. Kada ste u nedoumici, bacite je - kaže Libby Mills, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. Jedan datum kojeg se apsolutno morate pridržavati je onaj koji je otisnut na proizvodima za dojenčad. Većinu formula za dojenčad nikada ne biste trebali koristiti nakon isteka roka, prenosi MSN.

Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija
Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru