Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Napravite zdravi med od bazge i fini sok bez limunske kiseline

Sezona cvjetanja bazge je u punom jeku i još stignete nabrati njezinih cvjetova i napraviti zdravi i fini sok, čaj ili med. Inače, bazga je bogata antioksidansima koji štite naše stanice

VIDEO

Ljudi su od davnih vremena ovu biljku koristili za liječenje raznih tegoba - upala, gripe, probavnih problema, kod problema s kožom, zadržavanja vode u tijelu (odličan je diuretik), za jačanje imuniteta, čišćenje tijela od toksina...

Bazga je bogata flavonoidima, antioksidansima za koje je poznato kako štite naše stanice od propadanja, a time i od raznih oboljenja.

Bazgu berite za suhog i lijepog vremena, a prije upotrebe odvojite manje grančice s cvjetovima - tako će vam zauzimati vam manje mjesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a bitni su ionako samo cvjetovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sirup za sok od bazge

Sastojci:

  • cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara
  • 12 limuna (koru dobro operite)
  • 4 do 4,5 kilograma šećera

Priprema:

Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.

Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.

Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je najidealnije poslužiti hladan.

Postupak pasterizacije:

Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.

Med od bazge

U staklenke stavite cvjetova bazge koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri dana do tjedan dana. 

Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom bazge koji možete dodavati u čaj, napraviti sok s limunom od toga...

Med od bazge može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite.

Napomena: Ono što vam ostane u cjediljki stavite u pola litre vode (ili više, ovisno o količini) tako da se zaostali med na cvjetovima otopi pa ponovno procijedite. Dobit ćete osvježavajuć napitak u koji dodate samo malo soka soka od limuna.

Sušeni cvjetovi za čaj

Cvjetove jednostavno raširite na čistu površinu, osušite i spremite u staklenke. Radite čaj po želji i potrebi.

Holunderbl??ten, Hugo, Mixgetr?¤nk

Primjer pripreme čaja:

Žličicu sušene bazge prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Procijedite, dodajte med i limun. Ovaj čaj odličan je za poticanje znojenja kao i za olakšavanje simptoma gripe i prehlade.

Od bazge napravite fine sirupe, likere, pjenušac, ocat, čajeve...
Od bazge napravite fine sirupe, likere, pjenušac, ocat, čajeve...
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga