Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

Naš raj u Lici: U maloj kućici od 27 kvadrata imamo baš sve

Osim što žive u maloj kući, pretvorili su je i u eko kuću - zidovi i podovi su izolirani ovčjom vunom, električnu energiju obitelj Jošt dobiva iz solarnih panela, vodu s izvora, a griju se na drva

Foto: Željko Rukavina/24sata
55 komentara

Kad sam prije pet godina došao u zaseok Rasoja, pokraj Lovinca, i ugledao livadu okruženu šumom, odmah sam znao da je to ono što tražim. Osvojili su me netaknuta priroda, šum vjetra, cvrkut ptica i pogled na Velebit - govori nam 45-godišnji Kruno Jošt, koji je rodni Zagreb zamijenio netaknutom prirodom u kojoj je odlučio osnovati dom. Ubrzo mu se pridružila i djevojka Lana. Mladi par je prije nekoliko mjeseci dobio i prinovu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Čim je stigao u, kako kaže, rajski kutak i kupio oko 3500 četvornih metara zemlje, krenuo je u izradu kuće dimenzija devet s tri metra po svojoj zamisli. 

Foto: Željko Rukavina/24sata

Parcela se ne nalazi u građevinskoj zoni, a to je Kruno i tražio, jer je odlučio da žive na osami, pa je morao graditi kuću na kotačima kako bi udovoljio propisima. Na postolju kamiona, uz pomoć nekih ljudi koji se razumiju u drvo, a kud ćeš bolje od starosjedioca, niknuo je dom u kojem obitelj živi već četvrtu godinu. 

Vanjski zid je napravljen od dasaka jele, a unutrašnji obložen lamperijom. Kao izolacija u podu i zidovima poslužila mu je ovčja vuna, koje tamo ima u izobilju. 

Foto: Željko Rukavina/24sata

Vunu je prije ugradnje kiša nekoliko puta oprala i, kad se osušila, pošpricana je ekološkim sredstvom koje “tjera” insekte što dalje od materijala koji se pokazao sjajnim izolatorom. 

U kući imaju sve što im je potrebno za život. Električnu energiju dobiju iz četiri panela po 150 vata. Sve funkcionira na 12 volti. Od hladnjaka, rasvjete, punjenja mobitela i računala do rasvjete. Kažu da im struje nikad nije manjkalo. Vodu koriste iz obližnjeg izvora, koju također dobavlja solarni panel. 

AIR BNB PINK HOUSE POGLEDAJTE JE IZNUTRA Što mislite, koliko stoji noćenje u ovom 'ružičastom carstvu'?

- Dobra izolacija nas ‘čuva’ od ljetne žege i ličke zime, tako da nije potreban nikakav klima-uređaj. Za grijanje tijekom zimskih dana koristimo štednjak na drva s pećnicom. Mislim da u daljoj i široj okolici nema objekta u kojem se živi da u prirodu ispušta manju emisiju CO2 od naše nastambe - pojašnjava nam Kruno, dok šećemo u društvu supruge i kćeri, kojoj izgleda lički zrak paše jer ni u jednom trenu je nismo čuli da je zaplakala.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Raspored u kući je poput onog u podmornici, gdje je svaki pedalj detaljno isplaniran i iskorišten. Jednu podužu prostoriju dijele kuhinja, dnevni boravak, a smjestio se i radni kutak, u kojemu se nalaze dva računala. Mjesta za TV nema jer kažu kako ih ta naprava ne zanima. Na suprotnoj strani od ulaza smješteni su kupaonica i posebno WC.

Toalet je malo čudo od “tehnike” jer iz njega ne dopiru nikakvi mirisi, i to zahvaljujući tome što se tijekom upotrebe razdvajaju tekuće od krutih fekalija, koje odlaze u posebne spremnike ispod kuće jer je ona na kamionskom “postolju”. 

OVISNI O OTPADU Čuvaj okoliš: Doniraj ono što ne trebaš, sadi povrće i voće

- Kako smo vegetarijanci, sve dobijemo iz svojega vrta koristeći permakulturu, koja isključuje bilo kakve herbicide, pesticide i ostale kemikalije. Koristimo slamu, sijeno, lišće... Na taj se način zemlja ne isušuje i ne odvajaju se iz prirode hranjive tvari koje se zatvorenim krugom vraćaju opet u prirodu - kaže nam bračni par.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message