Lifestyle

Komentari 12

Na pregledima madeža u Splitu otkriveno je 155 tumora kože

Na pregledima madeža u Splitu otkriveno je 155 tumora kože

U projektu 'Djeluj sada!' ove subote su na Prokurativama u akciji preventivnih pregleda madeža, splitski i zagrebački liječnici pregledali su ukupno 920 građana

Otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega se sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih.

Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Ovu akciju organizirali su zajedno Grad Split, Udruga “Zdravi pod suncem“, Crveni križ – Gradsko društvo Split te Referentni centar za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, a po uzoru na Grad Zagreb koji akciju provodi u kontinuitetu proteklih 12 godina.

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.

Najčitaniji članci