Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najviše djece kada odrastu žele biti sportaši: 'Potrebno ih je izlagati različitim zanimanjima'

Najviše djece kada odrastu žele biti sportaši: 'Potrebno ih je izlagati različitim zanimanjima'

Prvi dječji grad u Hrvatskoj, MiniPolis, je u suradnji sa Zagrebačkom školom ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) napravio istraživanje o tome što zagrebački osnovnoškolci žele raditi kada odrastu

VIDEO

Istraživanje smo napravili kako bismo istražili i potvrdili teze da deficitarna zanimanja nisu zamrla i da djecu s njima treba više upoznavati na zabavan način kako bi oni bili svjesniji da su ta zanimanja jednako važna i potrebna, rekla nam je vlasnica MiniPolisa Ines Gašo, koja je u suradnji sa Zagrebačkom školom ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) pokrenula istraživanje o tome što djeca žele raditi kad odrastu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

- Velik dio zanimanja koja su zastupljena u MiniPolisu su strukovna zanimanja za koja mislimo da ih djeca ne odabiru, ali kod nas se pokazalo da ih najviše takva zanimaju - dodala je.

Prva faza ovog istraživanja obuhvaćala je grad Zagreb i provedena je na reprezentativnom uzorku od 998 zagrebačkih osnovnoškolaca. Polovicu su činili dječaci, a polovicu djevojčice. Istraživanje je trajalo tijekom 2020. godine.

Naučite dječake kako upravljati emocijama: Ne potiskujte ih ...
Naučite dječake kako upravljati emocijama: Ne potiskujte ih ...

Rezultati su otkrili da najveći broj zagrebačkih osnovnoškolaca želi postati - sportaši (9%). Zanimanja koja slijede su doktor (8%), programer (5%), arhitekt (5%), policajac (4%), veterinar (4%), informatičar (3%), menadžer/direktor (3%), kuhar (3%), inženjer (3%), odvjetnik (3%), glumac (2%), učitelj (2%) te kamerman/snimatelj/youtuber (2%).

Potvrđeni su i spolni stereotipi, pa tako djevojčice češće preferiraju zanimanja poput liječnika i učitelja, a dječaci zanimanja poput sportaša, trenera, inženjera. Pokazalo se i da djeca u razrednoj nastavi češće imaju uzore među poznatim ljudima od djece s predmetne nastave, a prednjače dječaci. U Hrvatskoj tako djeca u kategoriji sportaša na primjer kao idole nogometaše navode najviše Ronalda, zatim Messija pa Modrića. Također, dječaci u značajno većoj mjeri iskazuju motivaciju za zaradom prilikom preferencije zanimanja u odnosu na djevojčice.

Po dobi postoje značajne razlike tako da su starija djeca u većoj mjeri motivirana zaradom, a mlađa time što će njihovim izborom biti ponosna njihova obitelj i prijatelji. Značajno manje razrednika starije djece je upoznato s njihovim aspiracijama nego učitelja nižih razreda (iz perspektive djece). Samo 12 posto sedmaša i osmaša smatra da njihovi razrednici znaju što žele raditi u budućnosti. Istraživanje je pokazalo i da poduzetnička orijentacija djece općenito nije snažno izražena, pri čemu nema spolnih razlika, ali postoje dobne razlike.

- Rezultati istraživanja sugeriraju da učitelje, a posebno razrednike starijih razreda, trebamo uključiti u profesionalnu orijentaciju djece kako bi, u što većem postotku, upoznali aspiracije svojih učenika - rekla je Gašo.

Osim riječima, djeci na ovih 11 načina pokažite da ih volite: Više ih grlite, više ih slušajte ...
Osim riječima, djeci na ovih 11 načina pokažite da ih volite: Više ih grlite, više ih slušajte ...

Ovo istraživanje je prva faza MiniPolisovog i ZŠEM-ovog nacionalnog istraživanja koje će, u narednim mjesecima, ispitati i karijerne aspiracije osnovnoškolaca na preostalom području Hrvatske.

- Djecu je od rane dobi potrebno izlagati različitim zanimanjima kako bi proširili svoje karijerne interese i odmaknuli se od stereotipnih odabira. Tako bismo imali manji postotak djece koja teže istim zanimanjima. U većoj mjeri trebamo povezivati odgojno-obrazovne institucije s ljudima iz svijeta rada te različite razine obrazovanja međusobno, i to naročito u područjima koja djeci nisu top odabir, ali imaju visok indeks rasta i lijepu perspektivu - zaključila je Ivona Škreblin Kirbiš, znanstvena voditeljica istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa