Lifestyle

Komentari 23

Naselili su namjerno 14 vukova i sve se promijenilo - nabolje

Naselili su namjerno 14 vukova i sve se promijenilo - nabolje

Vukovi su spasili Yellowstone, smatraju znanstvenici. Njihovim ponovnim naseljavanjem na to područje mnogi dijelovi ovog predivnog nacionalnog parka su u potpunosti oživjeli

U američki Nacionalni park Yellowstone 1995. namjerno su naselili 14 sivih vukova. Sljedeće godine doveli su ih još 16 iz Kanade.

Stručnjaci su inzistirali da ih se ponovno naseli jer ih od 1926. godine nije uopće bilo. Prije toga su živjeli na tom području, ali ih zakon nije štitio pa su ih lovili i ubijali. Zadnje su ubili 1996. Sporadično su se od tada znali pojavljivati na tom području, ali nisu tamo zapravo obitavali. Čak od 1940. menadžeri, biolozi, ljudi koji se bave konzervacijom i zaštitnici okoliša započeli su kampanju da ih se vrati. Nakon što je Zakon o ugroženim vrstama 1973. usvojen, oslobodio im se put da to učine. 

No tek u siječnju 1995. su ih ponovno doveli u Yellowstone. 

Nakon što su 1926. vukovi potpuno nestali s tog područja, broj losova je počeo rasti. Budući da su oni pasli travu i jeli lišće i bobice, one su s vremenom počele nestajati, a tlo erodirati. Njihov broj rastao je narednih 30 godina. Povećao se i broj kojota. 

No ono što se dogodilo nakon naseljavanja vukova je bilo više nego fascinantno. 

Vukovi su počeli loviti jelene i losove što je rezultiralo njihovim povlačenjem s područja na kojima su bili lak plijen. Istovremeno se njihova populacija smanjila. Zato što jelena više nije bilo na tom području, trava i zemlja su se počeli obnavljati. 

Šuma, biljke i drveće su počele nanovo rasti, cvjetati i bujati. Pojavile su se ponovno i bobice te kukci. Zbog toga su se različite vrste ptica počele naseljavati u tom području. Rast drveća privukao je i druge vrste, poput dabrova koji su također bili nestali s tog područja. U nekim dijelovima parka drveće je naraslo trostruko u samo šest godina. 

Ponovno su se vratili, gradili brane i time osigurali stanište drugim vrstama, poput vidri, mošusnih štakora i reptila. 

Pogledajte i video:

Vukovi su također ubijali kojote, a rezultat toga je povećan broj zečeva i miševa koje su kojoti inače jeli. Uslijed toga, povećao se i broj sokola, jazavaca i lasica u parku. Čak se povećala i populacija bjeloglavog orla i gavrana. 

No ono što je fascinantno je da je naseljavanje vukova rezultiralo i promjenom ponašanja rijeke. Prije je zbog velike ispaše losova i jelena tlo često erodiralo, a zbog povećane vegetacije stabilizirale su se obale rijeke, kanali suzili, formiralo se više prirodnih bazena te je rijeka bila fiksiranija u svom toku. Uz veću ravnotežu predatora i plijena, druge vrste su uspijevale preživjeti i živjeti u Yellowstoneu, stoji na stranicama NP Yellowstone.

Pogledajte i ovaj video:

Vukovi ne samo da su promijenili ekosistem Yellowstonea, oni su utjecali i na promjenu fizičkog izgleda te geografije. Znanstvenici vjeruju da su vukovi spasili Yellowstone.

Najčitaniji članci