Proslavite blagdane uz jedne od najfinijih torti. Tu su recepti za čokoladnu tortu, čokoladni češer, doboš tortu, dvobojne kocke i bečku čokoladnu tortu
Najslađa božićna bajka počinje kremastim bakinim desertima
Čokoladna torta
Sastojci: 5 jaja, 70 g šećera, 100 g čokolade u prahu, žličica gorkog kakaa, 170 g margarina s aromom vanilije zvijezda, 40 g škrobnog brašna, 40 g glatkog brašna, 4 žlice jake skuhane kave, nadjev: dl jake instant kave skuhane u mlijeku, 3 žumanjka, 150 g šećera u prahu, 2 dl slatkog vrhnja, mljeveni krokant
Korak 1: Za tijesto dobro izmiješajte četiri žumanjka sa šećerom. Na laganoj temperaturi otopite 70 g margarina s aromom vanilije Zvijezda sa čokoladom i kakaom. Umiješajte u smjesu žumanjaka. Pomiješajte glatko brašno s 30 g škrobnog brašna, pa dodajte smjesi naizmjence sa snijegom od bjelanjaka.
Korak 2: Ulijte u namašćen kalup posipan brašnom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 30 minuta. Za kremu miješajte na pari instant kavu, 3 žumanjka, jaje, 10 g škrobnog brašna i 150 g šećera u prahu. Miješajte dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajte dobro izrađenih 100 g margarina s aromom vanilije Zvijezda i tučeno vrhnje. Na pladanj stavite obrub kalupa za tortu. Biskvit vodoravno prerežite dva puta, pa prvi stavite na dno. Nakapajte jakom kavom te nanesite 1/3 kreme.
Korak 3: Posložite drugu koru biskvita i dobro poprskajte s još dvije žlice kuhane kave. Nanesite 1/3 kreme i pokrijte trećim listom biskvita. Preostalom kremom obložite tortu. Rubove ukrasite mljevenim krokantom te pospite kakaom.
Čokoladni češer
Sastojci: 150 g margarina, 4 jaja, vanilin šećer, 300 g brašna, 1⁄2 praška za pecivo, 1 i 1⁄2 dl mlijeka, žlica ruma, 30 g kakaa; krema: 5 dl mlijeka, vrećica pudinga od vanilije, 150 g margarina, 50 g čokolade za kuhanje, 50 g kakaa, 200 g plosnatih čokoladnih bombona
Korak 1: Pjenasto izmiješajte margarin, šećer, žumanjke i vanilin šećer. Dodajte mlijeko, rum i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Korak 2: Prosijte kakao, dobro izmiješajte i na kraju u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte smjesu u namašćeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 185°C oko 40 minuta. Umutite žumanjke, pola šalice mlijeka i prašak za puding.
Korak 3: U preostalom mlijeku skuhajte šećer i prema uputama na omotu pripremite puding i ohladite. Pjenasto izmiksajte margarin pa mu polako dodajte žlicu po žlicu pudinga. Na pari otopite čokoladu, pa je s kakaom umiješajte u kremu. Odrežite krajeve pečenog i ohlađenog biskvita u oblik velikog češera.
Korak 4: Prerežite ga vodoravno dva puta i dobivena tri biskvita slijepite kremom, te njome premažite kolač izvana. Obložite ga čokoladnim bombonima.
Doboš torta
Sastojci: 7 jaja, 7 žlica šećera, vrećica vanilin šećera, 7 žlica glatkog brašna, krema; 4 jaja, 150 g šećera u prahu, 3 kapi ekstrakta vanilije, 150 g čokolade, 240 g margarina zvijezda, glazura: 3 žlice šećera
Korak 1: Pjenasto umutite žumanjke sa četiri žlice šećera i vanilin šećerom. Izmiksajte bjelanjke u snijeg, dodajte tri žlice šećera i miksajte dok snijeg ne postane čvrst i sjajan.
Korak 2: Pomiješajte smjese i umiješajte brašno. Od smjese ispecite 7 do 8 kora. Pecite ih jednu po jednu u okruglom kalupu na rasklapanje, premazanom margarinom Zvijezda i posipanim brašnom. Pečene kore odmah skidajte s lima i stavljajte na dasku. Izmiješajte jaja, šećer i ekstrakt vanilije te miješajte na pari dok se ne zgusne.
Korak 3: Maknite s vatre, dodajte kocke čokolade i miješajte dok se ne rastopi. U ohlađenu kremu umiješajte razrađeni margarin Zvijezda pa izmiksajte. Premazujte kore i slažite jednu na drugu, sve osim posljednje. Ostavite malo kreme za premazivanje rubova torte. U zdjelu s debljim dnom zagrijavajte na laganoj vatri šećer dok se ne rastopi. Prelijte zadnju koru i širokim nožem brzo razmažite po cijeloj površini. Nožem premazanim margarinom, zasijecite glazuru na komade kao što se reže torta. Tortu poklopite narezanom karamel korom.
Dvobojne kocke
Sastojci: 6 jaja, 180 g šećera, 140 g brašna, 40 g kakaa, 40 g margarina s aromom vanilije zvijezda, list zamrznutog lisnatog tijesta, krema: jaje, žumanjak, 125 g šećera, vanilin šećer, 150 g margarina zvijezda s aromom vanilije, ribana čokolada za ukrašavanje
Korak 1: Odmrznuto lisnato tijesto razvaljajte i ispecite u četvrtastom limu. Manji kalup za pečenje premažite s margarinom s aromom vanilije Zvijezda i ostavite da se hladi. Pjenasto umutite jaja i šećer, te ih miksajte i kuhajte na pari.
Korak 2: Kad se smjesa učetverostruči i postane mlaka maknite je s pare i nastavite miješati dok se ne ohladi. Dodajte brašno i prosijani kakao te umiješajte rastopljeni margarin. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 180° C oko 35 minuta. Kad se prohladi prebacite ga na rešetku. Šećer, vaniliju i vodu zakuhajte dok se šećer zgusne.
Korak 3: Ulijte u posudu s jajetom i žumanjkom neprestano miješajući. Ohladite i umiješajte izrađeni margarin s aromom vanilije Zvijezda i miksajte dok ne postane jednolika. Biskvit i lisnato tijesto prepolovite. Prvi dio lisnatog premažite kremom, poklopite biskvitom, pa opet nanesite kremu, drugu koru, te drugi dio biskvita s malo kreme. Pospite kolač ribanom čokoladom.
Bečka čokoladna torta
Sastojci: 140 g čokolade za kuhanje, žlica šećera, žličica kakaa u prahu, 140 g margarina s maslacem zvijezda, 250 g mljevenih oraha, 6 jaja, 2 žlice brašna, 200 g marmelade od marelice, glazura: 100 g naribane gorke čokolade, jaje, 180 g šećera u prahu, 60 g margarina zvijezda s maslacem
Korak 1: Zagrijavajte u posudi šećer, čokoladu, kakao i 2 žlice vode, te miješajte dok se ne otopi.
Korak 2: Pjenasto električnim mikserom izradite margarin s maslacem Zvijezda, dodajte mu jedan po jedan žumanjak, pa naizmjence brašno, orahe i čokoladnu smjesu. Kuhačom umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izlijte smjesu u kalup premazan margarinom i posipan brašnom, te pecite na 200°C, oko 45 minuta.
Korak 3: Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno i premažite razmućenom marmeladom. Na pari rastopite naribanu čokoladu, ohladite i pomiješajte s jajetom i šećerom u prahu.
Korak 4: Rastopite margarin s maslacem Zvijezda i kap po kap dodajte u čokoladnu smjesu da postane pjenušava. Premažite njome površinu i stranice torte, a ohlađenu tortu ukrasite jestivim perlicama.