Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najljepši božićni blagdani u prijestolnici svijeta - Londonu

Najljepši božićni blagdani u prijestolnici svijeta - Londonu
15

Posjetite izložbu o božićnim tradicijama u muzeju Geffrye, uživajte na najvećem božićnom sajmu u South Banku i ispričajte božićne priče Djedici u Harrodsu

VIDEO

Vidjevši London vidio sam sve što život može ponuditi, rekao je davno engleski pjesnik Samuel Johnson naglasivši da je grad na obalama Temze metropola nad metropolama. 

Božić je u London već stigao. Lampice na najvećem božićnom drvcu na Trafalgar Squareu pale se sredinom prosinca. Svake godine Norveška pošalje 50 do 60 godina staro drvce u znak zahvale za pomoć u Drugom svjetskom ratu, a tako je bilo i ove. Ne propustite priliku da i vi zabljesnete kraj 20-metarskog drvca. Božićno drvce uklonit će 6. siječnja. 

Svoje božićne želje možete ispričati Djedu Mrazu u Harrodsu ili Selfridgesu. Posjet Djedici u Harrodsu je besplatan, ali svejedno trebate rezervirati termin, što će vas koštati 5 funti ili 44 kune, koje možete potrošiti u robnoj kući. U Selfridgeu posjet košta 63 kune ili 7 funti za odrasle i 27 kuna ili 3 funte za dijete. Djedici možete sjesti u krilo od ponedjeljka do subote od 10 ujutro do osam navečer te nedjeljom do pola šest navečer. Na Badnjak mu svoje želje možete ispričati od 10 ujutro do pola četiri popodne. 

Na South Banku je najveći božićni sajam s nešto više od 60 štandova. Otvoren je od ponedjeljka do četvrtka od 10 ujutro do 20 navečer kao i nedjeljom, a petkom i subotom od 10 ujutro do 22 navečer. Na Badnjak se sajam zatvara u 18 sati.

U obiteljskom kazalištu Hackney Empire djeca će zasigurno uživati u zamjeni muško-ženskih uloga. Naime, muškarci igraju ženske, a žene muške uloge. Snjeguljica će sigurno biti zanimljiva na ovaj način, iako ste je čuli već 100 puta. Cijena ulaznica variraju od 90 do 240 kuna ili 10 do 27 funti. 

Razgledajte izložbu o božićnim običajima koju tradicionalno priređuje The Geffrye Museum. Ulaz je besplatan, a otvoren je svaki dan od utorka do subote od 10 do 17 sati, a nedjeljom i blagdanima od 12 do 17 sati.

Klizališta u Londonu nude brojne predstave na ledu kao i cirkus na ledu u kojem možete uživati u Hyde Parku od 10 ujutro do 10 navečer. Cijene se kreću od 67 do 120 kuna ili  7,5 do 13,5 funti za odrasle, te 44 do 85 kuna ili 5 do 9,5 za djecu. Klizanje ispred milenijskog kotača nešto je jeftinije i iznosi 85 kuna ili 9,5 funti i uključuje najam klizaljki. Ulaznica za djecu stoji 67 kuna ili 7,5 funti. Klizalište je otvoreno svaki dan od 10 ujutro do devet navečer. 

Šoping

Meka šopingholičara svakako je London, no upamtite da su tamo cijene malo više nego drugdje u svijetu. Šoping svijet zbiva se u tri ulice, Oxford, Regent i Bond. 

Oxford je svakako najpopularnija. U 3 kilometra nalazi se više od 300 trgovina, uključujući i dućane poznatih svjetskih dizajnera. U susjednoj Regent ulici svake godine jedna od  slavnih ličnosti upali božićna svjetla što šoping čini još zanimljivijim. U prošlosti su to učinile bivše Spiceice, Enrique Iglesias i Richard Branson. Ulica Bond ugostila je poznate svjetske dizajnere, a rado je posjećuju brojni šopingholičari malo dubljeg džepa.

Omnia Omnibus Ubique ili Sve za svakoga, posvuda, misao je vodilja najveće robne kuće Harrods koja se prostire na 80 000 četvornih metara. Suvenire potražite na Piccadilly Circusu gdje se nalazi najveći broj suvenirnica. 

Noćni život

Prijestolnica zabave kako često nazivaju London nude za svakog ponešto. Posjetite 'Ye Olde Cheshire Cheese' omiljeni pub Marka Twaina i Charlesa Dickensa ili Fabric, sjedište klupske glazbe. Cijene upada kreću se od 135 do 220 kuna ili 15 do 25 funti ovisno o tome tko nastupa. Ulaznice je moguće kupiti i na internet stranicama klubova, a čeka se i po nekoliko tjedana. Redovi su dugi i po nekoliko metara. 

Dobro je znati!

London Card štedi vrijeme i novac. Naime, omogućuje vam besplatan ulaz ili popuste za više od 55 znamenitosti i atrakcija u Barceloni. Uključuje i besplatan javni prijevoz.

Great British Heritage Pass je kartica koja omogućava besplatan ulaz u skoro 600 lokacija, znamenitosti i atrakcija na području Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Nadalje, Great British Heritage Pass omogućava vam i da koristite brzi ulaz u znamenitost ili atrakciju te tako izbjegnete čekanje u dugim redovima. Osim toga, uz Great British Heritage Pass dobit ćete i informativan vodič i kartu cijelog ujedinjenog Kraljevstva.

Možete izabrati jedan od paseva za 4, 7, 15 ili 30 dana za pojedinca (odraslu osobu) ili za obitelj. Obiteljska kartica vrijedi za 2 odrasle osobe i za najviše 3 djece u dobi od 5 do 15 godina.

Bez obzira kada ste ju kupili, kartica počinje vrijediti tek od trenutka kada ste ju prvi puta koristili za posjet nekoj znamenitosti i od toga trena ona dalje vrijedi  4, 7, 15 ili 30 dana, ovisno o vrsti kartice. Dani se baziraju na kalendarskim danima pa je najbolje početi ju koristiti prvoga dana ujutro.

Ovisno o broju dana, cijene GBHP kartice kreću se od 400 do 1200 kuna ili 44 do 135 funte za odrasle, odnosno od 260 do 770 kuna ili 29 do 86 funti za dijete, piše Puturist. 

Javni prijevoz

Tradicionalni crveni autobusi i dalje voze Londonom, ali u modernijoj verziji. Cijena karte iznosi 35 kuna ili 4 funte. Busevi voze cijeli dan i cijelu noć. Najpopularniji način putovanja svakako je podzemnom željeznicom poznatijom i kao The Tube. Karta ili Oyster neophodna je za vožnju tubeom. Za četiri do pet dana, dovoljno je 20-ak funti. Redovito vozi od pola šest ujutro do ponoći. 

Taksi ili "black cab" je najudobniji prijevoz, a tarife su niže radnim tjednom nego vikendom. 

Znamenitosti

  • Buckhingamska palača sjedište je kraljevske obitelji. Rezidencija broji 775 soba, uključujući 52 kraljevske i gostinjske spavaonice i 78 kupaonica. Otvorena je samo preko ljeta. Cijena ulaznice iznosi 155 kuna ili 17,5 funta, a otvorena je od pola 10 ujutro do pola sedam navečer. 
  • Posjet Londonu nije potpun bez ove vojne tradicije. Kraljičina Garda u Londonu izmjenjuje se u Forecourtu s druge strane ograde Buckinghamske Palače ljeti svakog dana u pola 12, a tijekom zime svakog drugog dana.
  • Westminsterska opatija je crkva koja datira iz 11. stoljeća i otada je tradicionalno mjesto krunidbe, kraljevskih vjenčanja i ukopa vladara Engleske a kasnije i Velike Britanije. Otvorena je od 10 ujutro do pola četiri popodne, ali vrijeme posjeta ovisi o misnom slavlju. Ulaz za odrasle košta 143 kune ili 16 funti, a za djecu i umirovljenike 116 kuna ili 13 funti. 
  • U katedrali svetog Pavla brak su sklopili princ Charles i princeza Diana, a u njoj je sahranjen i Winston Churchill. Ulaznica za odrasle košta 130 kuna ili 14,5 funti, a za djecu 50 kuna ili 5,50. Otvorena je za posjete od pola devet ujutro do pola pet navečer. 
  • Tower Hill poznata je tamnica i mjesto pogubljenja, a danas je pod zaštitom UNESCO-a. Odrasli će ulaz platiti 180 kuna ili 20 funti, a djeca 90 kuna ili 10 funti. Otvoren je od devet ujutro do pet navečer, a nedjeljom i ponedjeljkom od 10 ujutro do pet navečer. 
  • Big Ben je najveći četverostrani sat koji zvoni i treći najviši slobodni toranj na svijetu. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao dio Westminsterske palače. Ulaz je u 9.15, 11.15 i 14.15 sati, a najviše može ući 16 posjetitelja. Westminsterska palača, poznata i kao Parlament u Londonu, a mjesto je zasjedanja oba Doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, Gornji dom ili Dom lordova (House of Lords) i Donji dom ili Dom Pučana (House of Commons). Ulaznica košta 135 kuna ili 15 funti za odrasle, 55 kuna ili 6 funti za djecu. Ture kreću svakih 15 minuta od 9.15 do pola tri popodne.
  • Londonsko oko najveći svjetski kotač sastoji se od 32 kapsule, koje se okreću 30 minuta brzinom od 0,26 metara u sekundi. Otvoren je svaki dan od 10 ujutro do pola devet navečer. Ulaz je 170 kuna ili 19 funti za odrasle i 90 kuna ili 10 funti za djecu. 
  • Muzej Sherlocka Holmesa dom je poznatog detektiva Sherlocka Holmesa i njegovog kolege dr. Watsona koje je stvorio Sir Arthur Conan Doyle. Otvoren je svaki dan od pola 10 ujutro do pola sedam navečer. Ulaznica za odrasle košta 55 kuna ili 6 funti, a za djecu 4 funte ili 35 kuna. 

Članak je pisan u suradnji s Puturistom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje