Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Najzdraviji lijek protiv nesanice te bolova i straha je valerijana

Najzdraviji lijek protiv nesanice te bolova i straha je valerijana
1

Valerijana ublažava kronični umor, glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju, bolove u mišićima, a pomaže i u reguliranju krvnog tlaka te uklanjanju menstrualnih bolova

VIDEO

Imali ste loš dan, napeti ste i osjećate da bi nakon svega mogla uslijediti i neprospavana noć? 
Ne morate posezati za tabletama za smirenje ili za spavanje. Radije birajte valerijanu - biljku čiji korijen ublažava osjećaj napetosti i nesanicu te poboljšava kvalitetu sna. Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i kroničnog umora te stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju.

Može umanjiti i bolove u mišićima i zglobovima te menstrualne grčeve i neugodne simptome menopauze.

- Valerijana djeluje sedativno i ublažava grčeve te je u prvom redu upotrebljavamo kod nervne napetosti i nesanice koja je posljedica nervoze, stresa i razdražljivosti, koji izazivaju grč u tijelu i mišićima. Koristimo je i kod depresija izazvanih tjeskobom te migrena i glavobolja izazvanih stresom i napetošću. No njezino je djelovanje potvrđeno i kod ubrzanog lupanja srca, bolova u predjelu srca, grčeva dišnih putova, psihičke premorenosti te kod osjećaja straha izazvanog neurotičnim stanjima. 
Prednost te ljekovite biljke je što, za razliku od farmaceutskih sredstava za spavanje, ne ostavlja osjećaj mamurluka - kaže aromaterapeutkinja Sanja Rajković.

Savjetuje da je valerijanu najbolje macerirati - jednu čajnu žličicu korijena valerijane prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati. Potom procijedite te napitak sasvim malo ugrijte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šalicu popijete pola sata prije spavanja. Korijen biljke možete preliti i vrućom vodom te ostaviti dvadesetak minuta, a potom procijedite i pijte na isti način kao kod hladne priprave.

- Ni jedan čaj koji koristimo u terapeutske svrhe ne treba sladiti, a važno ga je uzimati gutljaj po gutljaj - kaže naša sugovornica te dodaje da valerijanu možete kombinirati i s drugim ljekovitim biljkama kao što su, primjerice, matičnjak, glog, kamilica...

U biljnim ljekarnama možete nabaviti i tinkturu valerijane - uzimajte je tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera. Nakon 2-3 tjedna uporabe valerijane treba uzeti stanku od dva tjedna, a potom je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati. No iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati prije vožnje automobilom ili rada na strojevima koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg djelovanja smanjuje pažnju.

- Valerijana djeluje i na snižavanje krvnog tlaka pa bi je oni koji već imaju probleme s niskim tlakom trebali uzimati u kombinaciji s glogom - kaže aromaterapeutkinja Rajković. Ističe da se valerijana ne smije koristiti tijekom trudnoće i dojenja, a ne treba je uzimati ni uz alkohol, koji pojačava njezino djelovanje. 


Valerijana je kontraindicirana i kod onih koji uzimaju sedative, antidepresive, hipnotike i benzodiazepine (apaurin, lexilium, lexaurin...). 
Naime, ta je biljka prirodna alternativa benzodiazepina te pomaže i kod odvikavanja od sredstava za umirenje, a može pomoći i pušačima pri odvikavanju. Naime, čaj od valerijane i kod pušača izaziva odbojnost prema duhanskom dimu, a istodobno smanjuje napetost i nervozu te je odličan saveznik kod odvikavanja od pušenja.

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu ovisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema štetnih nuspojava. Pripravke od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.

OPREZ PRIJE OPERACIJE

Ako vam prethodi operacija, prestanite uzimati valerijanu barem dva tjedna prije zahvata jer ona usporava središnji živčani sustav, na koji djeluju i anestezija te drugi lijekovi koji se upotrebljavaju tijekom operativnih zahvata, upozoravaju liječnici i anesteziolozi. Svakako ih upozorite da ste koristili valerijanu.

NIJE ZA TRUDNICE

Valerijana opušta mišiće te pomaže kod grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem. Ublažava i simptome sindroma iritabilnog crijeva, a studije su pokazale da je od pomoći i kod išijasa i multiple skleroze. Valerijanu ne smijete koristiti u trudnoći i tijekom dojenja.

ZAMJENA ZA LIJEK 

Znanstveno je dokazano kako valerijana pomaže kod sindroma kroničnog umora, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, drhtavice, epilepsije te kod simptoma menopauze. Valerijana je prirodna alternativa farmaceutskim lijekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od istih.

PAZITE NA NUSPOJAVE

Tijekom kratkoročnog uzimanja u trajanju od 28 dana valerijana se pokazala sigurnom. No kod nekih ljudi može uzrokovati uznemirenost i glavobolju. Uočite li nuspojave, smanjite dozu ili potpuno prestanite s uzimanjem valerijane. Berite korijen valerijane prije same cvatnje ili nakon nje, u jesen. Očistite je, usitnite te sušite na toplom i prozračnome mjestu u hladu. Čuvajte je u dobro zatvorenoj ambalaži.

VEĆ NAKON DVA CIKLUSA NESTAJU JAKI BOLOVI

Prema nekim istraživanjima, valerijana popravlja i kvalitetu sna kad tablete za spavanje prestanu biti učinkovite. No valerijana na nesanicu ne djeluje tako brzo kao tablete te ju je potrebno uzimati nekoliko dana, pa i tjedana, kako biste osjetili njezin pravi učinak. Kad je riječ o menstrualnim tegobama, istraživanja su pokazala da uzimanje valerijane tri puta na dan daje jako dobre rezultate te već nakon dva menstrualna ciklusa smanjuje bol i potrebu za lijekovima. Relaksira čak i mišiće probavnog trakta te uklanja sindrom iritabilnog crijeva.

POMAŽE KOD ŽELUČANIH BOLOVA I ISCRPLJENOSTI

Neugodan okus čaja možete ublažiti kombinirajući valerijanu s drugim biljkama, no samo s onima koje nemaju sedativno djelovanje. Kod nesanice, dva sata prije spavanja uzimajte od 400 do 900 ml ekstrakta valerijane tijekom 29 dana. Za ublažavanje nemira - 120 mg ekstrakta valerijane i 80 mg ekstrakta lista limuna uzimajte tri puta na dan mjesec dana. Tinkturu napravite tako da 50 g usitnjenoga korijena stavite u litru 40-postotnog alkohola. Neka odstoji deset dana te procijedite, nalijte u boce i dobro ih zatvorite. Od 50 do 55 kapi tinkture na kocki šećera pomoći će kod ubrzanog rada srca, želučanih bolova, iscrpljenosti i nesanice.

SNIŽAVA KRVNI TLAK I REGULIRA OTKUCAJE SRCA

Uzimanje 600 mg valerijane na dan za samo tjedan dana može sniziti krvni tlak, ublažiti stres i regulirati otkucaje srca, pokazalo je istraživanje. Valerijana može pomoći i kod treme. Uzmete li 100 mg prije javnog nastupa, ublažit će vam stres, a 160 mg valerijane pomiješane s 80 mg ekstrakta lista limuna ublažit će nemir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise