Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Koji ste tip kolege na poslu: Pionir, čuvar, vozač, integrator

Koji ste tip kolege na poslu: Pionir, čuvar, vozač, integrator
1

Četiri su dominantna tipa osobnosti na radnome mjestu od kojih svaki uspijeva na drugačiji način, otkrili su istraživači britanske tvrtke Deloitte proučavajući 19.000 radnika

VIDEO

Četiri su dominantna tipa osobnosti na radnome mjestu od kojih svaki uspijeva na drugačiji način, otkrili su istraživači britanske tvrtke Deloitte proučavajući 19.000 radnika. 

Pionir je zainteresiran za nove mogućnosti i potiče energičnost i kreativnost u timu. Radi prema instinktu i ne ustručava se riskirati, osobito ako ima svježe ideje. Čuvari pak vole stabilnost i uvode red i disciplinu. Ne vole riskirati i osjećaju se bolje ako se drže činjenica, brojki i detalja. Tu su i vozači koji vole rezultate, izazov i pobjeđivanje. Unose zamah u tim i potiču ga prema cilju. 

Integratori pak okupljaju tim. Važni su im međuljudski odnosi i zbližavanje s kolegama. Glavna briga im je odnos s timom i odgovorni su prema njemu. Diplomati su i cilj su im sklad i sporazum. Suprotne tipove dobro je približiti, tvrde znanstvenici. U početku će vrlo vjerojatno izbiti manji sukobi, no kolege različitih osobnosti mogu uravnotežiti jedan drugog i završiti kao partneri.

Čuvari su zatvoreni tipovi pa su najmanje skloni progovoriti, a za njih i integratore najizglednije je i da će patiti od stresa. Dajte im mogućnost da rade sami kada je moguće umjesto da inzistirate na timskom radu. Kad ih zatražite da sudjeluju na sastanku, pružite im priliku da se pripreme. S druge strane, pionirima dajte priliku da provode ideje tako da se i ostali mogu uključiti, no postavite granice kako bi se i oni koji vole stabilnost osjećali ugodno.

Uložite energiju u kreiranje odnosa s integratorima i potaknite ih da razgovaraju s kolegama o tome kako odluke utječu na tim pa ćete dobiti uvid u stanje. Vozači pak cijene razgovor o tome kako da tim lakše dođe do cilja. 

  • 1. tip: PIONIRI Pioniri su društveni, spontani, prilagodljivi i maštoviti. Usmjereni su na velike ciljeve, puni ideja i ne boje se riskirati da bi ih proveli. Potiču i kolege na kreativne pristupe i unose pozitivnu energiju u tim. 
  • 2. tip: ČUVARI Čuvari su zatvoreni, rezervirani i metodični. Podaci i činjenice glavni su za njih, a i detalji su im bitni. Praktični i odani, no više cijene samostalan nego timski rad. Cijene stabilnost i uvode red i disciplinu. Boje se riskirati i smatraju da treba učiti iz grešaka. 
  • 3. tip: VOZAČI Usredotočeni su na rad, natjecateljski nastrojeni i jako znatiželjni. Logički su tipovi i vole eksperimentirati, a probleme vide kao crno-bijele. Cijene izazov i daju zamah timu. Najviše vole dobre rezultate i pobjede. 
  • 4. tip: INTEGRATORI Integratori su suosjećajni, tradicionalni i brinu se o međuljudskim odnosima. Odgovorni su prema timu i spajaju članove. Najvažniji im je sklad među kolegama.   Nisu skloni sukobima - diplomati su i teže sporazumu. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Okušajte znanje u novom kvizu: Samo najbolji će ga moći riješiti
KVIZ NEDJELJOM

Okušajte znanje u novom kvizu: Samo najbolji će ga moći riješiti

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

Dnevni horoskop za nedjelju 26. svibnja: Bik će zračiti pozitivom, a Rak raspravljati s ukućanima
Što vas čeka?

Dnevni horoskop za nedjelju 26. svibnja: Bik će zračiti pozitivom, a Rak raspravljati s ukućanima

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 26. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Došla mi je svekrva i traži da se drugačije oblačim u svojoj kući. Muž se slaže, što da radim?'
UZNEMIRENA ŽENA

'Došla mi je svekrva i traži da se drugačije oblačim u svojoj kući. Muž se slaže, što da radim?'

Jedna se žena požalila jer joj je suprug prigovorio zato što se sunča u bikiniju i po kući hopa u kratkom topu i hlačicama, što smeta njegovoj mami koja je u posjetu