Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
45 komentara

Navika koja izluđuje: Svladajte sve tehnike aktivnog slušanja

Loši slušači su skloni prekidanju i nametanju vlastitih priča, a u aktivnom slušanju pomaže ponavljanje sugovornikovih riječi i vježbanje uz malu pomoć prijatelja

themoviedb.org
Foto: themoviedb.org
45 komentara

Aktivno slušanje cijenjena je vještina koja pomaže u izgradnji prijateljstva, dobrih odnosa na poslu i u ljubavnom životu. Znati dobro slušati iziskuje puno truda i koncentracije, pa ne čudi što misli lako odlutaju. Loše slušače karakteriziraju prekidi, preotimanje riječi, kritiziranje i obrambeni stav, piše The Huffington Post

Odvlačenje pozornosti

Loše slušanje povezuje se s multitaskingom, pa se tako većina loših slušača ponosi što može raditi više stvari odjednom no to im zapravo odvlači pažnju s razgovora. Čitanje novina, pisanje SMS poruka ili surfanje na internetu tijekom razgovora pokazuje elementarnu nepristojnost, a ujedno sprečava i da čujete važne informacije. 

Stalno prekidanje

Stalno prekidanje i pričanje o vlastitim pustolovinama znak je nezainteresiranosti. Povremeno uključivanje u razgovor sasvim je normalno, no preuzimanje riječi vrijeđa sugovornika. Takav pristup pokazuje da ste u cijeloj priči najvažniji samo vi i vaše mišljenje, objasnio je američki psiholog Paul Donoghue i koautor knjige "Slušaš li zaista? Ključ uspješne komunikacije". 

Traženje problema i dijeljenje savjeta

Loši slušaoci slušaju tek toliko da uoče problem i pokušaju ga riješiti. No problem je što ne znaju cijelu priču pa nerijetko njihov savjet može uzrokovati niz novih dilema i neugodnosti.

Obrambeni stav

Oni koji imaju problema sa slušanjem često ako nisu u centru pažnje u svemu vide kritiku i zauzimaju obrambeni stav. Takav pristup znak je neslušanja, jer da slušaju vidjeli bi da ih nitko ne želi namjerno poniziti ili uvrijediti, dodao je Donoghue. 

Prekinite loše navike

Sve ove vještine pokazatelj su loše komunikacije koja je osnova svakog dobrog odnosa, od prijateljstva do braka. No i loše komunikacijske vještine mogu postati dobre uz malo vježbe, objasnila je Pamela Cooper iz Međunarodnog udruženja slušatelja. 

Ako se zaista želite popraviti, zamolite prijatelja da vas upozori svaki put kad prekinete govornika, namećete svoju priču ili tijekom razgovora pišete poruku. U tome može pomoći i jednostavna vježba, a dovoljno je lice okrenuti govorniku, uspostaviti kontakt očima, nagnuti se prema njemu i ne križati ruke, savjetuje Cooper koja istu tehniku primjenjuje na svojim studentima sa Sveučilišta Sjeverna Karolina. 

Ponavljanjem do boljeg slušanja

Odlike dobrog slušača su i u ponavljanju sugovornikovih rečenica vlastitim riječima. Ono omogućuje lakše praćenje razgovora i takvim pristupom pokazujete da vas zanima sve što on govori i dajete mu do znanja kako razumijete njegove osjećaje bilo da je to sreća ili ljutnja. 

Padne li koncentracije, ponovite dio razgovora

Nitko nije savršen slušač, pa ako se izgubite u razgovoru jednostavno budite iskreni i sugovornika zamolite da ponovi zadnji dio. Tako ćete jasno dati do znanja da ste zainteresirani, ali da vam pada koncentracija. Iskren pristup najbolji je izbor i neće uvrijediti sugovornika, dodala je Cooper. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message