Istraživanje je pokazalo i da 44 posto građana odlučuje baciti hranu jer su na nju zaboravili, a 51 posto jer se hrana pokvarila. Najčešće se bacaju ostaci od pripremljene hrane
Ne bacajte hranu: Od ostataka uzgojite novo povrće u teglici
Više od 300 tisuća tona hrane baci se godišnje u kućanstvima u Hrvatskoj, pa je iskorištavanje ostataka za uzgoj ušteda novca, a ujedno se smanjuje i otpad.
Odrežite do nejestivog bijelog korijena zeleni luk i poriluk te ih stavite u vodu s izrezanom stranom prema gore. Nakon deset dana možete ih posaditi u zemlju.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
![Zrinka Janković](https://img.24sata.hr/6j8fRXSrNE4avW5Luj7rvA0--BE=/880x587/smart/media/images/2021-38/pxl-220921-34725972_C74VJsu.jpg)
Rezultati Dukatovog istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da se najčešće bacaju ostaci od kuhane/pripremljene hrane, a od mliječnih proizvoda građani najviše bacaju jogurt. Istraživanje je pokazalo i da 44 posto građana odlučuje baciti hranu jer su na nju zaboravili, a 51 posto jer se hrana pokvarila.
Vezano za mlijeko i mliječne proizvode, istraživanje je pokazalo kako ih baca 23 posto ispitanika, a gotovo jednak broj ispitanika (25 posto) pogrešno smatra da niti jedan mliječni proizvod kojem je istekao naznačeni rok ne bi trebalo konzumirati.