Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Ne ignorirajte bol u leđima, ona upozorava na ozbiljne bolesti...

Bol u leđima često prikriva puno ozbiljnije zdravstvene probleme poput upale bubrega ili gušterače ili infekcije mokraćnih puteva. Nikako ju nije pametno ignorirati, već što prije posjetiti doktora

Woman Suffering From Back Pain
Foto: Andrey Popov
12 komentara

Probleme s bubrezima, mjehurom i sa žuči lako je zamijeniti s bolovima u leđima, naročito kod žena. Organi šalju signale po tijelu, a najčešće se manifestiraju u leđima zato što tamo ima najviše živčanih završetaka pa je i bol najvidljivija. Na taj se način pravi uzrok boli maskira i pojavljuje gdje ne bi trebao, piše Daily Mail

Bubrežni kamenci

Stalna bol u jednom dijelu leđa, ako se pojavljuje uz bol u trbuhu ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak bubrežnih kamenaca. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcija i fosfora, a najčešće su posljedica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Također, veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi. 

Bubrežni kamenci češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, no one veće treba razbiti laserom. 

Upala bubrega

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta je bol najčešća u donjem dijelu leđa, iznad zdjelice i može se proširiti na prepone. Šest je puta češća kod žena nego kod muškaraca. 

Upala gušterače

Upalu gušterače osim boli u donjem dijelu trbuha, povraćanja i mučnine prati bol u leđima. Ta bol može biti iznenadna i širiti se od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili kronične upale. Do upale dolazi zbog pretjeranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama. 

VELIKI BORAC Vida Šekelja: Uklonili su mi dio lubanje, osjećam se puno bolje

Žučni kamenci

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci nastaju kad se u jetri stvara više kolesterola ili ga tijelo sporije obrađuje što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučnog mjehura, zastoj žuči i promjene pH-a. 

S time najviše problema imaju pretile žene iznad 40. godine života, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sustava

Foto: Dreamstime

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posljedica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odjeće. Manifestira se kao bol kod mokrenja, bol u donjem dijelu leđa i u trbuhu.

Najčešće pogađa žene, a liječi se antibioticima, no ako se ne izliječi može uzrokovati upalu bubrega. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message