Lifestyle

Komentari 0

Najljepši božićni blagdani u prijestolnici svijeta - Londonu

Najljepši božićni blagdani u prijestolnici svijeta - Londonu

Posjetite izložbu o božićnim tradicijama u muzeju Geffrye, uživajte na najvećem božićnom sajmu u South Banku i ispričajte božićne priče Djedici u Harrodsu

Vidjevši London vidio sam sve što život može ponuditi, rekao je davno engleski pjesnik Samuel Johnson naglasivši da je grad na obalama Temze metropola nad metropolama. 

Božić je u London već stigao. Lampice na najvećem božićnom drvcu na Trafalgar Squareu pale se sredinom prosinca. Svake godine Norveška pošalje 50 do 60 godina staro drvce u znak zahvale za pomoć u Drugom svjetskom ratu, a tako je bilo i ove. Ne propustite priliku da i vi zabljesnete kraj 20-metarskog drvca. Božićno drvce uklonit će 6. siječnja. 

Svoje božićne želje možete ispričati Djedu Mrazu u Harrodsu ili Selfridgesu. Posjet Djedici u Harrodsu je besplatan, ali svejedno trebate rezervirati termin, što će vas koštati 5 funti ili 44 kune, koje možete potrošiti u robnoj kući. U Selfridgeu posjet košta 63 kune ili 7 funti za odrasle i 27 kuna ili 3 funte za dijete. Djedici možete sjesti u krilo od ponedjeljka do subote od 10 ujutro do osam navečer te nedjeljom do pola šest navečer. Na Badnjak mu svoje želje možete ispričati od 10 ujutro do pola četiri popodne. 

Na South Banku je najveći božićni sajam s nešto više od 60 štandova. Otvoren je od ponedjeljka do četvrtka od 10 ujutro do 20 navečer kao i nedjeljom, a petkom i subotom od 10 ujutro do 22 navečer. Na Badnjak se sajam zatvara u 18 sati.

U obiteljskom kazalištu Hackney Empire djeca će zasigurno uživati u zamjeni muško-ženskih uloga. Naime, muškarci igraju ženske, a žene muške uloge. Snjeguljica će sigurno biti zanimljiva na ovaj način, iako ste je čuli već 100 puta. Cijena ulaznica variraju od 90 do 240 kuna ili 10 do 27 funti. 

Razgledajte izložbu o božićnim običajima koju tradicionalno priređuje The Geffrye Museum. Ulaz je besplatan, a otvoren je svaki dan od utorka do subote od 10 do 17 sati, a nedjeljom i blagdanima od 12 do 17 sati.

Klizališta u Londonu nude brojne predstave na ledu kao i cirkus na ledu u kojem možete uživati u Hyde Parku od 10 ujutro do 10 navečer. Cijene se kreću od 67 do 120 kuna ili  7,5 do 13,5 funti za odrasle, te 44 do 85 kuna ili 5 do 9,5 za djecu. Klizanje ispred milenijskog kotača nešto je jeftinije i iznosi 85 kuna ili 9,5 funti i uključuje najam klizaljki. Ulaznica za djecu stoji 67 kuna ili 7,5 funti. Klizalište je otvoreno svaki dan od 10 ujutro do devet navečer. 

Šoping

Meka šopingholičara svakako je London, no upamtite da su tamo cijene malo više nego drugdje u svijetu. Šoping svijet zbiva se u tri ulice, Oxford, Regent i Bond. 

Oxford je svakako najpopularnija. U 3 kilometra nalazi se više od 300 trgovina, uključujući i dućane poznatih svjetskih dizajnera. U susjednoj Regent ulici svake godine jedna od  slavnih ličnosti upali božićna svjetla što šoping čini još zanimljivijim. U prošlosti su to učinile bivše Spiceice, Enrique Iglesias i Richard Branson. Ulica Bond ugostila je poznate svjetske dizajnere, a rado je posjećuju brojni šopingholičari malo dubljeg džepa.

Omnia Omnibus Ubique ili Sve za svakoga, posvuda, misao je vodilja najveće robne kuće Harrods koja se prostire na 80 000 četvornih metara. Suvenire potražite na Piccadilly Circusu gdje se nalazi najveći broj suvenirnica. 

Noćni život

Prijestolnica zabave kako često nazivaju London nude za svakog ponešto. Posjetite 'Ye Olde Cheshire Cheese' omiljeni pub Marka Twaina i Charlesa Dickensa ili Fabric, sjedište klupske glazbe. Cijene upada kreću se od 135 do 220 kuna ili 15 do 25 funti ovisno o tome tko nastupa. Ulaznice je moguće kupiti i na internet stranicama klubova, a čeka se i po nekoliko tjedana. Redovi su dugi i po nekoliko metara. 

Dobro je znati!

London Card štedi vrijeme i novac. Naime, omogućuje vam besplatan ulaz ili popuste za više od 55 znamenitosti i atrakcija u Barceloni. Uključuje i besplatan javni prijevoz.

Great British Heritage Pass je kartica koja omogućava besplatan ulaz u skoro 600 lokacija, znamenitosti i atrakcija na području Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. Nadalje, Great British Heritage Pass omogućava vam i da koristite brzi ulaz u znamenitost ili atrakciju te tako izbjegnete čekanje u dugim redovima. Osim toga, uz Great British Heritage Pass dobit ćete i informativan vodič i kartu cijelog ujedinjenog Kraljevstva.

Možete izabrati jedan od paseva za 4, 7, 15 ili 30 dana za pojedinca (odraslu osobu) ili za obitelj. Obiteljska kartica vrijedi za 2 odrasle osobe i za najviše 3 djece u dobi od 5 do 15 godina.

Bez obzira kada ste ju kupili, kartica počinje vrijediti tek od trenutka kada ste ju prvi puta koristili za posjet nekoj znamenitosti i od toga trena ona dalje vrijedi  4, 7, 15 ili 30 dana, ovisno o vrsti kartice. Dani se baziraju na kalendarskim danima pa je najbolje početi ju koristiti prvoga dana ujutro.

Ovisno o broju dana, cijene GBHP kartice kreću se od 400 do 1200 kuna ili 44 do 135 funte za odrasle, odnosno od 260 do 770 kuna ili 29 do 86 funti za dijete, piše Puturist. 

Javni prijevoz

Tradicionalni crveni autobusi i dalje voze Londonom, ali u modernijoj verziji. Cijena karte iznosi 35 kuna ili 4 funte. Busevi voze cijeli dan i cijelu noć. Najpopularniji način putovanja svakako je podzemnom željeznicom poznatijom i kao The Tube. Karta ili Oyster neophodna je za vožnju tubeom. Za četiri do pet dana, dovoljno je 20-ak funti. Redovito vozi od pola šest ujutro do ponoći. 

Taksi ili "black cab" je najudobniji prijevoz, a tarife su niže radnim tjednom nego vikendom. 

Znamenitosti

Članak je pisan u suradnji s Puturistom

Najčitaniji članci