Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Najbolji svjetski sendviči: Evo kako ih možete napraviti i doma

Najbolji svjetski sendviči: Evo kako ih možete napraviti i doma
16

Ponekad od gladi, ponekad iz dosade, rezultat je često isti - napravimo međuobrok, a često je taj međuobrok neka vrsta sendviča. Jedemo ih hladne, tople, s mesom ili bez, sa sirom i s još mnogo toga

VIDEO

Ove legendarne sendviče možete sami napraviti kod kuće. Držati se podalje od hladnjaka izazov je za mnoge, posebno za one koji još rade od kuće. Bez obzira jeste li gladni ili vam je samo dosadno, rezultat je često isti - napravite si međuobrok. Često je taj međuobrok - sendvič. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Radovan Marčić o sendvičima VIDEO

Jedemo ih hladne i tople, punjene mesom, plodovima mora, sirom i s još mnogo toga. Kultura konzumiranja sendviča posebno je jaka u SAD-u, gdje je snažno prisutan i fast-food, a donosimo legendarne sendviče koje su Amerikanci pretvorili u brend.

Bánh mì

Ovaj sendvič je nazvan 'omiljenim sendvičem na svijetu'. Radi se o vijetnamskom izumu na koji su utjecali vijetnamski francuski kolonizatori - to je bogata mješavina ukiseljenog povrća, svježeg začinskog bilja i paštete i/ili raznih mesa s roštilja na podijeljenom baguetteu.

BLT

To je sendvič od slanine, zelene salate i rajčice. Potječe od sendviča uz čaj iz viktorijanskog doba. Recepti za nešto slično pojavili su se već 1920. godine, iako se čini da izraz 'BLT' potječe iz ranih 1940-ih. 

Sendvič za doručak

Pete Wells, restoranski kritičar za New York Times, nazvao je klasični sendvič za doručak - jaja, sir, slaninu, kobasicu ili šunku na pecivu, muffinu, kroasanu ili tostu - 'herojem među sendvičima'. Prva verzija ovog tipa sendviča pojavila se 1969., ali tek nakon što je Egg McMuffin debitirao u McDonald'su 1972., njegova popularnost je uzela maha i postaje američki klasik.

Super trikovi: Na ova 3 načina produljite namirnicama rok trajanja i do nekoliko tjedana
Super trikovi: Na ova 3 načina produljite namirnicama rok trajanja i do nekoliko tjedana

Sendvič s piletinom

Iako su ljudi zasigurno stavljali piletinu u nekom obliku između nekoliko komada kruha davno prije 1964, te je godine ugostitelj iz Atlante po imenu S. Truett Cathy patentirao sendvič od pohane piletine bez kosti na lepinji i nazvao ga 'Chick- fil-A'. McDonald's je svoju verziju sendviča predstavio 1980., koji je nakratko propao, ali je uspješno uskrsnuo 1988. te danas mnogi restoranski lanci, imaju svoje vlastite varijacije.

Club sendvič

Postoji teorija da je naziv ovog popularnog sendviča, razrada BLT-a - koji se nalazi na jelovnicima hotelskih usluga posvuda - a znači 'piletina ispod zelene salate i slanine'. Vjerojatnija je alternativna teorija da je naziv skraćenica za 'klupski sendvič' - nazvan tako jer je prvi put napravljen u Saratoga Club House, kockarskoj sobi u Saratoga Springsu, New York ili možda Union Clubu u New Yorku. Ponekad se radi s puretinom umjesto piletinom, a šunka se može dodati bilo kojoj verziji.

Kubanski sendvič

Svinjetina, šunka, salama, ponekad švicarski sir, kiseli krastavci i senf na hrskavom kruhu - to je kubanski sendvič. Kao i kod mnogih sendviča i mnogih jela općenito - njegova je povijest maglovita. No ono što je gotovo sigurno je da ne dolazi s Kube. Umjesto toga, razvili su ga vlasnici kubanskih tvornica cigara u Tampi na Floridi, vjerojatno kasnih 1800-ih. Gradsko vijeće ga je 2012. službeno nazvalo 'Tampinim sendvičem s potpisom'.

Francuski sendvič

Francuski sendvič, s tanko narezanom govedinom ili drugim mesom na dugom 'francuskom kruhu' čije su izrezane strane umočene u 'sokove od tave za pečenje' - izumio je u Los Angelesu Parižanin, Philippe Mathieu. Priča je da je, navodno, jednog dana 1918., desetljeće nakon što je otvorio svoju prodavaonicu sendviča u centru L.A.-a, Mathieu slučajno ispustio smotuljak u tavu za pečenje dok je pripremao sendvič za lokalnog policajca. Policajac je ipak pojeo sendvič i toliko mu se svidio da se sutradan vratio sa svojim prijateljima po još.

Sir na žaru

Kruh i sir zagrijani zajedno ideja je koja seže barem u rimsko doba. Međutim, izraz 'sir na žaru' datira iz 1930-ih godina i možda se poklopio s uvođenjem električnog roštilja za sendviče. Dok neki inzistiraju na tome da sendvič treba napraviti s bijelim kruhom i američkim sirom, drugi recepti zahtijevaju razne sireve, ponekad kombinirane, kruh i dodatke - od slanine i rajčice do govedine, makarona i sira. Popularna kombinacija sendviča sa sirom na žaru i juhe od rajčice očito je izmišljena u kuhinjama školskih menza, tijekom doba Velike depresije.

Gyros

Osnova za ručak u mnogim gradovima, gyros je grčko-američki sendvič - vjerojatno izumljen u New Yorku - koji se sastoji od tanko narezanog ili 'obrijanog' mesa pečenog na okomitom ražnju, posluženom na pita kruhu, često s isjeckanom zelenom salatom i nasjeckanim rajčicama i s nekom vrstom umaka na bazi jogurta. Izvorno gyro meso bila bi janjetina. Danas će to vjerojatno biti mješavina govedine, janjetine, krušnih mrvica i začina, prešanih.

Hot Brown sendvič

Specijalitet Louisvillea u Kentuckyju - Hot Brown - izumljen je u kuhinji gradskog hotela Brown 1926. To je u osnovi narezani pureći sendvič otvorenog tipa na debelom tostu, obogaćen slaninom, rajčicama i Mornay umakom, odnosno kremastim bešamel umakom s otopljenim naribanim sirom. Rečeno je da hotelska blagovaonica služi oko tisuću sendviča tjedno, a dostupan je i u više od 40 drugih restorana u Louisvilleu, kao i u brojnim drugim mjestima diljem Amerike.

Talijanski sendvič s govedinom

Ovaj izum iz Chicaga, koji datira iz 1930-ih, a sastoji se od narezane pečene govedine, talijanskog kiselog povrća, slatkih paprika i goveđeg umaka na svitku kruha. Bez obzira na njegovo ime, ništa slično ne postoji u Italiji. Iako je sendvič još uvijek poznat uglavnom u američkom srednjem zapadu, sada se može naći i drugdje. 

Rolada od jastoga

Iako je snažno povezan s državom Maine – koja se smatra američkom prijestolnicom jastoga – prvi rolati s jastogom navodno su posluženi u restoranu u Connecticutu, davne 1929. Obožavatelji razlikuju dvije vrste sendviča - jedan je rolada iz Connecticuta koja se sastoji od toplih komada jastoga posluženih na pecivu s maslacem ili pecivu za hamburger, drugi je Maine verzija napravljena od hladnog mesa jastoga prelivenog majonezom, ponekad pomiješanog s mladim lukom, vlascem, celerom i/ili estragonom, a tradicionalno se poslužuje u pukotini peciva za hot dog.

Sendvič s mesnim okruglicama

U Italiji se mesne okruglice poslužuju kao glavno jelo, ne uz tjesteninu - a još manje u sendviču. Sendvič s mesnim okruglicama, upravo je ono što zvuči - sendvič punjen mesnim okruglicama, gotovo uvijek u umaku od rajčice, s obično dodanim provoloneom ili mozzarellom. Standardna je ponuda u trgovinama sendviča i talijansko-američkim delicijama; vjerojatno je prvi put napravljen na prijelazu iz 20. stoljeća.

Monte Cristo

Iako ga je danas teško pronaći, sredinom 20. stoljeća se ovaj neobični sendvič pojavio na jelovnicima u kafićima i čajnim sobama diljem Amerike. Gotovo svi se slažu da je izumljen u Kaliforniji - vjerojatno u San Franciscu, u hotelu blizu San Diega. To je sendvič na dva ili tri 'kata' od narezane šunke, piletine i švicarskog sira, spojenih čačkalicama, umočen u tijesto od jaja i pržen na maslacu do zlatno-smeđe boje.

'Sirova hrana lijek je za dušu i tijelo. Zdravija sam, imam više energije i manje bora na licu'
'Sirova hrana lijek je za dušu i tijelo. Zdravija sam, imam više energije i manje bora na licu'

Muffuletta

Ovaj specijalitet New Orleansa je poput složenijeg sendviča u talijanskom stilu, okruglog oblika, za kojeg se smatra kako je izumljen u francuskoj četvrti. navodno je nastao od povremenih ručkova koje bi sicilijanski farmeri jeli nakon što su svoje proizvode prodali na obližnjoj tržnici. Sastoji se od okrugle štruce blago spužvastog kruha, punjen salamom, pršutom i/ili ponekad drugim talijanskim delikatesnim mesom, zajedno s narezanim sirom, obično provoloneom te salatom od maslina, češnjaka, a ponekad i kiselim povrćem.

Maslac od kikirikija i džema

Maslac od kikirikija kakvog ga danas poznajemo potječe s kraja 19. stoljeća - jedan pionir u njegovoj proizvodnji bio je John Harvey Kellogg, a prvi recept za ovaj sendvič objavljen je 1901. godine. S pojavom narezanog kruha u kasnim 1920-ima i širenjem komercijalnih marki maslaca od kikirikija, postao je popularan u cijeloj zemlji. Činjenica da je bio jednostavan i jeftin učinila ga je omiljenim tijekom doba depresije, a bio je uključen i u vojne jelovnike tijekom Drugog svjetskog rata prije nego što je postao ultimativni školski ručak i užina za milijune američke djece.

