Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Napravite eko deterdžente za rublje, suđe i pranje kupaonice

Napravite eko deterdžente za rublje, suđe i pranje kupaonice
1

Alkoholni ocat najbolji je za čišćenje kuhinje i kupaonice jer je bezbojan i nema jak miris, a prirodni sapun od natrijevog karbonata i soda lako uklanjaju mrlje s odjeće

VIDEO

Deterdženti za pranje rublja veliki su zagađivači prirode, a nisu bezopasni ni za zdravlje, stoga je bolje kupovati ekološke ili ih napraviti sami.

Komercijalni deterdženti sadrže surfaktante (za dublje prodiranje u tkaninu) koji su često onečišćeni karcinogenim tvarima. 

Alkil-spojevi, koji služe stvaranju pjene, onečišćuju pitku vodu. Izbjeljivači zapravo ne uklanjaju mrlje - samo ih čine nevidljivima te mogu reagirati s drugim kemikalijama u smjesi i tako izazvati nadraženost pluća, a ostaci izbjeljivača na tkanini nadražuju kožu. No u posljednje vrijeme mogu se nabaviti i deterdženti bez fosfata koji se najčešće upotrebljavaju za omekšavanje vode i povećavanje djelotvornosti deterdženata. 

Fosfati su velika ekološka prijetnja i odgovorni su za prekomjerni rast morskog bilja koje guši vodene putove i ubija druge oblike morskog života. No gotovo pedeset posto sadržaja deterdženata su takozvane tvari za punjenje koje služe samo tome da deterdžent bude sipkiji. Ni parfemi koji se dodaju deterdžentima nemaju nikakvu korisnu funkciju osim ugodnog mirisa, koji kod mnogih ljudi mogu izazvati umor i glavobolje. 

Mirisni omekšivač

Sastojci: 100 g sode bikarbone, 600 ml alkoholnog octa, 700 ml destilirane vode, 5 kapi eteričnog ulja prema želji

Priprema: Pripremite veliku posudu od barem četiri litre. U nju uspite sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode. Ne miješajte, nego polako ulijevajte ocat. Pustite da se mješavina pjeni nekoliko minuta da se soda rastopi. Dodajte ostatak vode, nakon čega će se mješavina prestati pjeniti. Tek tad počnite miješati da biste dobili ujednačenu tekućinu. Dodajte eterično ulje i ulijte u posudu s čepom. Pri pranju dodajte otprilike čašicu u odjeljak za omekšivač.

Za bijelo rublje (60-95°C)

Sastojci: 800 g mljevenoga prirodnog sapuna (ekstra jakog), kg sode za pranje (natrijev karbonat), 1,2 kg boraksa (natrijev borat ili natrijev tetraborat), 50 g sode bikarbone, 10-30 kapi eteričnog ulja (npr., limuna, naranče, lavande ili metvice) 

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu. Oprez: boraks je otrovan ako se proguta pa oprezno rukujte s njim.

Za pranje na 40-60°C

Sastojci: 1,2 kg mljevenoga prirodnog sapuna, 950 g sode za pranje, 800 g boraksa, 50 g sode bikarbone, 10-30 kapi eteričnog ulja 

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu (od oko pet litara) te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu. Ovako pripravljeni deterdžent potrajat će minimalno godinu dana ako ga držite na suhom i hladnome mjestu. Držite ga zatvorenoga kako miris eteričnih ulja ne bi ishlapio. 

Za osjetljivo rublje (40°C)

Sastojci: 1,2 kg mljevenoga prirodnog sapuna, 400 g sode za pranje, 200 g boraksa, 10-30 kapi eteričnog ulja, 150 g sode bikarbone, 150 g soli za čišćenje  

Priprema: Izvažite sastojke, stavite ih u veliku posudu (od oko pet litara) te dobro promiješajte. Ukapajte eterična ulja i još jedanput dobro promiješajte. Spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu. Boraks se kupuje u ljekarnama, soda za pranje u poljoprivrednim ljekarnama, a sve sastojke možete kupiti i na www.nanoteh.info/.

Ekočistač: Ocat skida kamenac i ubija bakterije

Priprema ekoloških deterdženata za pranje zahtijeva nešto vještine i opreza, no kuću možete očistiti i lako dostupnim sredstvima. Ocat je tako odlično sredstvo za čišćenje jer djeluje dezinfekcijski i ne može se pokvariti - čak i ako se malo zamuti, svejedno je upotrebljiv. Octena kiselina iz octa ubija i opake bakterije kao što su salmonela i E. coli pa je nerazrijeđenim alkoholnim octom dobro prebrisati daske za rezanje i kuhinjske površine. Njime možete očistiti i teško dostupna mjesta poput rešetki grijalica, ventilatora i klima-uređaja. Kamenac s glave tuša možete očistiti tako da je uronite u vrećicu do pola napunjenu alkohonim octom i ostavite sat vremena. Za ribanje posuđa pomiješajte jednaku količinu soli i brašna te dodajte tek toliko octa da biste dobili pastu. Pastom izribajte unutrašnjost i vanjski dio posuđa pa ga isperite toplom vodom. A za čišćenje odvoda kroz lijevak u odvod uspite 100 g sode bikarbone, zalijte s 200 ml octa i začepite odvod. Nakon nekoliko minuta isperite vrućom vodom iz slavine i odvod će ugodno mirisati. 

Za ručno pranje posuđa

Sastojci: 100 g ribanog sapuna, 1/2 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice sode za pranje, 1/2 žličice limunske kiseline, 20 kapi eteričnog ulja, 1-1,5 l destilirane vode

Priprema: Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šalice vode. Stavite grijati na štednjak i miješajte dok se sapun ne rastopi. Maknite s plamena, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Pustite da se ohladi i ulijte u plastične bočice za tekući deterdžent. Iako se ovaj pripravak ne pjeni jako, odlično pere.

Za perilicu posuđa

Sastojci: 2 šalice sode za pranje, 2 šalice boraksa, 6 žlica limunske kiseline u prahu, 25 kapi eteričnog ulja grejpa ili limuna

Priprema: Sastojke pomiješajte i spremite u plastičnu posudu. Za jedno pranje dodajte dvije velike žlice u spremnik za deterdžent. 

Još jednostavniji prašak za perilicu možete pripremiti tako da pomiješate dvije šalice sode za pranje, šalicu boraksa i šalicu sode bikarbone. Za jedno pranje dodajte otprilike dvije žlice u spremnik za deterdžent perilice posuđa.

Jednostavno sredstvo za čišćenje kupaonice

Sastojci: alkoholni ocat, 10 kapi eteričnog ulja čajevca, 10 kapi eteričnog ulja kadulje, 10 kapi eteričnog ulja lavande, 2 žlice ribanoga prirodnog sapuna, voda

Priprema: Bocu s raspršivačem do 1/3 napunite alkoholnim octom pa dodajte eterična ulja čajevca, kadulje i lavande koja dezinficiraju te uništavaju gljivice, viruse i bakterije. U vodi (trebat će vam količina da možete bocu napuniti do vrha) rastopite sapun i ulijte u bocu. Ovo sredstvo može poslužiti za pranje svih površina i skidanje kamenca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith