Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Naleta vozila na životinje na cesti je ozbiljniji nego mislimo

Naleta vozila na životinje na cesti je ozbiljniji nego mislimo

Učinak smrtonosnih naleta vozila na životinje 'daleko je šokantniji' nego što se to ranije smatralo, upozorili su britanski znanstvenici temeljem analize životinjskih populacija diljem svijeta

VIDEO

Pokazalo se da je sudar s vozilima na cestama najčešći uzrok stradavanja gotovo trećine (28 posto) od 150 proučavanih životinjskih populacija - češći od bolesti, lova i grabežljivaca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:57

Znanstvenici kažu da njihovo otkriće, nedavno objavljeno u časopisu Biological Reviews, upućuje na to da bi neke od populacija sisavaca mogle doseći "prekretnicu", kritični prag čije bi prelaženje moglo imati nepovratne posljedice.

- Opseg smrtonosnih naleta vozila na životinje je daleko šokantniji nego što smo ranije zamišljali i jasno je da upućuje na moguću prekretnicu za neke divlje populacije - rekla je glavna istraživačica Lauren Moore sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Usvojite zdrave navike koje su dobre za okoliš: Gasite uređaje iz struje, lijekove ne bacajte...
Usvojite zdrave navike koje su dobre za okoliš: Gasite uređaje iz struje,  lijekove ne bacajte...

 - Premda se neobrađeni podaci o broju ubijenih životinja ponekad mogu činiti relativno niskima, smrtonosni naleti vozila na životinje izravno i neizravno doprinose stopama smrtnosti koje su veće od stopa razmnožavanja, što populacije čini ranjivima - dodala je.

Moore i njezine kolege su proučile 83 studije koje su se bavile smrtnošću 69 vrsti sisavaca.

Dva istraživanja, koja su se usredotočila na Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrila su da su ceste razlog 29-postotne smrtnosti tvorova i 25-postotne smrtnosti ježeva.

Moore je kazala da istraživanje o tvorovima pokazuje da su vrijeme, novac i napori uloženi da se izliječe bolesne ili ozlijeđene životinje "poništeni cestama" i da "će napori da se pomogne i ponovno uvedu (u okoliš) ugrožene vrste biti ograničeni cestama".

Za vikend kreće akcija čišćenja otpada na Medvednici: 'Zajedno doprinosimo ljepšem okolišu'
Za vikend kreće akcija čišćenja otpada na Medvednici: 'Zajedno doprinosimo ljepšem okolišu'

Vrste za koje je u svijetu najvjerojatnije da će nastradati na cestama uključuju tasmanijske vragove (izvorno iz Australije), američke naboruše, otočne sive lisice (izvorno iz Kalifornije), afričke divlje pse (izvorno iz Supsaharske Afrike) i Bryantove vjeverice (izvorno iz Sjeverne Amerike).

Skupina je također otkrila da je u nekim populacijama životinja i do 80 posto smrtnosti izazvano sudarima s vozilima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt
VRTLARENJE BEZ KEMIKALIJA

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt

Odličan i vrlo jednostavan kuhinjski sastojak ima niz svojstava - ubija korov, tjera puževe, djeluje kao pesticid... Ekološki je čist i ne škodi biljkama