Kod ovog recepta je važno nabaviti nepasterizirano mlijeko, znači zaboravite ono iz trgovina. Potražite ga kod kumica na tržnici ili kod nekoga sa sela tko ima krave
Napravite mozzarellu kod kuće, jednostavno je i brzo gotovo
Sastojci:
- 2 litre nepasteriziranog mlijeka
- ocat
- kocke leda
Pogledajte u videu kako to napraviti:
Priprema:
Mlijeko se lagano zagrije, ali ne smije biti vruće - idealna temperatura je ako je toplo toliko da možete držati prst u njemu i ništa vas ne peče. Važno je da nije pregrijano.
Kada se ugrijalo, maknite ga sa štednjaka i dodajte 4 žlice octa. Lagano miješajte bez prekida. Ovisno o vrsti mlijeka, možda ćete trebati dodati još jednu žlicu octa.
Ovaj proces odvija se polako pa budite strpljivi i miješajte dok se mlijeko ne počne odvajati i stvarati se sve veće grudice.
Sada pokupite nastali sir rukama, ocijedite ga i napravite kuglu pa ga stavite u zagrijanu vodu. Za to možete koristiti i tekućinu ostalu nakon pravljenja sira - malo je zagrijte u mikrovalnoj, da bude vruća toliko koliko je potrebno da je možete dirati rukama. U vrućoj tekućini ga držite oko pet minuta pa iscijedite rukama. Potom ga vratite, malo miješajte, ocijedite i ponovite taj postupak dva do tri puta.
Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu dvije - savjet je u vodu staviti kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocijedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta.
Na kraju iscijedite rukama i sir je spreman za jelo. Ukoliko ga želite lakše naribati, preporuka je staviti ga malo u foliju pa u duboko zamrzavanje.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...