Philly cheesesteak

Prema službenoj turističkoj stranici Philadelphije, VisitPhilly, ovaj sveprisutni sendvič izumio je 1930. prodavač hot doga iz Philadelphije po imenu Pat Olivieri. U svom najjednostavnijem obliku, sendvič se sastoji od tanko narezane govedine i topljenog sira na pecivu, s ili bez prženog luka, gljiva i/ili slatke ili ljute paprike. Sir je često 'umak' od topljenog sira nazvan Cheez Whiz, ali može biti i neki drugi.

Pimento sir

Pimento sir - takozvana 'južna pašteta' - je sirni namaz prošaran komadićima crvene pimento paprike. O tome kakav sir i što još ide u mješavinu predmet je mnogih rasprava. Neki kažu da nije ništa drugo do cheddar, pimento i majoneza. Drugi bi mogli dodati neku kombinaciju krem ​​sira, češnjaka, tabasco umaka, limunovog soka i/ili običnog vrhnja. Kao i drugi namazi za sendviče, sir s pimentom postao je popularan tijekom Prvog svjetskog rata kao jednostavan sastojak za hranjenje vojnika na terenu i njihovih pristaša kod kuće. Sendviči, obično samo namazani pimento sirom na bijeli kruh, još uvijek su popularna hrana za piknik, ali i pogreb, na jugu SAD-a.

Po'boy sendvič

Legenda kaže da je po'boya izmislilo nekoliko braće, u New Orleansu 1929. kako bi besplatno nahranili radnike u štrajku tramvajima. Po'boy se tradicionalno pravi od francuskih štruca kruha s čvrstom korom, a ne od mekanih peciva u talijanskom stilu koje većina drugih sendviča koristi. Naziv 'po'boy' odnosi se na formu, a ne na sadržaj. Sendvič se može napraviti od bilo čega, od pečene govedine do prženih škampa - što i jesu najčešći nadjevi, ali i od prženih kamenica, rakova, mekih školjki ili soma; kao i od kobasica, šunke i raznog drugog mesa. Začini mogu uključivati ​​kombinaciju zelene salate, rajčica, kiselih krastavaca, senfa, kečapa, maslaca i majoneze.

Pulled pork sendvič

Glavna namirnica za roštilj je meso, često svinjska lopatica, dugo dimljena, a zatim izrezana na komadiće. Nije sigurno tko je prvi odlučio napraviti ovaj sendvič, ali zasluge ponekad idu Leonardu Heubergeru iz Memphisa, koji je meso, zajedno s umakom za roštilj i salatom od kupusa, stavio na lepinju 1920-ih. Sendvič je također naširoko povezan sa Sjevernom Karolinom, iako ga danas služe diljem Amerike, i svijeta.

Reuben sendvič

Klasična delikatesa poznata kao Reuben sendvič radi se od govedine, švicarskog sira, kiselog kupusa i ruskog preljeva na raženom kruhu. Dobio je ime po čovjeku koji se zvao Reuben, a o kojem se točno čovjeku radi, predmet je nekih rasprava. Većina izvora kaže da je to Arnold Reuben, za kojeg se smatra da je napravio sendvič 1914., međutim, njegov original je napravljen s pečenom šunkom i pečenom puretinom umjesto govedine. Alternativna teorija govori o Reubenu Kulakofskyju, iz Omahe, koji ga je možda izumio 1925. kako bi nahranio svoje 'poker prijatelje'. Bilo kako bilo, postao je jedan od najpoznatijih američkih sendviča.

Ne bacajte hranu: Od staroga kruha možete napraviti krutone
Ne bacajte hranu: Od staroga kruha možete napraviti krutone

Submarine sendvič

Originalna verzija, koja uključuje salamu, sir, kisele paprike i masline, nagomilane u dugačko, mekano pecivo u talijanskom stilu, prekriven maslinovim uljem, vjerojatno su u Ameriku donijeli početkom 20. stoljeća talijanski radnici imigranti. Kako je postao popularan izvan talijanske zajednice, dodani su sastojci poput pečene govedine, narezane puretine, sireva na američki način, zelene salate i rajčice te majoneze ili senfa. 

Sendvič od tune

Konzervirana tuna je planetarno popularna, a Amerikanci je konzumiraju u ogromnim količinama. Jedan od najčešćih načina korištenja konzervirane tune je, naravno, u salati od tunjevine s majonezom, dok je drugi u otvorenom sendviču u kojem je salata od tune prelivena cheddarom ili nekim drugim sirom. Reference o otvorenim sendvičima s tunom prelivenim topljenim sirom datiraju barem iz 1946. godine, ali sendvič od tune kakvog poznajemo vjerojatno potječe tek iz 1970-ih, prenosi MSN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku