Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
25 komentara

Najjeftiniji i najskuplji: Razlika u cijeni omekšivača je 4 puta

Odabrali smo osam vrsta omekšivača i usporedili koliko kilograma rublja može omekšati litra nekog omekšivača. Najbolji po broju pranja koja mogu omekšati su Ornel i Silan

Foto: shutterstock
25 komentara

Lenor omekšivač stoji 19,90 kuna, kraj njega je na polici Silan za 14,90 kuna, ali i boca je manja, a korak dalje stoji u DM-u Denk mit omekšivač za 8,90 kuna. Ali to nije boca nego kanistar.

I naoko jednake boce omekšivača razlikuju se po zapremnini pa ih ima od litre, 990 mililitara, 950 mililitara, 1.5 litara, 1375 mililitara...

Poprilična je to zbrka. Zato smo odabrali osam vrsta omekšivača i usporedili koliko kilograma rublja može omekšati litra nekog omekšivača. Najbolji po broju pranja koja mogu omekšati su Ornel (lavanda i smilje) i Silan (Aromatherapy Peony&White tea), jer se s njima može 40 puta upaliti perilica rublja. Slijedi Softlan (Windfrisch) iz Müllera, čija litra može omekšati 34 pranja.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slijede Kuschel eich (Sommerliebe iz Müllera), Denk mit (Himmlische frische, DM), Lenor (Moonlight harmony) i Vernel (Wild Rose, Müller) čije litre omekšaju 33 pranja.

Najmanje, 28 pranja, s litrom može omekšati Coccolino (jasmine).

Provjerili smo što pranje znači pojedinom proizvođaču. Uglavnom navode kako je to perilica napunjena s između četiri i pet kilograma rublja. Lenor i Kuschel weich ne navode na deklaracijama za koju su količinu rublja njihove doze. Pretpostavili smo da je i njihovo doziranje namijenjeno za četiri do pet kilograma rublja.

SAVJETI PROFESIONALACA Ako prvi dan ne skinete mrlju, nećete ju nikad uspjeti skinuti

Da bi bilo opipljivije, izračunali smo koliko rublja može omekšati litra pojedinog omekšivača.

Tu smo uzeli prosječnu vrijednost, odnosno računali smo s time da se u jednom pranju pere 4,5 kilograma rublja. Najbolji su ponovno Ornel i Silan, koji s litrom omekšaju 180 kilograma rublja. Litra Softlana “sredi” 153 kilograma, Denk mita 150, Lenora i Vernela 149, a Coccolino 129 kilograma. Usporedili smo i koliko stoje omekšivači po jednom pranju. Cijene smo provjerili u prodavaonicama Müllera i dm-a u Zagrebu.

Najjeftinije omekšavanje jedne perilice rublja je s omekšivačem Denk Mit jer stoji samo 18 lipa. Slijede Ornel (37 lipa), Silan (41 lipa), Lenor (42 lipe), Kuschel i Vernel (45) te Softlam (46 lipa). Najskuplji je Coccolino, čije omekšavanje pune perilice stoji 70 lipa. Razlika između najjeftinijeg i najskupljeg omekšavanja je gotovo četiri puta. Treba reći i to da se cijene omekšivača neprestano mijenjaju jer su često na akcijama. Zato je ova usporedba okvirna i vrijedi za cijene 4. prosinca u Mülleru i 10. prosinca u dm-u.

Dreamstime OVO NISTE ZNALI Omekšivač za rublje koristan je za čak 7 stvari u kući, autu...

Mnogi proizvođači isti omekšivač svako malo plasiraju u novim pakiranjima. Ona se neznatno razlikuju i kupci često ne primjećuju razliku, a i na ambalaži mijenjaju broj pranja koji vrijedi za pakiranje. Nekad se razlikuju u samo broju ili dva.

TEST OMEKŠIVAČA 

(fotografije omekšivača pogledajte u galeriji)

Coccolino Jasmine - Cijena 950 mililitara je 18,90 kuna (dm). Cijena pranja 70 lipa

Lenor Moonlight Harmony - Cijena 1,36 litara je u dm-u 18,90 kuna (dm). Cijena pranja 45 lipa

Ornel Lavanda&smilje - Cijena litre je 14,90 kuna (dm). Cijena pranja 45 lipa

DENK MIT Himmlische frische - Cijena 1.5 litara stoji 8,90 kuna (dm). Cijena pranja 18 lipa

Silan Aromatherapy Peony&White tea Scent - Cijena 900 mililitara je 14,90 kuna (dm). Cijena pranja 41 lipa

Kuschel WEICH Sommerliebe Kuschel - Cijena 990 mililitara stoji 14,90 kuna (Müller). Cijena pranja 45 lipa

Softlan Windfrisch - Cijena litre je 14,90 kuna (Müller). Cijena pranja 46 lipa

Vernel Wildrose - Cijena litre je 14,90 kuna (Müller). Cijena pranja 45 lipa

*CIJENE - U DM-u vrijedile su 11. prosinca. U Mulleru 4. prosinca.

Što vam horoskop donosi u nadolazećoj godini: Evo koji će biti najsretniji mjesec za svaki horoskopski znak!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message