Lifestyle

Komentari 3

Napravite vlastiti kompost kod kuće za vrt: Topla metoda je brža, a kod hladnije priroda radi

Napravite vlastiti kompost kod kuće za vrt: Topla metoda je brža, a kod hladnije priroda radi

Kako bi se dobio kompost, treba se dogoditi razgradnja biljnih i prehrambenih materijala koja traje neko vrijeme. Postoje različite metode kako napraviti kompost, a glavne su 'vruća' i 'hladna'

- Kada beremo, obrezujemo ili čistimo plodove iz vrta, zapravo uklanjamo hranjive sastojke koji su izvučeni iz tla. Ako kontinuirano uzimamo iz tla i ne vraćamo ništa u obliku hranjivih sastojaka, na kraju dobijemo iscrpljeno tlo bez makro i mikro nutrijenata - objašnjava Shannie McCabe, vrtlarica i poljoprivredna edukatorica za organsko selo Johnny Appleseed.

POGLEDAJTE VIDEO: Napravite svoj kompost u stanu ili balkonu

Da bi hranjive tvari došle u tlo treba raditi kompost. Iako neki ljudi misle da kompostiranje smrdi i iziskuje previše posla, to u suštini nije tako. Naime, ako se ono pravilno izvede, kompostiranje je zaista jednostavno. A kada znate kako pravilno napraviti kompost, neće biti ni čudnih mirisa.

- Kompost je skup organskih materijala u procesu razgradnje na bioraspoložive hranjive sastojke za biljke - kaže Ashley Labrecque, znanstvenica i vrtlarica.

Kada se proces završi, dobit ćete organsku tvar za dodavanje u tlo, odnosno za pojačavanje hranjivih sastojaka. Kompost možete dodati u svoj vrt, kao i u sve voće koje uzgajate u zatvorenom.

U nastavku pogledajte još neke savjete za izradu komposta.

Što je kompostiranje?

Kompostiranje je kombinacija ostataka iz kuhinje kao i otpada iz dvorišta te raznih biljaka kako bi se stvorio prirodni dodatak (gnojivo) za tlo. Kad je gotov, kompost je bogat organskim tvarima.

- Kompost može izgledati kao hrpa smeđe, mrvičaste prljavštine, što je zapravo mješavina razgrađenih organskih materijala i korisnih mikroorganizama. Vrlo je koristan za zdravlje naših biljaka - kaže McCabe.

Koliko traje izrada komposta?

Za razgradnju biljnih i prehrambenih materijala potrebno je neko vrijeme kako bi se dobio kompost. Postoji mnogo različitih metoda kako napraviti kompost kod kuće, a glavne metode se nazivaju 'vruća' ili 'hladna'.

- Za vruće kompostiranje unutarnja temperatura budućeg komposta treba biti od 50 do 77°C stupnjeva. Pomoću ove metode možete dobiti kompost već za 10 do 12 tjedana. Nadalje, vruća metoda zahtijeva veći angažman i često okretanje hrpe komposta. Ako više volite pustiti prirodu da učini svoje, hladno kompostiranje je još jedna mogućnost - objašnjava McCabe.

Ono je sporija metoda, a kompost ćete dobiti za otprilike 6 do 12 mjeseci. Međutim, to je metoda za koju treba više vremena, a unutarnja temperatura treba biti oko 32°C stupnjeva.

Koja hrana može ići u kompost?

U kompost može ići razna hrana, od trulog povrća do ljuske od jaja i taloga kave. Da biste napravili kvalitetan kompost, morate imati mješavinu sastojaka koji osiguravaju ugljik i dušik, kao i vodu i zrak koji pomažu u razgradnji. 'Zeleni' materijali za kompost su svježi biljni materijali poput pokošene trave i svježih ostataka iz kuhinje, poput kora od banane i krumpira, ljuske od luka, taloga kave, ljuski jaja i vrećica čaja, objašnjava McCabe.

Zelje je dobar izvor dušika. 'Smeđi' materijal su obično osušeni ili 'mrtvi' biljni materijali koji služe kao izvor ugljika.

Ostale stvari koji mogu ići u kompost su:

Koja hrana ne može ići u kompost?

Neke prehrambene proizvode bolje je izostaviti iz komposta.

- Većina organskih materijala doista se može kompostirati, ali postoji nekoliko sastojaka koje ipak ne bi trebali staviti u kompost. To su tvari koje mogu privući životinje ili koje će negativno utjecati na razgradnju - objašnjava McCabe. To uključuje:

Ostali predmeti koje treba izbjegavati stavljati u kompost:

- Ako imate biljke koje imaju insekte ili su bolesne, nemojte ih kompostirati, već ih spalite - preporučuje McCabe. Labrecque tvrdi da ako ograničite korov u kompostu možete spriječiti širenje korova u narednim godinama.

Korak po korak kako napraviti kompost kod kuće: 'Vruća' metoda

- Kada je kompost spreman znat ćete po tome kad smjesa poprimi mrvičast oblik i smeđu boju te ima zemljani miris - kaže McCabe. Tada je spreman za upotrebu u vrtu, piše Reader's Digest

Najčitaniji članci