Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

'Ne vjerujem mu ništa, tako mi kaže intuicija. Ne znam zašto'

'Ne vjerujem mu ništa, tako mi kaže intuicija. Ne znam zašto'
1

Psiholog Sascha Topolinski sa Sveučilišta u Kölnu u Njemačkoj kaže da je 'intuicija samo emocionalni osjećaj zbog kojeg smo sigurni u neku ideju, najčešće o tome da 's nekim ili nečim nešto nije u redu'

VIDEO

Kad je 1997. IBM-ovo računalo 'Deep Blue' pobijedilo tadašnjeg najboljeg svjetskog šahista Garyja Kasparova, mnogi su imali potrebu naglasiti da je 'čovjek još uvijek superiorniji od robota ili računala u mnogo drugih igara za koje je potrebna detaljna i komplicirana strategija, npr. u drevnoj dalekoistočnoj misaonoj igri 'Go' u kojoj računalo nije uspjelo odnijeti pobjedu. 

Zaključak mnogih bio je tada da će neke igre poput 'Go' ostati možda i zauvijek van dosega robota, koji ne mogu predvidjeti tako mnogo pokreta koliko može čovjek i ne mogu shvatiti neke 'nijanse' u procjeni nekog koraka u igri - a njih shvaća samo čovjek što nas stavlja van sfere kombinatorike i u sferu intuicije, navodno isključivo ljudsku specijalnost.

- Proći će najvjerojatnije i stotinu godina prije nego računalo pobjedi ljude u toj igri -  rekao je astrofizičar iz Princetona ubrzo nakon Kasparovog izgubljenog meča - a kako mnogi znaju, već je 2016. godine računalni program AlphaGo tvrtke DeepMind Technologies 'slavio' svoju pobjedu. 

Ta pobjeda, piše Psychology Today, s jedne strane ruši neke tvrdnje o tom posebnom smislu koji imaju samo ljudi; intuiciji i kaže kako je intuicija ništa drugo nego prepoznavanje obrazaca. S druge strane, 'prepoznavanje obrazaca'  ne može potpuno objasniti intuiciju jer se većina ljudskog ponašanja događa automatski, vođena genetikom i navikom, a ne svjesnim promišljanjem.

Tako npr. ne biste mogli doći negdje i svoje ponašanje samo rekonstruirati iz prvog puta kad ste bili, jer stvari koje govorite neće imati smisla, objasnila je psihologinja Valerie Thompson sa Sveučilišta u Saskatchewanu u Kanadi.

1. Intuicija je vrlo učinkovita - samo ako o njoj ne razmišljate previše

Svi manje više možemo ocijeniti druge na temelju prvog dojma, kratkog iskustva od nekoliko sekundi. U jednom je istraživanju pokojna psihologinja Nalini Ambady zamolila sudionike da pogledaju kratki video uradak bez zvuka u kojem su profesori i da u deset sekundi ocijene njihovu učinkovitost u instruiranju studenata, a njihovi su se rezultati potpuno razlikovali od rezultata studenata koji su taj test riješili na kraju  semestra.

Dreamstime

Drugi je skup sudionika morao od 1.000 oduzimati po devet brojeva dok su gledali isječke, tako da im je svjesna radna memorija 'zauzeta'. Ocjene su im bile jednako točne, što je pokazalo intuitivnu prirodu društvenih procesa.

Od treće je skupine zatraženo da provedu minutu zapisujući razloge što su ih ocijenili kako jesu, a tad je točnost dramatično opala - po mišljenju dr. Ambady jer su se usredotočilo na neke 'živopisne, karakteristike na profesorima poput određenih gesta ili izgovora', umjesto na to da stvore ukupni dojam.

Previše razmišljanja dakle, može naškoditi našoj sposobnosti oblikovanja mišljenja, a 'posebne moći intuicije oslobađaju se samo u određenim okolnostima'.

2. Previše smo vezani za intuitivna uvjerenja

Jednom kad nam proradi intuicija udari, ona može dovesti do mnogih kognitivnih i društvenih pristranosti, pa čak i rasnih predrasuda. Čak i u područjima u kojima bi srce trebalo imati glavnu riječ, poput romantike, ono može biti beznačajno.

Ni polaznici testova ne mogu se otresti "prvotnog dojma i zablude". Tri od četiri studenta na fakultetu kažu tako da kad sebe preispituju oko točnog odgovora na ispitu, točan biti njihov početni izbor. No, kad su analizirane ocjene na stvarnim ispitima, bilo je i obrnuto: dva puta više odgovora su promijenili iz 'krivo' u 'ispravno', kao i obrnuto. 

Psiholog Sascha Topolinski sa Sveučilišta u Kölnu u Njemačkoj kaže da je 'intuicija samo emocionalni osjećaj zbog kojeg smo sigurni u neku ideju'.

- 'Ne možete mi oduzeti taj osjećaj. Ne vjerujem u ovog prodavača automobila. Ne mogu vam reći zašto, ali znam da mi se ne sviđa - najčešći je obrazac razmišljanja, kaže on.

3. Intuicija se može poboljšati - s praksom

Da biste imali dobru intuiciju u bilo kojoj domeni, potrebno je puno prakse. Ali nisu sve domene podložne dobrim intuicijama. Prvo, moraju postojati pravila koja povezuju događaje i ishode.

Thinkstock

Psiholog iz Washingtona Gary Klein dugo je istraživao ulogu mudrosti u intuiciji stručnjaka u nekim područjima, npr. vatrogasnih zapovjednika, i kaže kako je 'njihova mudrost potrebna, a dobra intuicija bitna', no vatra slijedi zakone fizike, za razliku od npr. ekonomije - koja je znatno kaotičnija i teško predvidiva. (pet godina prije krize 2008. predsjednik Američkog gospodarskog udruženja rekao je: 'Makroekonomija ... je uspjela. Njezin središnji problem prevencije depresije je riješen.')

Treba li vjerovati svojim osjećajima ovisi ne o snazi osjećaja - jer mi imamo slabu intuiciju o intuiciji - već o strukturi domene u kojoj djelujete. Gledajte prema van, a ne prema unutra.

No, općeniti je zaključak da ne može postojati opći test intuicije - npr. nogometaš koji ima sjajnu intuiciju u davanju golova može imati lošu intuiciju u vezi s trošenjem svog novca. 

Fotolia

- Kad razmišljate o nekom planu, zamislite se s buduće ishodišne ​​točke kao da plan nije uspio i razmislite o tome što je pošlo po zlu. Ovaj alat za razmišljanje pomaže da si osvijestimo naše slabe točke i da one postanu stvarni - intuitivniji objekti umjesto apstraktne hipoteze - objasnio je Klein.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku