Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Najezda je smrdljivih martina: Zaštitite svoj prostor od ulaska

S prvim hladnim danima smrdljiv martin i smrdljiva greta ulaze u tople i suhe prostore, pa i u stanove jer se skrivaju od hladnoće. Problem je što su poprilično otporni, kaže dr. Ivana Pajač Živković

Foto: Thinkstock
24 komentara

- Smrdljivi martini ili smrdljive stjenice se pred zimu spremaju za prezimljenje te zbog toga ulaze u tople prostore: stanove, kuće i slično. Repelenata za zaštitu od njih nema, a jedina zaštita su postavljenje mreža na prozore i zatvaranje prozora, kaže doc. dr. sc. Ivana Pajač Živković iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju na zagrebačkom Agronomskom fakultetu na tvrdnju da mnogi Zagrepčani ovih dana doživljavaju najezdu tih buba u stanovima.

Halyomorpha halys, alohtona vrsta smrdljivog martina | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dodaje kako stjenice ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izoliran, pa je uputno popraviti sva oštećenja kako bismo spriječili njihov ulaz. 

Iste navike imaju i domaće i strane vrste, većinom iz porodice Pentatomidae u koju pripadaju smrdljivi martin (Raphigaster nebulosa), smrdljiva greta (Dolycoris baccarum), što su naše domaće vrste. Posljednjih godina susrećemo i stranu vrstu (Halyomorpha halys) porijeklom iz Kine, Japana, Koreje i Tajvana, koja je otkrivena 2017. godine u Hrvatskoj, kaže docentica Pajač Živković. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

-  To su sve fitofagne vrste koje se hrane biljkama i za vrijeme trajanja vegetacijske sezone žive na biljkama hraniteljicama. Za vrijeme toplih jeseni češće ih uočavamo, dodaje. 

- Kad se osjećaju ugrožene, ispuštaju miris, pa ako ih želite ukloniti iz prostora nemojte ih dirati golim rukama već se zaštitite jednokratnim rukavicama, savjetuje sugovornica. Također, nastojte ih ne stiskati i ne dodirivati previše, kako ne bi ispustile miris, kojeg se teško riješiti satima, pa je najbolji način da ih izbacite iz stana to da ih podignete na list papira i izbacite kroz prozor - dodaje.

Halyomorpha halys, alohtona vrsta smrdljivog martina PAZITE GDJE STAJETE Vratili su se smrdljivi martini - evo kako ćete ih se lako riješiti

Nerijetko se nastanjuju u vrtovima, vrtnim kućicama ili podrumima. Među najdražim biljkama su im rajčice, mahunarke i paprike, pa na ovim kulturama mogu napraviti štetu, jer isisavaju sok iz cvijeta i plodova.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Smrdljiva greta

Vrtlari ih se mogu probati riješiti otopinom sode bikarbone u vodi, s kojom će pošpricati biljke, ili kemijskim sredstvima, no kako brzo stječu otpornost, zaštita često nije učinkovita.

NEMA PANIKE Smrdljivi martini i bubamare idu na spavanje čim dođe zima

U narodnoj predaji tvrdi se da smrdljivi martini ne vole miris mente i češnjaka, pa vrijedi pokušati s tim da u vodu umiješate nekoliko kapi ulja od mente i time s vanjske strane pošpricate okvire prozora ili vrata od terase. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message