Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Najbolje fotografije Mliječnog puta: Prizori koji oduzimaju dah

Galaksija Mliječni put je tvorevina u obliku diska promjera 100.000 svjetlosnih godina. Sadrži preko 200 milijardi zvijezda, uključujući našu Zemlju i Sunce

VIDEO

Fotografirati nešto tako veliko poput naše galaksije može biti izazovno, ali rezultati su uvijek veličanstveni. Capture Atlas, internetska stranicu za putovanja i fotografije, svake godine dijeli najljepše fotografije Mliječnog puta iz cijelog svijeta. Fotografi koji su snimili ove prekrasne prizore su uz fotografije napisali i svoje doživljaje tijekom snimanja. U nastavku pogledajte neke od ovogodišnjih najljepših slika Mliječnog puta.

1. 'Deadvlei' Stefana Liebermanna prikazuje Mliječni put koji se pruža nad Nacionalnim parkom Namib-Naukluft u Namibiji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Stefan Liebermann (@stefanliebermannphoto)

'Drveće u Deadvlei mrtvo je već više od 500 godina', napisao je Liebermann. 'Smještena u parku Namib-Naukluft u Namibiji, ova su stabla narasla nakon što su lokalne rijeke sve poplavile zbog jakih kišnih padalina, ali su i uginule nakon što su se pješčane dine pomaknule i premjestiel riječni tok. Visoko iznad i daleko u daljini, pojas naše galaksije Mliječni put tvori luk preko velike stabljike na ovoj noćnoj panoramskoj slici'.

2. Svjetleći šatori u 'Baznom kampu' Giulija Cobianchija čine nevjerojatan kontrast s Mliječnim putem iznad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Giulio Cobianchi 📸 (@giulio_cobianchi_photo)

'Obožavam snimati Mliječni put tijekom svih 12 mjeseci u godini', napisao je Cobianchi i nastavio: 'Moram priznati da me tijekom zimske sezone fascinira još više, vjerojatno zato što tada Mliječni put ima hladnije boje koje se savršeno uklapaju sa snijegom, a i zato što je snimanje u tim uvjetima puno izazovnije'.

3. Fotografija Ramona Morcilla 'Očarani samostan' prikazuje Mliječni put koji stvara luk nad samostanom u Španjolskoj iz 1504. godine

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ramón Morcilla (@ramonmorcillov)

'Ideja o snimanju starog samostana ispod Mliječne staze u španjolskim planinama mjesecima mi se samo motala po glavi', napisao je Morcilla. 'Fascinirala me ideja da napravim ovu sliku; luk Mliječnog puta iznad drevnog i usamljenog zvonika. Manastir je bio osnovan 1504. godine i zvao se Samostan Gospe od Stijene. Nekoliko stotina kilometara vožnje koja je praćena dugom šetnjom i izazovnim usponom dovela me do ovog prekrasnog i čarobnog mjesta gdje sam uspio uhvatiti luk galaksije'.

4. Michael Goh želio je uhvatio način na koji se drveće 'proteže prema nebu' na svojoj fotografiji 'Noćna mora'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Michael Goh Perth photographer (@astrophotobear)

'Jezero Dumbleyung je slano jezero koje se nalazi u zapadnoj Australiji', napisao je Goh. 'Jezero je okruženo stotinama stabala koja su umrla zbog razine soli, a tijekom mirnih noći se zvijezde odbijaju i zrcale u vodi.'

'Za ovu sliku su mi mrtva stabla dala ideju da ih snimim kako se protežu prema nebo - ideja panorame ribljeg oka ispostavila se bolja nego što se očekivalo, jer su drveća izgledala gotovo poput ticala'.

5. Dr. Nicholas Roemmelt nazvao je ovu sliku 'Zimski mliječni put'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Dr.Nicholas Roemmelt│P H O T O (@nicholasroemmelt)

'Iako je Mliječni put tijekom zime i ranog proljeća često zanemaren u astro fotografiji, ja zaista volim svjetleće zvijezde, šareno sazviježđe i slabije elemente ovog dijela naše galaksije kada je galaktička jezgra ispod horizonta', napisao je Roemmelt.

Majka dvoje djece preuredila je kuhinju za samo 2500 kuna
Majka dvoje djece preuredila je kuhinju za samo 2500 kuna

6. U filmu 'Alone & Together in the Stardust' Marco Carotenuto snimio je usamljenu siluetu u Sahari

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marco Carotenuto (@marco_carotenuto)

'Opisati ovo mjesto riječima ili slikama nije lako jer postoji mnogo emocija koje možete osjetiti kako provedete noć u srcu pustinje', napisao je Carotenuto. 'Boravak usred ničega stotinama kilometara udaljeni od civilizacije i bez struje, mobilne mreže ili vode sigurno vas dovodi u kušnju. Snimajući sa svojom grupom, osjetio sam emociju dijeljenja trenutaka čovječanstva, čak i s onima koje ne poznajem, odjednom postanete prisutni i zaboravite na dnevnu rutinu'.

7. U filmu 'Elemental' Milesa Morgana, havajski vulkan Kilauea osvjetljava zvjezdano nebo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Miles Morgan (@milesmorganphotography)

'Tijekom mog putovanja na Havaje, obično smo svirali i družili se do 2:30 ujutro. Čak i nakon zalaska sunca na tokovima lave', napisao je Morgan. 'Upravo smo te večeri, nakon snimanja zalaska sunca, provjerili Stargazer i vidjeli smo da će se oko 3 ujutro, mnogi planetarni elementi poravnati oko kratera Halema'uma'u. Iako je nebo bilo prekriveno veći dio noći, ipak smo u pravo vrijeme uslikali lavu i Mliječni put'.

8. Debbie Heyer je ovu sliku nazvala 'Vanzemaljska jaja'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Debbie Heyer Photography (@debheyerphoto)

'Divljina u Novom Meksiku je izvanzemaljska i tajanstvena', napisala je Heyer. 'Ona zaista nalikuje vanzemaljskom planetu. Nije se lako kretati ovim terenom, a vrlo se lako i izgubiti. Srećom, moji prijatelji su dobro poznavali to područje, i mogli smo uživati ​​u raju fotografija s beskrajnim kompozicijama koje su me zapanjile. Ovo je snimljeno prošlog listopada na dvotjednoj foto-turneji s prijateljima po jugozapadu'.

9. I drugi planeti također su vidljivi na fotografiji Jorgeline Alvarez koja je nazvana 'Gran Firmamento'

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli jorgelina Alvarez (@astrolina_photography)

'Bila je ovo vrlo posebna noć puna emocija koje sam pokušala zabilježiti na ovoj fotografiji', napisala je Alvarez. 'Planeti poput Venere, Jupitera, Saturna i Marsa uvijek privlače moju pažnju. Galaktičko se središte spremalo sakriti među tisućama drugih zvijezda u kompoziciji sa snježnim antarktičkim krajolikom'.

10. Fotografije sjajnog Mliječnog puta nazvane 'Pustinjske noći' od Petera Zelinke

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Peter Zelinka (@petezelinka)

'Kad putujem Kalifornijom, obavezno se uvijek zaustavim na brdima Alabame', napisao je Zelinka. 'Ovo je jedno od najslavnijih mjesta zapadnog dijela SAD-a, sa svojim nevjerojatnim snježnim planinama, jedinstvenim kamenim formacijama i prašnjavim cestama. U lipnju sam proveo nekoliko noći kampirajući u pustinji ispod zvijezda. Jednom mi je Mliječni Put blistao nad glavom, lutao sam mjestom i pronašao ovaj jedinstveni prizor', piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...