Lifestyle

Komentari 124

Znate li zašto danas nosimo različite čarape? To je simbol razlike koja svijet čini vedrijim

Znate li zašto danas nosimo različite čarape? To je  simbol razlike koja svijet čini vedrijim

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka, kao podsjećanje na grešku na 21. kromosomu, koja uzrokuje bolest, a simbolično se obilježava različitim čarapama

"Postoje neka djeca. Ona se rode, znaš, s malo drugačijim kromosomima. Zapravo, samo s jednim. Dvaestprvim. Ništa posebno. Jedan manje - više.

Ali pazi, nemaju oni zato manje, kako kažu neki. Više imaju. Dobiju dobrotu, kakvu ja ne nosim u svojim prsima. Dobiju iskrenost, kakvu ja ne poznajem u svojoj glavi. Nose ogromnu ljubav. Osjećajnost. Predivnost.

I znaš što? Nisu oni drugačiji. Mi smo. Jer ne kužimo život. Jer smo svojom glupošću blokirani. Jer ne gledamo srcem, nego rangiramo prema kojekavim normama. Mi smo, kad ti kažem. Mi smo zakinuti.

A oni? Oni su čisti blagoslov."

Ivana Klarić

Ove prekrasne riječi dio su statusa Udruge za sindrom Down-Zagreb koja poziva na slavljenje i podršku svima koji boluju od Downovog sindroma 21. ožujka, kada je njihov svjetski dan. 

Downov sindrom poremećaj je koji se u prosjeku javlja na jedno od 650 novorođene djece, a povezan je s viškom jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri. Kod zdravih ljudi, jezgra sadrži 46 kromosoma, odnosno 23 para koji su naslijeđeni od oba roditelja, dok Downov sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica te se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma.

POGLEDAJTE VIDEO: Djevojka s Downom, Sonja Klarin, ostvarila životni san

Ta se promjena može otkriti testovima već od 10. tjedna trudnoće. Naziva se i poremećajem 21. kromosoma, jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije (T21), pa je tako izabran i datum obilježavanja svjetskog dana osoba s Downovim sindromom - 21. ožujka. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, no uz ranu medicinsku skrb i intervenciju te odgovarajuću podršku zajednice mogu se uspješno integrirati u društvo. 

Djeca i osobe s Downovim sindromom imaju okruglo lice izravnanog profila, širok i kratak vrat, te kosi položaj očiju i malena usta i nos, po čemu se izdvajaju od ostalih. No, to su ujedno i vrlo tople i emotivne osobe, pa ćete ih najčešće zapaziti po tome što otvoreno i dobrodušno prihvaćaju sve ljude oko sebe, vrlo su komunikativni i nesebično dijele ljubav i radost. 

U njihovom društvu uvijek je puno smijeha i često nas znaju podsjetiti na to koliko emocija može prenijeti jedan običan' zagrljaj. Zbog toga su često rado prihvaćeni u društvu, posebno među djecom, jer  dječjim očima promatraju svijet.  

Simbol Downovog sindroma su šarene čarape, a na današnji dan obuvaju se različite, kako bi se - uz veselje koje osobe s Downovim sindromom šire oko sebe, istaknula različitost vezana uz 21. kromosom.   

  

Udruga za sindrom Down-Zagreb, svim članovima i osobama s Downovim sindromom, kao i članovima njihovih obitelji, Svjetski dan čestitala je uz pjesmu 'Sunčana strana dlana' Teške industrije, za koju je snimljen i poseban video prilog, u kojem su sudjelovale i osobe s Downovim sindromom.    

Najčitaniji članci