Lifestyle

Komentari 4

Napravi pletenice poput profića

Napravi pletenice poput profića

Pletenje vlastite kose zahtijeva malo vještine, ali nije nemoguće stručno ih oblikovati kod kuće. Uz pomoć ovog vodiča otkrijte kako napraviti nove vrste pletenica te uvijek imati lijepu frizuru

Iako se danas nose u svim prilikama, pa i na crvenom tepihu, povijest pletenica seže daleko u povijest. Prema povijesnim zapisima kosu su u pletenice prvi pleli stari Egipćani. 

Kao što će vam stručnjaci reći: vježba i strpljenje su ključni u puno stvari, a to se odnosi i na izradu pletenica na svojoj kosi. Pletenje vlastite kose zahtijeva malo vještine, ali nije nemoguće stručno ih oblikovati kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Najvažnija stvar kod pletenja pletenice je biti dosljedan u razdjeljivanju kose - odnosno određivanju iste veličine pramenova koje ćete plesti, piše mbg. Osim toga, frizeri su naveli još nekoliko ključnih stvari kako biste napravili lijepu pletenicu.

Kad ih je optimalno raditi?

Prije nego se upustite u izradu pletenice, ključno je dobro počešljati kosu i riješiti sve eventualne čvorove i zapetljanja. Time ćete spriječiti lomljenje vlasi, ali i osigurati da pletenica izgleda stručno te uredno. Ako vam je kosa ravna, ne pokušavajte pletenice raditi odmah nakon pranja, napominju profesionalci, naglašavajući da tada vlasi najviše lete i bit će vrlo teško napraviti pletenicu.

Stoga je optimalno plesti ih drugi ili treći dan, a iako će na masnoj kosi biti najlakše isplesti pletenicu, to pali jedino ako ćete raditi visoku pletenicu od samog vrha glave, u protivnom će vlasište izgledati prljavo. Kod valovite i kovrčave kose, pletenice možete raditi odmah nakon pranja. 

Klasična pletenica

Riblja kost

Francuska pletenica

Nizozemska pletenica

Nakon pletenja

Da bi pletenice lijepo izgledale nakon što ste ih ispleli, održavajte kosu i vlasište vlažnima.

- Ako ste kosu ispleli u pletenice i namjeravate ih imati neko vrijeme, i dalje ćete htjeti održavati rutinu čišćenja i hidratacije - kaže frizerka slavnih, MichelleO'Connor. Prema njoj, kokosovo ulje i ulje jojobe najbolji su hidratori za kosu.

Također, pletenice zaštitite dok spavate. 

- Produžite život pletenica ili uvijanja održavajući ih urednijima - dodaje O'Connor. Primjećuje da zamatanje kose šalom, spavanje s ručnikom ili na svilenoj ili satenskoj jastučnici mogu pomoći da izbjegnete trenje na kosi te petljanje.

Najčitaniji članci