Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

NASA: Ovih pet sobnih biljaka uklonit će nečistoće iz zraka

Sobne biljke iz zraka mogu ukloniti čak 87 posto zagađivača, pokazalo je istraživanje američke svemirske agencije. NASA je otkrila koje su biljke u tome najučinkovitije i svakoj dodijelila ocjenu

Foto: Dreamstime
1 komentara

Čak i u velikim gradovima, zrak na otvorenom čišći je od onog u stanovima i uredima. No sobne biljke iz zraka mogu ukloniti čak 87 posto zagađivača, pokazalo je istraživanje američke svemirske agencije. NASA je otkrila koje su biljke u tome najučinkovitije i svakoj dodijelila bodove prema njezinoj uspješnosti u uklanjanju kemijskih isparenja, otpornosti na kukce i lakoći održavanja.

1. Palma areca (Chrysalidocarpus lutescens) uklanja sve otrovne kemikalije iz prostorije, a i najbolji je biljni ovlaživač zraka pa može u potpunosti zamijeniti električne.
Ocjena: 8,5

2. Klasična palma (Rhapis excelsa) podjednako je učinkovita. Ova izdržljiva biljka može se držati i na suhim i na vlažnim mjestima (na temperaturama od 6 do 38 stupnjeva) i otporna je na većinu biljnih štetnika.
Ocjena: 8,5

3.  Bambusova palma (Chamaedorea seifrizii) voli vlažnu (ali ne i mokru) zemlju i neizravno sunce. Čisti zrak i stvara vrlo smiren, tropski ugođaj u svakom okruženju.
Ocjena: 8,2

4. Obični fikus (Ficus robusta) odlično uklanja otrove, osobito formaldehid. Preživjet će na slabo osvijetljenome mjestu i podnosi niske temperature. Ipak, lišće fikusa može biti otrovno, pa pripazite na kućne ljubimce.
Ocjena: 7,9   

5. Zmajevac (Dracaena deremensis “Janet Craig”) uklanja većinu zagađivača. Lako se uzgaja i u slabo osvijetljenim prostorijama, a preživjet će i ako ga zaboravite redovito zalijevati.
Ocjena: 7,8

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message