Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Najuspješniji su roditelji koji svoju djecu nauče reći 'hvala'

Najuspješniji su roditelji koji svoju djecu nauče reći 'hvala'
1

Vježbanje ljubaznosti i zahvalnosti od rane dobi ima psihološke koristi za zdravlje i pomaže izgraditi snažan karakter, a sutra ti odrasli ljudi imaju i bolje međuljudske odnose

VIDEO

Naučiti dijete reći 'oprosti' i 'hvala', nije samo pohvala roditeljima, već i znak da pozitivno utječu na njega i da su na dobrom putu odgoja zdravog pojedinca. Kad roditelji uče djecu da budu uljudni oni ih zapravo podučavaju mudrosti života i otkrivaju tajnu vječne sreće.

Da, dobro ste pročitali.

Izražavanje zahvalnosti kreira sretnije i psihološki stabilno dijete 

Prema istraživanjima postoji izravna veza između dobrog zdravlja i izražavanja zahvalnosti - zahvalnost na neki način pomaže ljudima da osjete više pozitivnih emocija, te uživaju u lijepim iskustvima, a samim time stiže i nagrada - dobro zdravlje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Mali Mihael rođen je s pet kilograma 01:16

Istraživači su u jednoj studiji tražili od svih sudionika da napišu nekoliko rečenica svaki tjedan, držeći se određenih tema.

Jedna je skupina pisala o stvarima na kojima su zahvalni, a druga je svakodnevno pisala o stvarima koje su ih iritirale. Nakon deset tjedana, oni koji su pisali o zahvalnosti bili su više optimistični, osjećali su se bolje, a također su vježbali više od onih koji su se fokusirali na negativne stvari, što znači da je vježbanje zahvalnosti pozitivno utjecalo na njihov način razmišljanja.

Zahvalnost pomaže u razvoju i očuvanju odnosa

Naučite svoju djecu da budu zahvalni i izražavaju zahvalnost jer ćete im na taj način pomoći da njeguju i održavaju važne odnose kad budu odrasli.

Studija doktorice Sare Algoe sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini otkrila je da otvoreno izražavanje zahvalnosti ima dugoročne i kratkoročne zdravstvene koristi ne samo za vas već i na ljude kojima usmjeravate to svoje svoje pozitivno stanje. To znači da je zahvalnost vrlo važna za izgradnju i njegovanje odnosa na duže staze.

Vježbanje ljubaznosti i zahvalnosti od rane dobi pomaže izgraditi snažan karakter

Djeca su poput spužvi. Oni sve moraju naučiti od početka, pa je važno usmjeriti ih i da ljubazno komuniciraju s drugima, jer razvijaju pritom snažan i plemeniti karakter. 

Prema Jean Piagetu, stručnjaku za razvoj djece, najbolja dob za početak podučavanja o ponašanju je dob od 2 godine, a sustavno bi se na tome trebalo raditi do sedme. Za to se vrijeme formira "stupanj intuitivne inteligencije" i djeca počinju progresivno shvaćati pravu vrijednost poštovanja, empatije i pravde.

Roditelji otkrili kako uspijevaju pripremiti večeru baš svaki dan
Roditelji otkrili kako uspijevaju pripremiti večeru baš svaki dan

Najvažniji savjeti roditeljima za odgoj zahvalne djece:

Budite uzor: Djeca paze što roditelji kažu i kako to izgovaraju. Kad ste iskreno zahvalni, vaša će djeca učiti iz vašeg primjera i vjerojatnije će ponoviti isto ponašanje.

Otvoreno razgovarajte o zahvalnosti: Rasprava o zahvalnosti omogućit će djetetu da postane svjesno njegove važnosti, a potaći će i da samo razvija zahvalnost.

Vođenje dnevnika zahvalnosti: Naučite dijete da zapisuje 2 do 5 stvari na kojima je zahvalno svaki dan i da nauči objasniti zašto ga svaka od njih čini zahvalnima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje