Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Namirnice koje traju više od desetljeća, i to nakon otvaranja

Med, prirodni antibiotik, može se koristiti i ako je promijenio boju gotovo bez ograničenja, a alkoholni ocat, riža i morska sol čak će nadživjeti “vlasnika”

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Ne bacajte automatski sve što je u smočnici dulje nego što se možete sjetiti. Neke namirnice imaju rok trajanja više desetljeća, čak i nakon što ih otvorite, savjetuje Janice Revell, suosnivačica StillTastyja. Čak i ako je promijenio boju ili se kristalizirao, med je itekako upotrebljiv jer ga antibiotska svojstva čuvaju od kvarenja gotovo bez ograničenja. Svježina mu se može održavati ako ga pohranite na hladnome mjestu, a “oživjet” će ako se podgrije u mikrovalnoj pećnici. I alkoholni ocat može doživotno služiti za salate, marinade, čišćenje... Samo ga treba čvrsto zatvoriti te staviti bocu u hladan i taman kutak. Čisti ekstrakt vanilije također je dugovječan ako se čuva u čvrsto zatvorenoj boci na hladnom i tamnome mjestu, kao i javorov sirup. 

Neuništiva čak i ako se otvori

Kakva god bila, riža je neuništiva čak i nakon što je otvorite. Iznimka je smeđa riža, koju je dobro čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi zato što sadrži više ulja.

Otporan na bakterije bez obzira na vrstu

Bijeli, smeđi ili u prahu - šećer se ne može pokvariti jer se na njemu ne mogu razviti bakterije. Izazov je sačuvati ga od stvrdnjavanja, a za to je recept čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi. Ako se okamenio, “oživite” ga u mikrovalnoj.

Prirodni konzervans u kamenu ili iz mora 

Kamena ili morska sol ne gubi svojstva. Važno je samo tu namirnicu pohraniti na hladnom i suhome mjestu. Osim toga, sol može poslužiti za očuvanje drugih namirnica kao idealan konzervans.

Uvijek će popravljati umake, kreme i kolače

Neograničeni rok trajanja vrijedi i za škrobno brašno, sastojak koji često nedostaje kad se želi zagustiti jelo. Kako bi ostao savršen, gustin treba čuvati na hladnom i suhome mjestu te ga dobro zatvoriti nakon svake uporabe. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message