Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Last-minute čišćenje pred Božić: Sačuvajte zdrav razum i živce!

Ne dajte da vam čišćenje ukrade Božić: Sačuvajte živce pametnim pristupima i gotovi ste za čas

Usredotočite se na to da prvo riješite očiti nered jer vas to može motivirati da krenete dalje. Organizirajte se i zatražite pomoć ukućana i nemojte započinjati velike stvari u zadnji čas

VIDEO

Čišćenje kuće prije praznika, bez obzira na to očekujete li goste ili samo želite uživati u redu i čistoći tijekom blagdana, nije nimalo jednostavan posao. Čak i ako imate dovoljno vremena da očistite cijeli stan prije blagdana, nerijetko imamo prevelika očekivanja i zadamo si previše posla, što nema smisla, jer je vjerojatno riječ o jedinim slobodnim danima koje ćete imati i za to da malo uživate u druženju s obitelji i miru.   

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za lakše čišćenje doma

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Bailey Carson, voditeljica aplikacije za čišćenje Handy, koja nudi razne usluge u domaćinstvu, ima savjete za čišćenje u posljednji trenutak, kako bi sezona blagdana bila opuštenija i - uredna. Nije važno imate li za to pet sati ili samo pet minuta za brzo rješavanje najvećih problema u kući, ovi savjeti mogu pomoći da svaki trenutak svog vremena iskoristite na najbolji način.

Evo njenih savjeta: 

Usredotočite se na velike stvari

Započnite s velikim problemima koji vam stvaraju najveći stres, poput pretrpanog kuhinjskog stola ili stolca preko kojeg je toliko odjeće i drugih stvari da se ne može ni koristiti. Jednom kad se riješite te hrpe nereda osjećat ćete više mira i imati više energije za to da riješite i nešto drugo.  

Super trikovi kako očistiti cijelu kupaonicu samo s bijelim octom
Super trikovi kako očistiti cijelu kupaonicu samo s bijelim octom

Osim toga, nered koji se vidi na prvi pogled čini da cijeli vaš dom izgleda neurednije i da se osjećate kao dio kaosa. Kad ta gužva očita na prvi pogled nestane, već i to će pridonijeti da cijela kuća izgleda urednije.

Odredite prioritetne prostorije  

crazy housewife

- Nema potrebe da si stvarate dodatni stres idejom da morate očistiti baš svaki kutak u vašem domu, pogotovo kad svi znamo da ćete veći dio vremena provesti u kuhinji, ili u boravku - savjetuje Carson. Usredotočite se na one sobe u kojima ćete vi, vaša obitelj i gosti (ako ih uopće bude) provesti najviše vremena.

Bailey Carson predlaže da krenete od kuhinje, kupaonice, dnevnog boravka, pa tek ako ima vremena - stignete do  spavaćih soba.

Uz trik s papirnatim ubrusom spriječite nered u mikrovalnoj
Uz trik s papirnatim ubrusom spriječite nered u mikrovalnoj

Odaberite višenamjenske proizvode za čišćenje

Dezinficirajuće vlažne krpe za čišćenje skraćuju vrijeme za čišćenje i dezinfekciju podova, jer sve možete odraditi - jednim potezom. Izaberite one koje su sigurne za korištenje na parketima, ali i drugim površinama, pogotovo ako postoje opcije koje odbijaju prašinu te ubijaju viruse i bakterije.

Zatražite pomoć

Ako ste stvarno u strci s vremenom, ne ustručavajte se pozvati pojačanje. Prvo se obratite članovima obitelji; jer to je i njihov nered. Ako to nije dovoljno, provjerite želi li netko pomoći uz relativno malu novčanu naknadu (susjeda u mirovini, na primjer), ili razmislite o angažiranju servisa za čišćenje. Ako biste radije sami očistili stan, zatražite pomoć za druge stvari koje treba obaviti - šetnju pasa, nabavku namirnica, kupovinu poklona i slično. 

Sa sodom bikarbonom i octom riješite se kamenca s glave tuša
Sa sodom bikarbonom i octom riješite se kamenca s glave tuša

Tri stvari odjednom

Organizirajte se, jer očajne situacije zahtijevaju očajne mjere. Na primjer, dok se kolači peku, oribajte kuhinjske pultove i vrata ormarića, prije nego se otuširate, oribajte kadu, prije nego sjednete na kauč da malo predahnete, promijenite prekrivače i stavite prljave u perilicu... Popis stvari za čišćenje može djelovati zastrašujuće, toliko da vas demotivira, no ako dio stvari obavite 'u međuvremenu', tako da ih kombinirate s drugim stvarima, činit će vam se da ima manje posla. Također, tako ćete i uštedjeti nešto vremena. 

Nemojte biti preambiciozni

Neposredno prije blagdanskog ručka ili večere nije dobro vrijeme za isprobavanje nove metode  čišćenja ili  za to da se pozabavite nečim značajnim, poput prvog pokretanja ciklusa samočišćenja na pećnici ili ispiranja kolnika šmrkom pod velikim pritiskom. To nisu stvari koje se rade na brzinu, niti onda kad imate druge prioritete.

- Složeni projekti ne samo da kradu vrijeme, već bi mogu lako izmaknuti kontroli i stvoriti više nereda nego kad ste započeli s čišćenjem - upozorava Carson. Umjesto toga, usredotočite se na zadatke za koje ste sigurni da ih lako možete izvršiti, piše portal Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite