Lifestyle

Komentari 1

Najstarije dijete u obitelji je sklonije problemima sa vidom

Najstarije dijete u obitelji je sklonije problemima sa vidom

Starija braća i sestre imaju više šanse kroz život postati kratkovidni od onih mlađih, a razlog tomu mogao bi ležati u činjenici da roditelji posvećuju više pažnje njihovoj edukaciji

Znanstvenici sa Sveučilišta Cardiff otkrili su kako prvorođeni imaju deset posto veću šansu da budu kratkovidni, a 20 posto veću vjerojatnost da obole od teškog oblika kratkovidnosti od braće i sestara koja su kasnije rođena.

Smatraju, ali ne mogu to tvrditi, kako su za to krivi roditelji jer su skloniji provoditi više vremena učeći prvorođene svačemu dok s mlađom djecom više nemaju toliko vremena i energije. Također, nagađaju da najstarija djeca u obitelji više vremena provode u kući, a manje na svježem zraku.

Za djecu koja prva dođu u obitelj kažu i da su češće pametnija, bolja su u školu, prodornija, ambiciozna te imaju više predispozicija za poslovni uspjeh. Uz to, manje su sebična i sklonija su timskom radu. Ali, za njih se na osnovu raznih istraživanja govorilo i kako su sklonija alergijama te pretilosti.

Do tih zaključaka su došli nakon analize podataka UK Biobanke koja prati kompletno zdravstveno stanje 500.000 ljudi u dobi od 40 do 69 godina. U obzir su uzeli samo bijelce, piše Independent.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci