Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Sv. Duh opet zatvorio pristup pratnje na porodu, u Petrovoj i Merkuru odavno na snazi

Na Sv. Duhu opet nema pratnje na porodu: 'Za turiste je dobar brzi test, a za buduće očeve ne?'

U četvrtak je ravnatelj Sv. Duha donio odluku da rodilje više ne mogu imati pratnju na porodu, burna reakcija iz Udruge Rode: Odgovornost je na Ministarstvu zdravstva, a ne bolnicama

VIDEO

 Jedino zagrebačko rodilište otvoreno za pratnju na porodu, ono na Svetom Duhu, odlučilo je da žene moraju rađati same, bez osobe koju dobro poznaju i kojoj vjeruju, u najranjivijim trenucima. Sada Zagreb nema ni to jedno rodilište gdje je (bila) moguća pratnja - upozorili su u petak iz Udruge Rode, naglasivši kako istovremeno turisti dolaze u većim brojevima preko granice u Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO: Majka šestero djece prenosila porod na Instagramu

Pokretanje videa...

Porod kod kuće prenosila je na Instagramu: 'Htjela sam to i za prošlo dijete, odgovorili su me' 01:16

- Za njih su dovoljno dobri negativni rezultati na istim 'brzim testovima' koji se koriste za rodilje i njihovu pratnju na prijemu u rodilište. 

Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište - pitaju Rode, uz napomenu kako je u drugim europskim zemljama pratnja na porodu tema za koju država daje jasne smjernice, dok kod nas Ministarstvo zdravstva  'kukavički prebacuje lopticu na bolnice, bez naputka da je pratnja na porodu važan prioritet koji treba osigurati osim u iznimnim situacijama'.

Dok je Zagreb bio pod šokom od 5,5 Richtera, Ivana i Dijana su se borile s porođajnim mukama
Dok je Zagreb bio pod šokom od 5,5 Richtera, Ivana i Dijana su se borile s porođajnim mukama

Ističu kako su prema njihovim informacijama za pratnju trenutno otvorena rodilišta u Rijeci, Puli, Čakovcu, Pakracu, Vinkovcima, odnosno jedan KBC od ukupno sedam, ili četiri opće bolnice od ukupno 23.

- I tako je već godinu dana gotovo 80 posto rodilišta zatvoreno za pratnju, a trudnicama i rodiljama je država ponovo okrenula leđa - upozoravaju Rode. 

Na porođaju izgubila pamćenje, a on joj napisao knjigu sjećanja
Na porođaju izgubila pamćenje, a on joj napisao knjigu sjećanja

Doista, predstojnik Klinike Sveti Duh prof. dr. sc. Berivoj Mišković 1. travnja potpisao je odluku prema kojoj  se 'zbog epidemiološke situacije i prekapacitiranosti Klinike do daljnjeg obustavlja pratnja supruga/partnera na porodu'. U petak nije bio dostupan za komentar, a u bolnici 

U petak ga nismo uspjeli dobiti za komentar, no valja naglasiti kako je ista odluka u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj te u rodilištu KB Merkur u Zajčevoj ostala na snazi još od prvog velikog vala oboljelih od korona virusa.

U KB Merkur kažu kako od tada nema ni posjeta, rodiljama, a i za rodilje se kod ulaska u bolnicu provodi PCR test na Covid-19, a ne brzi testovi.

Svaka peta žena panično se boji porođaja, što češće vodi do epiduralne ili carskog reza
Svaka peta žena panično se boji porođaja, što češće vodi do epiduralne ili carskog reza

- Baš kao i u vrijeme kada smo donosili odluku o tome da suprug ili partner ne mogu u rađaonu i danas mogu reći isto: Kao liječnik sam najsretniji ako netko, bilo to partner, suprug, majka, sestra ili bilo tko koga rodilja odabere, prisustvuje porodu, jer je ženi tada na porodu obično lakše, a onda i nama. No, treba imati razumijevanja: Broj oboljelih od korona virusa je značajno porastao, a time i rizik od toga da se u rađaoni pojavi netko zaražen, što može značajno oslabiti naše kapacitete. Naime, u tom slučaju moramo zatvoriti rađaonu dok se ne dezinficira i medicinsko osoblje koje je radilo u smjeni poslati u samoizolaciju, pa je pitanje tko će raditi - pojašnjava  dr. Goran Vujić,  specijalist ginekologije i opstetricije, predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju. 

U Merkuru kažu kako je riječ o tome da treba zaštititi kapacitete rodilišta, jer bi zatvaranje rađaona značilo veliki problem za svakodnevno funkcioniranje rodilišta. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite