Lifestyle

Komentari 15

Napravili lutkicu po djevojčici s Downovim sindromom: Takve igračke pomažu razviti empatiju

Napravili lutkicu po djevojčici s Downovim sindromom: Takve igračke pomažu razviti empatiju

Irska tvrtka Lottie Dolls predstavila je svoju lutkicu Rosie Boo, za koju ih je inspirirala 6-godišnja Rosie Barnett iz Wiltshirea, koja ima Downov sindrom

Suosnivač firme, Ian Harkin, kaže da su se odlučili napraviti lutkicu po uzoru na Rosie nakon što su njezini roditelji  prošle godine završili u medijima jer su za svoju kćerkicu u dvorištu napravili repliku kućice na drvetu za lutke tvrtke Lottie Doll. Lutkicu su napravili kako bi obilježili Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, koji se obilježava 21. ožujka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Roditelji su tijekom karantene željeli na neki način razveseliti Rosie pa su joj u dvorištu napravili verziju njezine omiljene igračke u prirodnoj veličini. Otac djevojčice, Jason Kneen, kaže kako je cijela obitelj oduševljena jer su pomogli u podizanju svijesti o Downovom sindromu.

- Oduševljeni smo, pogotovo u ovo doba godine, jer možemo podići svijest o Downovom sindromu i educirati djecu o različitostima koje dolaze s ovim sindromom i zbog čega su ta djeca posebna. Ono što je dobro kod tvrtke Lottie Dolls jer način na koji pristupaju dizajnu lutkica te slave različitosti - rekao je.

Lutkica košta oko 200 kn, a otprilike 9 kuna od svake prodane igračke ići će dobrotvornoj organizaciji And Over Twenty1, koja pomaže djeci s Downovim sindromom. 

Lutkica Rosie Boo ima različite čarapice i cipelice s podrškom za pomoć pri hodanju.

- Dosad smo naučili da igranje s igračkama koje predstavljaju različitosti pomaže razviti empatiju kod djece, prije nego su društveno determinirana kako reagirati na različitosti. Nevjerojatno je moćno kada djeca vide lutkicu koja sliči na njih, ali jednako je važno da sva djeca u svojoj kutiji s igračkama imaju takve igračke koje slave različitosti - dodao je Jason Kneen.

Tvrtka Lottie Dolls i u svojim drugim proizvodima slavi različitosti pa tako imaju lutkice koje su inspirirane djecom s ADHD-om i autizmom.

- Jako je važno što tvrtka ima lutkice s raznim stanjima i hendikepima te drugačijim tipovima tijela jer na taj način djeca mogu kroz igru naučiti više o tim stanjima - zaključio je Jason za Daily Mail.

Najčitaniji članci