Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

Natprosječni: Neposlušni su i ‘naporni’? Možda su nadareni...

Natprosječni: Neposlušni su i ‘naporni’? Možda su nadareni...

Nisu sva bistra djeca i nadarena, jer takvih je samo tri posto. Da bi natprosječni postigli svoj potencijal potrebno je puno rada i strpljenja od strane roditelja kako se ne bi 'izgubili' u masi

Je li vaše dijete radoznalo, želi znati kako stvari rade, voli izazovne zadatke i mozgalice? Bolje se koncentrira na zadatke u odnosu na vršnjake? Postoji šansa da spada u nadarenu djecu koje je u populaciji oko 3 posto.

- Kao darovite, odgojitelji i učitelji izdvajaju onu djecu koja mnoge stvari rade ranije, brže, uspješnije i drugačije od druge djece te u tome imaju visoka postignuća. Darovitost se definira kao sklop natprosječnih intelektualnih sposobnosti, karakteristika osobnosti, visokog stupnja kreativnosti i motivacije - pojašnjava prof. psihologije Ksenija R. Benaković.

Kako znati da je dijete nadareno?

No ne određuje samo jedan faktor potencijalno darovito dijete. Mnogi roditelji misle da je dijete nadareno ako s četiri godine zna nabrojati sve države ili čitati.

- Mnoštvo faktora određuje darovitost, a ne samo jedna ili dvije stvari. Prvo treba naglasiti da postoji razlika između bistrog i darovitog djeteta. Bistro je ono koje puno zna jer može primati puno informacija, ali one dolaze na inicijativu roditelja. Darovito je pak ono koje samo želi puno znati i ta motivacija i želja za znanjem polaze od njega.

Takva djeca znaju biti ‘naporna’ jer imaju 100 pitanja, pamte sve odgovore i na temelju njih postavljaju nova pitanja. Darovito dijete može biti okarakterizirano kao neposlušno jer ima svoje stavove - pojašnjava direktorica Brainy centra Zvjezdana Jaić, odgojiteljica i edukator za rad s darovitom djecom.

Sami sebi proturječe

Kod darovite djece dolazi često do kontradiktorne situacije jer znaju biti intelektualno nadmoćni, a emocionalno ispod svoje dobi. Jaić ističe i kako su darovita djeca zapravo s posebnim potrebama i treba im pružiti svu moguću potporu i ne dopustiti da se izgube u masi.

Father and son

- Kad se takva djeca zainteresiraju za neko područje, postaju eksperti, no često su povučeni i orijentirani samo na sebe i temu koja ih zaokuplja. Teže su odgojivi jer stalno dovode u pitanje autoritet,  ne vole raditi rutinske stvari (pospremati, čistiti, oblačiti se…).

No zanos, iskričavost i pozitivna energija koju šire oko sebe kad im se ponude zanimljive i izazovne aktivnosti je očaravajuća. No ako im se ne pruži adekvatna podrška u školi mogu razviti probleme u ponašanju ili emocionalne te ne uspiju ostvariti potencijale - kaže Benaković.

Karakteristike darovite djece

Posebne crte darovitosti vidljive su od rane dobi: imaju puno energije, vrlo su radoznali, zanima ih kako stvari funkcioniraju, rano nauče čitati i računati, vrlo su maštoviti, zapažaju detalje, ispravljaju odrasle u nedosljednostima, vrlo ustrajni u svladavanju onog što ih zanima.

Često su perfekcionisti, teško podnose poraz, osjetljivi, osjećajni i rade stvari po svom. Teško se snalaze s vršnjacima jer imaju drugačije interese.

Grupe za nadarene

Kids playing with wooden toy train

U zagrebačkom vrtiću Mali Princ već se 10 godina provodi program za potencijalno darovitu djecu “Iskrice”. Potencijalno nadareni školarci i njihovi roditelji savjet i potporu mogu potražiti u Udruzi “Vjetar u leđa” osnovanoj 2012. Trenutno je u program uključeno oko 120 djece u 15 grupa na području Zagreba. 

Složenije i apstraktno

Program rada s nadarenom djecom uključuje identificiranje potencijalno darovitog djeteta, utvrđivanje mogućnosti, potreba i interesa, uvažavanje specifičnih interesa i produbljivanje istih, omogućavanje da dijete uči što ga zanima, na način koji mu odgovara te dovoljno vremena. Treba im organizirati složenije aktivnosti naročito u pogledu apstraktnog mišljenja.