Ljeto s Podravkom: Kombinacija kravljeg sira i ukusnog bobičastog voća savršena je za početak dana, dok je za laganiji ručak najbolji izbor Šarena ljetna pizza
Na stol stiže spoj bobičastog voća i sira te fina šarena pizza
Kravlji sir s bobičastim voćem
Jednostavno/15 minuta
Sastojci: 250 g kravljeg sira, 100 ml vrhnja za kuhanje, 30 g borovnica, 30 g ribiza, 50 g malina, 40 g šumskih jagoda
Za posipavanje: listići popečenih badema
Priprema:
Svježi sir dobro ocijedite i izradite ga električnom miješalicom. Dodajte vrhnje pa sve zajedno pomiješajte. Borovnice, ribiz, maline i šumske jagode očistite, operite i pomiješajte. Po siru rasporedite bobičasto voće, pospite bademima i poslužite.
Savjet: Siru možete dodati i 30 g javorova sirupa. Ako nemate šumske jagode ili koju drugu vrstu voća, zamijenite je bobičastim voćem koje imate.
Šarena ljetna pizza
Srednje zahtjevno/50 minuta/za 2 osobe
Sastojci: Za tijesto: 1 Mješavina za tijesto za pizzu Podravka (400 g), 1 vrećica instant kvasca, 200-250 ml vode, 4-5 žlica ulja
Za umak: 1 Fino sjeckana rajčica s kaparima i origanom Podravka (500 g), 150 g mozzarelle, 1 zelena paprika, 2 Eva tuna salate Mexicana (2x115g), 80 g SMS zelenih maslina
Priprema:
Mješavinu za tijesto izmiješajte s instant kvascem, pa postepeno dolijevajući mlaku vodu i ulje umijesite u tijesto. Tijesto ostavite stajati na toplom mjestu 15 minuta. Tijesto nakon stajanja razvaljajte i stavite na namašćen lim za pečenje (40x30 cm). Po tijestu rasporedite sjeckanu rajčicu, narezane masline, mozzarellu i na kolutiće narezanu papriku.
Pizzu pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C 15 minuta. Na kraju po pečenoj pizzi rasporedite Tuna salatu Mexicana i poslužite.
Savjet: Pizzu možete ispeći u okruglim kalupima ili jednostavno na papiru za pečenje.
Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist
Za doručak preporučamo izvrsnu kombinaciju proteina, vitamina i minerala za početak dana. Osnova je svježi sir koji je vrlo bogat visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline u količinama proporcionalnim tjelesnim potrebama, stoga može biti potpuna zamjena mesu. Procesom proizvodnje sira dolazi do promjene u sustavu nutrijenata prisutnih u siru u usporedbi s mlijekom, stoga je svježi sir posebno važan za sve one koji ne podnose laktozu i ne piju mlijeko.
Osim toga, svježi sir sadrži masti i ugljikohidrate te je dobar izvor vitamina i minerala, ponajprije kalcija, fosfora i magnezija. Nakon laganog doručka, za ručak možete bezbrižno uživati u Ljetnoj pizzi s mnogo sezonskog povrća i pikantnih začina.