Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

'Ne čekajte da vam se želja javi sama. Seks morate isplanirati'

'Ne čekajte da vam se želja javi sama. Seks morate isplanirati'
1

Mnogi partneri griješe jer samo čekaju da se javi seksualna želja, umjesto da rade na tome da potiču želju za seksom jedno kod drugog i pronađu način da odvoje vrijeme za druženje i seks

VIDEO

Zanima vas ova tema? pročitajte onda i ovaj članak: Dva smo svijeta: Njemu treba seks da se poveže, njoj obrnuto

Stres i anksioznost i inače smanjuju želju za seksom, pa u ovo izazovno vrijeme uslijed pandemije korona virusa, mnogima seks vjerojatno uopće nije na pameti. No, što kad biste ovo vrijeme ipak odlučili iskoristiti za rasplamsavanje strasti i ponovno učvršćivanje veze s partnerom? Naime, seks može biti i vrlo koristan 'alat' za borbu protiv lošeg raspoloženja i stresa, pokazuju iskustva mnogih. 

Vrijedi razmisliti i porazgovarati o tome kako se kao partneri osjećate kad je u pitanju želja za seksom, te kako ove dramatične promjene utječu na vaš i libido vašeg partnera, kažu stručnjaci. Na primjer, moguće je da jedan partner primijeti porast želje za seksom, a drugi pad 'apetita', pa će trebati truda i strpljenja da riješite te razlike. Pritom imajte na umu da nije štetna sama razlika u osjećajima i željama, nego nedostatak razgovora o tome. 

POGLEDAJTE VIDEO: O važnosti seksa za zdravlje i dobrobit

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:35

Također, premalo znamo o tome kako se želja za seksom s godinama mijenja. Potreba da zadovoljite nagon, koja je često motiv za odnose u početku veze, sigurno nije jedini način da osjetite želju, a pogotovo ne najčešći u dugotrajnoj vezi.

I prije pojave korona virusa, iskustva u klinici za savjetovanje partnera pokazala su da se 34 posto žena i 15 posto muškaraca svakodnevno suočava s nedostatkom želje za seksom, piše psihologinja Karen Gurney za The Guardian, pri čemu većina njih ne razumije kako funkcionira seksualna želja i kako mogu upravljati svojim seksualnim životom. 

llustracije seksa i veze

- Važno je znati da se u dugoročnim vezama želja za seksom često ne javlja sama od sebe, nego je treba potaknuti. Ljudi na terapiji često kažu:  'Nikad ne osjećam želju, no kad dođe do seksa, osjećam se super i kažem partneru da bismo to trebali raditi češće'. To je normalna situacija u dugoročnim vezama, ne treba brinuti zbog toga, piše autorica. Dodaje kako je zastarjelo razmišljanje da seksualna želja postoji i prije nego što se dvoje partnera uzbudi.

Seksualni radnici otkrili što ih je taj posao naučio o ljubavi
Seksualni radnici otkrili što ih je  taj posao naučio o ljubavi

Da je tome tako, pokazuje i česta tvrdnja partnera da se nikada ne ljube strastveno, osim ako to nije dio seksa. Mnogi ljudi rijetko se osjećaju uzbuđeno, pa izbjegavaju ići u krevet u isto vrijeme kad i njihov partner, kako im ne bi pao seks na pamet. 

Kroz desetljeća su stavovi i razumijevanje napredovali i sada znamo da je seksualna želja složeniji proces, upozorava autorica. Često zapravo treba početi iz pozicije da seks ne potiče samo seksualna čežnja, već rješavanje stresa, ili želja da se osjetite povezano. Ova motivacija - koja nije ni seksualni nagon niti neobuzdana požuda - potiče nas da ili napredujemo, ili budemo otvoreni za napredak u pravim okolnostima.

Tek nakon što se pojave seksualni podražaji - poput strastvenog poljupca, na primjer - može se pojaviti i seksualna želja. 

