Lifestyle

Komentari 3

Ne treba im epiduralna: Svaku stotu ženu porod uopće ne boli

Ne treba im epiduralna: Svaku stotu ženu porod uopće ne boli

Iako se s genetske strane ova varijanta smatra defektom, za 1 posto žena ona donosi čak i prvi porod bez boli, jer je njihova tolerancija znatno viša. Znanstvenici to nazivaju i 'prirodnom epiduralnom'

Iako većina žena strahuje od poroda, osobito onog prvog, neke su sretnice blagoslovljene rijetkim genom zbog kojeg uopće neće imati bolove. 

Pogledajte video:

Znanstvenici su otkrili rijetku varijantu gena KCNG4, koja se povezuje s prirodno većom tolerancijom na bol i to nazivaju 'prirodnom epiduralnom', piše The Sun.

Istraživači Sveučilišta Cambridge kažu da bi njihova otkrića, objavljena u časopisu Cell, 'mogla otvoriti put razvoju novih lijekova za liječenje boli'.

Smatra se da otprilike jedna od 100 žena nosi ovu genetsku varijantu, za koju znanstvenici vjeruju da ima ulogu u smanjenju sposobnosti živčanih stanica da šalju mozgu signal o boli.


 
- Genetska varijanta koju smo pronašli kod žena koje osjećaju manje boli tijekom porođaja vodi do defekta u formiranju prekidača na živčanim stanicama. Ova 'mana' djeluje poput prirodne epiduralne - kaže dr. Ewan St John Smith sa sveučilišnog odjela za farmakologiju i koautor studije.

To znači da je za uključivanje potrebno mnogo veći signal - drugim riječima, jače kontrakcije tijekom porođaja. Zbog toga je manje vjerojatno da signali boli mogu doprijeti do mozga.

Prag boli

Istraživači su proučavali skupinu žena koje su rodile svoje prvo dijete tijekom nekompliciranog vaginalnog porođaja i nisu zahtijevale sredstva za ublažavanje boli.

Dr. Michael Lee, sa sveučilišnog odjela za anesteziju objašnjava kako je rijetko i neobično da prvorotkinje ne traže nešto za bol te je jasno da je njihova tolerancija na bol veća nego kod drugih žena.

- Kad smo testirali ove žene, bilo je jasno da je njihov prag boli bio uglavnom mnogo viši nego što je to bio slučaj kod drugih - otkrio je.
 

Najčitaniji članci