Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Napravite minijaturni vrt u kući: Ožujak je idealan za sjetvu rajčica, tikvica, raznih začina...

Napravite minijaturni vrt u kući: Ožujak je idealan za sjetvu rajčica, tikvica, raznih začina...
10

Umjetno svjetlo koristite kada vaše biljčice proklijaju, a kad stasaju na dva listića, lampa im više neće biti potrebna. Temperatura na kojoj će biljke optimalno rasti je između 18 i 24 stupnja

VIDEO

Početak vrtlarskih aktivnosti mnogima znači i početak proljeća, no ne morate čekati da prestane smrzavati kako biste posadili svoje prve biljčice. Razvoj mini vrta u kući ili stanu može biti ispunjujuće iskustvo koje može prerasti u lijep hobi i ispuniti vam slobodno vrijeme nečim vrijednim.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

Prije nego krenete u kupnju potrepština za svoj kućni vrt, odredite točno mjesto gdje će on stajati i promotrite koliko imate prostora. Vrt bi trebao biti uz prozor zbog danjeg svjetla, koje je biljkama potrebno za rast. Prozorska daska će vam biti dovoljna za nekoliko biljčica, a kako bi proširili prostor i imali veći vrt, možete dodati stol ili policu koja će poslužiti kao stalak za tegle. Nabavite teglice - one ne moraju biti velike niti nekog posebnog oblika, a možete koristiti i veće plastične, stiroporne čaše, ili balkonsku žardinjeru za cvijeće. Ono na što svakako trebate obratiti pozornost je da tegle, posudice ili čaše trebaju imati rupice za istjecanje viška vode na dnu.

Uložite u kvalitetnu zemlju ako nemate vlastitu, kako bi vaše biljke rasle zdrave i snažne. Neće vam biti potrebno puno alata, a možete se služiti i kuhinjskim pomagalima poput žlica i vadilica, ili se počastiti pravim vrtnim priborom. Trebat će vam manja lopatica, rukavice, i bočica za vodu sa raspršivačem.

storyeditor/2024-03-01/vrt4.jpg

Umjesto zemlje možete koristiti i gotovi kompost ili ga pomiješati sa zemljom za bolju hranjivost i rast biljaka. Izbor biljaka također je važan, trebaju biti one koje će moći podnijeti presađivanje u vrt kad za to dođe vrijeme. Kod kuće je najbolje zasaditi povrće poput paprika, rajčice, krastavaca, patlidžana, tikvica i slično. Zbog kraćih dana tijekom zime, umjetnim svjetlom možete potaknuti bolji rast sjemenki dok ne klijaju. Umjetno svjetlo može biti klasična stolna lampa, koju tijekom noći trebate ugasiti. Ako sadite u žardinjeru nekoliko sjemenki zajedno, napravite dovoljan razmak kako se korijenje ne bi ispreplelo, pa će vam kasnije biti teško odvojiti ga bez oštećenja. Između biljaka možete staviti i fizičku razmaknicu, poput komada plastike ili tanke drvene pločice, kojima voda i vlažna zemlja neće smetati (i neće se raspasti poput papirnatih).

Započnite sa sijanjem - pripremite zemlju, a manji dio ostavite kako bi kasnije mogli prekriti raspoređene sjemenke. Sjemenke bi trebale biti prekrivene malim slojem zemlje, otprilike oko jedan centimetar. Kad rasporedite sjemenje i prekrijete ga zemljom, našpricajte zemlju vodom kako bi bila vlažna. Vlagu zemlje trebate održavati da se ne osuši, kako bi sjemenje neometano klijalo.

Jeste li ikad čuli za pizza-vrt? Praktičan i dekorativan način sadnje začinskog bilja, salate...
Jeste li ikad čuli za pizza-vrt? Praktičan i dekorativan način sadnje začinskog bilja, salate...

Nemojte zalijevati sjemenke velikim mlazom vode, jer će ih on raspršiti, a zemlja neće biti podjednako vlažna, što je za klijanje važno. Ne zaboravite označiti koju ste biljku gdje posadili, i koristite oznake koje se neće obrisati kad ćete špricati vodu po njima. Mogu vam poslužiti stare plastične ambalaže od prehrambenih proizvoda, ili napišite na jednokratnu čašu koja se biljka u njoj nalazi.

storyeditor/2024-03-01/vrt1.jpg

Umjetno svjetlo koristite kada vaše biljčice proklijaju, a kad stasaju na dva listića, lampa im više neće biti potrebna. Temperatura na kojoj će biljke optimalno rasti je između 18 i 24 stupnja, što je sobna temperatura većine prostorija, osim spavaće sobe, koja može biti i na 16 stupnjeva, pa na to pripazite ako volite spavati u hladnoj sobi. Kad biljka naraste i dobije prva dva lista i bude visine oko 5 cm, možete ju presaditi u zasebnu posudu.

Kada narastu na prosječnu visinu 15-ak centimetara, biljka je spremna za presadnju u vanjski vrt. Proučite koji je period najbolji za sadnju svake pojedine biljke, kako ju ne bi prerano presadili.

Tjedan dana prije nego presadite biljke u vanjski vrt, preselite ih na vanjski prostor u posudama u kojima se nalaze. To može biti balkon, vanjska daska od prozora ili prostor pored vrta u koji će se biljke ubrzo useliti, kako bi se postupno adaptirale na vanjske uvjete. 

storyeditor/2024-03-02/165488301_l_normal_none.jpg

Za začinsko bilje osigurajte vlagu

Začinsko bilje najbolje je posijati u malim posudama i dok ne niknu držati u kući, na toplom. Optimalna temperatura kod sijanja trebala bi biti između 23 i 25 stupnjeva, a potrebna je i visoka doza vlage dok začini ne niknu.

1. Bosiljak Moguće ga je sijati iz sjemena ili presaditi sadnice, no ne sadite previše biljaka u posudi. Vodite računa da je zemlja dobro propusna, odnosno da se ne zadržava voda i zalijevajte ga po malo svakodnevno. Bosiljak voli svjetlost i toplinu i najbolje mu odgovara zapadni ili južni balkon ili prozor.

storyeditor/2023-03-14/153140907_l_normal_none.jpg

2. Metvica Vodite računa da pronađete sadnicu od izabrane vrste mente, ne od korijena koji se razmnožavaju divlje (slak, divlji sirak, pirika, čičak). Dobro ju je saditi prema jugu, izvan sjene.

3. Peršin Prije sadnje namočite sjeme peršina u vodu i ostavite da odstoji preko noći. Posadite ga u duboku posudu s rahlom i plodnom zemljom. Voli sunčano mjesto, ali ne i izravno sunce, jer mu lišće počne žutjeti. Imajte na umu da voli vlagu, pa bi u tanjurići ispod posude s peršinom uvijek trebalo biti vode. Ako je posađen u zemlju, zalijevajte ga obilno. Redovito ga obrezujte škarama za vrt.

Zasadite svoje omiljeno cvijeće ili biljke i napravite svoju oazu
Zasadite svoje omiljeno cvijeće ili biljke i napravite svoju oazu

4. Vlasac Vrlo dobro podnosi niske temperature na kontinentu, pa ga ni zimi ne trebate unositi u kuću. Voli jako svjetlo, pa ga je dobro saditi prema jugu. Ponekad je zahtjevno osigurati mu kvalitetnu zemlju i optimalnu vlagu, pa se savjetuje da početnici ipak nabave sadnicu u posudi, od koje će krenuti.

5. Timijan Timijan i majčina dušica srodne su biljke istih uzgojnih zahtjeva. Lako ih je uzgojiti iz sjemena posijanog početkom travnja ili iz reznica. Sadnice će se brzo ukorijeniti, a biljka voli toplo sunčano mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti