Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Izbacite ih: Te tri male riječi... čine vas negativnom osobom!

Ne sabotirajte sami sebe! Pazite koje riječi birate u razgovoru

Način na koji izgovaramo neke stvari može utjecati na naše stavove prema njima i utjecati na to kako se osjećamo. Umjesto da kažete 'moram' recite 'trebao/la' bih i stvari će biti lakše

VIDEO

U većini razgovora koje Amerikanci vode prevladava kuknjava i žaljenje, kaže dr. Scott Bea, psiholog u Klinici Cleveland, dodavši kako je to donekle prirodno. Ništa bolje nije ni u našim krajevima.

Naime, ljudski mozak ima sklonost koja se naziva negativnom pristranošću. Mi obično primjećujemo stvari koje prijete našem stanju, pojašnjava, te dodaje kako je to vjerojatno povezano s našim davnim precima koji su stalno morali biti na oprezu, kako bi izbjegli različite opasnosti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Što boja vaše kose govori o vašoj osobnosti

Pokretanje videa...

01:01

I prije nego što kažete da nastojite ne žaliti se - pa meditirate, mislite pozitivno i uvijek pokušavate pronaći ono što je dobro za vas u nekoj situaciji - vjerojatno se žalite i češće nego što mislite.

To je zamka u koju svi povremeno upadamo, no osim što to može dovesti do toga da imate goru sliku o situaciji u kojoj se nalazite, vječno negativan stav vjerojatno može negativno utjecati i na kemiju mozga, upozorava dr. Bea. Zato bi bilo dobro mijenjati perspektivu i način na koji gledate na stvari. 

Young tired working woman at work

Srećom, postoje neki trikovi koji pritom pomažu

Ponekad, na primjer, može pomoći već i malo prilagođavanje načina na koji izgovarate stvari. Tako, umjesto da kažete: 'Moram oprati suđe/odnijeti smeće/otići u trgovinu' i slično, recite: 'Trebao bih otići u trgovinu'. Jednostavno, ako kažete 'moram' to zvuči kao teret koji je pred vama, a ako kažete 'trebao bih' - to je prilika koja je pred vama.

I naš mozak vrlo snažno reagira na način na koji koristimo jezik kad razgovaramo i način na koji koristimo jezik u svojim mislima, pa će njegova reakcija na ove dvije rečenice biti različita. 

Stalno nešto kukate? Znanost je dokazala da to ima dobre strane
Stalno nešto kukate? Znanost je dokazala da to ima dobre strane

Na koncu, kad vam kažu da nešto morate učiniti, vjerojatno ćete se toga primiti teškom mukom, dok kad vam netko kaže: 'Trebala bi mi pomoć oko...' odgovarate s više entuzijazma. Ovakav izražaj kao da donosi osjećaj da je to dobra prilika za nas, da je riječ o iskustvu od kojega možemo imati koristi. Radi se o razlici između obaveze i izazova", kaže dr. Bea. 

Man stressed while working on laptop

- Čak i novi pravci u psihoterapiji koncentrirani su na male prilagodbe jezika poput ove, kako bi ljudima pomogle pobijediti teška vremena - dodaje. Uz to, korisni su i pozitivni  stavovi, kao što je njegovanje zahvalnosti,čime se potiče još više pozitivnog razmišljanja i misli. Stalno kukanje i žaljenje, s druge strane, ostavit će nas osjetljivijima i ugroženijima, te produbiti ciklus  negativnosti i straha.

Preživjeti povratak na posao: Kukanje samo pogoršava tugu
Preživjeti povratak na posao: Kukanje samo pogoršava tugu

Zato 'moram' nije jedina riječ koju trebate zaboraviti. Bea kaže da smo često skloni izricati kategorične tvrdnje koje su pretjerivanje. Na primjer, kad kažemo 'Usamljen sam' ili 'Nesretan sam',. umjesto da kažemo kako imamo 'usamljenih trenutaka, ili da smo nedavno 'imali nekoliko tužnih dana', ta izjava ima puno drugačiju boju i težinu. 

Success concept

- Sve to može obojiti način na koji doživljavamo život. Ovaj drugi način izricanja izjava daje prostora  za poboljšanje i ipak realističniju, opipljiviju sliku trenutne situacije.

Uspjeli su: Bivši studenti FER-a danas vode uspješnu tvrtku
Uspjeli su: Bivši studenti FER-a danas vode uspješnu tvrtku

- Kad je, pak, riječ o vježbanju zahvalnosti, ono nas prisiljava da počnemo razmišljati o lijepim stvarima i dobrim ljudima koje smo sreli, što uvijek mijenja način na koji doživljavamo stvari i svijet oko sebe, zaključuje, donosi portal Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa