Lifestyle

Komentari 9

Koji ste tip kolege na poslu: Pionir, čuvar, vozač, integrator

Koji ste tip kolege na poslu: Pionir, čuvar, vozač, integrator

Četiri su dominantna tipa osobnosti na radnome mjestu od kojih svaki uspijeva na drugačiji način, otkrili su istraživači britanske tvrtke Deloitte proučavajući 19.000 radnika

Četiri su dominantna tipa osobnosti na radnome mjestu od kojih svaki uspijeva na drugačiji način, otkrili su istraživači britanske tvrtke Deloitte proučavajući 19.000 radnika. 

Pionir je zainteresiran za nove mogućnosti i potiče energičnost i kreativnost u timu. Radi prema instinktu i ne ustručava se riskirati, osobito ako ima svježe ideje. Čuvari pak vole stabilnost i uvode red i disciplinu. Ne vole riskirati i osjećaju se bolje ako se drže činjenica, brojki i detalja. Tu su i vozači koji vole rezultate, izazov i pobjeđivanje. Unose zamah u tim i potiču ga prema cilju. 

Integratori pak okupljaju tim. Važni su im međuljudski odnosi i zbližavanje s kolegama. Glavna briga im je odnos s timom i odgovorni su prema njemu. Diplomati su i cilj su im sklad i sporazum. Suprotne tipove dobro je približiti, tvrde znanstvenici. U početku će vrlo vjerojatno izbiti manji sukobi, no kolege različitih osobnosti mogu uravnotežiti jedan drugog i završiti kao partneri.

Čuvari su zatvoreni tipovi pa su najmanje skloni progovoriti, a za njih i integratore najizglednije je i da će patiti od stresa. Dajte im mogućnost da rade sami kada je moguće umjesto da inzistirate na timskom radu. Kad ih zatražite da sudjeluju na sastanku, pružite im priliku da se pripreme. S druge strane, pionirima dajte priliku da provode ideje tako da se i ostali mogu uključiti, no postavite granice kako bi se i oni koji vole stabilnost osjećali ugodno.

Uložite energiju u kreiranje odnosa s integratorima i potaknite ih da razgovaraju s kolegama o tome kako odluke utječu na tim pa ćete dobiti uvid u stanje. Vozači pak cijene razgovor o tome kako da tim lakše dođe do cilja. 

Najčitaniji članci