Lifestyle

Komentari 0

Najbolja ljetna hrana: 'Paprika ima više vitamina C od limuna!'

Najbolja ljetna hrana: 'Paprika ima više vitamina C od limuna!'

Ljetna prehrana mora obilovati svim vrijednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože te sprečavaju boranje i prijevremeno starenje kože.

Dokolica i hedonizam karakteristični su za ljeto, a pravilna prehrana, uz adekvatnu gastronomsku notu, pružit će dodatnu okrjepu organizmu, kaže prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender. 

Ljetna prehrana mora obilovati svim vrijednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože te sprečavaju boranje i prijevremeno starenje kože. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se radi kruh bez kvasca?

Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno posjeduju antioksidativno djelovanje. Stoga je tijekom ljeta uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. 

- Rajčica obiluje vrijednim nutrijentima i fitokemikalijama te ima važno mjesto u prehrani kojom želimo prevenirati bolesti srca i rak. Bez obzira radi li se o sirovim rajčicama, juhi ili umaku od rajčice, povišen unos ovog povrća korak je ka boljem zdravlju - kaže. 
Na jelovniku bi se trebalo naći i više paprike jer obiluje vitaminom C. 

- Dokazano je da ga ima od 4 do 5 puta više nego u limuni i naranči. Kada je riječ o ulju, prvo mjesto zauzima ekstra djevičansko maslinovo ulje koje blagotvorno djeluje na probavni i krvožilni sustav. Tu je i bosiljak koji dokazano štiti od raka. Možete se koristiti suh ili svjež - zaključuje. 

Budući da sazrijevaju ljeti, ovi su plodovi sada najzdraviji:

Marelica: Ima biljne pigmente koji imaju važnu ulogu u zaštiti kože. Siromašne kalorijama, ali obiluju vitaminom C i A te kalijem, ali u manjim količinama sadrže i vitamine B skupine (izuzev vitamina B12) te bakar i mangan. Dobar su izvor prehrambenih vlakana koji pomažu redovito pražnjenje crijeva, a vjeruje se i da štite od karcinoma debelog crijeva. Neka istraživanja ukazuju da marelice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju te da mogu biti od velike koristi kod umora. 

Lubenica: Odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan poglavito u obliku beta karotena. Antioksidativni nutrijenti iz lubenice – vitamin C, beta karoten i likopen – učinkoviti su u onesposobljavanju slobodnih radikala i tako štite organizam od bolesti.

Big family dinner. Top vertical view on the table with dishes and hands

Rajčica: Bez obzira radi li se o sirovim rajčicama, juhi ili umaku od rajčice, povišen unos ovog povrća odličan je korak ka boljem zdravlju. Obiluje raznolikim vrijednim nutrijentima i fitokemikalijama te ima važno mjesto u prehrani kojom želimo prevenirati bolesti srca i rak. 

Ružmarin: Sadrži tvari korisne za stimulaciju imunološkog sustava te za pospješivanje cirkulacije i probave. Budući da potiče dotok krvi u mozak, pospješuje koncentraciju, a u te svrhe tradicionalno se koristi od davnina.

Školjke i rakovi: Iako sadrže visok udio kolesterola i natrija, ne predstavljaju prijetnju za zdravlje, budući da sadrže nizak udio zasićenih i visok udio nezasićenih masnoća. Smatra se da zasićene masti predstavljaju veću prijetnju za zdravlje krvožilnog sustava nego prehrambeni kolesterol. Sadrže zavidnu količinu vitamina B12 te minerala cinka, željeza, magnezija i kalija. 

Maslinovo ulje: Ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena hrana, bogata klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi. Kvalitetno maslinovo ulje i plod masline imaju cijeli niz blagotvornih utjecaja na zdravlje, a posebno su korisni za krvožilni i probavni sustav. 

Smokve: Izvrstan su saveznik u borbi protiv osteoporoze budući da obiluju kalcijem i kalijem. Odličan su izvor prehrambenih vlakana koja osiguravaju pravilnu funkciju probavnog sustava i povoljno djeluju na kardiovaskularni sustav. Dobar su izvor vitamina B skupine te magnezija, kalija i vitamina E.

Najčitaniji članci