Kad s klijentima razgovara o novijimpoimanjima želja, većina shvaća da je način na koji su upravljali svojim seksualnim životima pogrešan, ističe autorica. Čekanje da osjetite želju u kontekstu užurbanog života, kad često imate tek pola sata dnevno zajedno i oboje ste iscrpljeni, ne predstavlja 'prave okolnosti' i malo je vjerojatno da ćete uspjeti. 

Jeste li vi sapioseksualac? Njih privlači inteligencija partnera
Jeste li vi sapioseksualac? Njih privlači inteligencija partnera

Još jedna opasnost je pretpostaviti da bi seks u ovom trenutku trebao biti posljednja stvar, o čemu bismo toliko brinuli. Iako se u našem društvu na seks često gleda kao na neozbiljnu rekreaciju, to je daleko od toga. Seks udovoljava psihološkim i relacijskim potrebama, a pokazalo se da seksualno zadovoljstvo povećava raspoloženje, samopoštovanje i blagostanje.

Dobar seksualni život pomaže u u smanjivanju nezadovoljstva u vezi te jača bliskost. Dakle, nema boljeg vremena za partnere koji žele njegovati svoju želju od onog - sada. 

Mnogi se trenutno osjećaju pod pritiskom zbog brige za djecu, a ako i rade zajedno od kuće, možda počinju doživljavati jedno drugo kao radne kolege. Time riskiramo da dođemo do toga da više uopće ne možemo pronaći vrijeme u kojem se jedno prema drugom ophodimo kao seksualni partneri. Na to možemo odgovoriti na dva načina.

Jedan je povećati vrijeme u danu koje posvećujemo tome da jačamo seksualnu vezu. To može biti strastveni poljubac u prolazu, malo maženja, sugestivan pogled, kompliment, neočekivani dodir dok prolazite jedno pored drugog. To vas podsjeća na vašu ulogu seksualnih partnera i može biti korak do prelaska u spavaonicu, ako želite krenuti u tom smjeru. Ujedno, takvo ponašanje jača vezu.  

Seksualno zrcaljenje: Probajte tehniku koja jamči više strasti
Seksualno zrcaljenje: Probajte tehniku koja jamči više strasti

Druga promjena koju biste mogli učiniti je razmišljanje o tome kako provodite vrijeme zajedno. Istraživanje govori da parovi koji se zajedno bave izazovnim, uzbudljivim ili zabavnim aktivnostima imaju više seksualne želje nego parovi koji to vrijeme provode radeći nešto drugo (mislimo prvenstveno na one koji sjede i gledaju serije na Netflixu).

To znači da bi zamjena makar jedne od onih večeri kad gledate televiziju time da zajedno nešto skuhate, odigrate neku igricu, ili da počnete planirati putovanje, mogla biti upravo ono što vam treba da biste osjetili seksualnu povezanost.

Samo vi možete znati je li ovo vrijeme plodno tlo za vaš seksualni život ili ne, najvažnije je da vrijeme koje ste zajedno kod kuće iskoristiti i za istraživanje u tom pravcu. Jedno je sigurno: ako tako postupite, na vaš seksualni život vjerojatno neće utjecati čudna i teška vremena u kojima se nalazimo.

Tri savjeta dr. Karen Gurney za jačanje želje

  1. Prestanite glumiti orgazme i zadovoljstvo u odnosu, jer se time stvara iluzija da dobivate ono što vam je potrebno. 
  2. Planirajte vrijeme jedno za drugo. Pogreška koju mnogi parovi čine je čekanje da se pojavi želja, a da ne čine ništa kako bi je potaknuli. Ključna stvar nije u tome da nagovorite partnera na više seksa, iako mu nije do toga, nego da zajedno uspješno upravljate razlikama u želji.
  3. Planirajte vrijeme za sebe. Masturbacija pruža odličnu priliku ljudima da uživaju u svojoj seksualnosti i izvan veze, te da se povežu sa svojom seksualnošću, znajući što kod njih djeluje poticajno i povećava želju. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Pet seks poza koje muškarci obožavaju - neke su zahtjevne

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Pokretanje videa...

00:58

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...