Lifestyle

Komentari 10

Nekad je teško ljudima dokazati da je Split ipak normalan grad

Nekad je teško ljudima dokazati da je Split ipak normalan grad

Nekome je palo na pamet pretvoriti moja žuganja s Fejsa u svakodnevne crtice na portalu. Nazvao sam ih 'Bolje da mučim' i uskoro ćemo saznati je li to istina...

Cijeli tjedan uvjeravam ljude da je Split normalan grad. Trudim se i objašnjavam Zagrepčanima kako su predrasude neopravdane i prenapuhane, a povremeni iracionalni ispadi svojstveni su svakom gradu. Splićani su samo mrvicu glasniji i ekstravagantniji od ostatka Hrvatske. Ne vjeruju mi, ni prijatelji ni kolege. 

Jučer sam otišao dolje. Avion je poljubio pistu, promolio sam glavu na jezivi zvizdan i nekako se dogegao do izlaza s aerodroma. Doslovno prvi prizor koji sam vidio čim sam izašao iz splitske zračne luke trenutno je poništio sav moj prošlotjedni trud. 

Neki tip sa sunčanim naočalama sjedi u gigantskom stroju nalik bageru. Kasnije će mi upućeniji prijatelji objasniti da se radi o grederu. Pali ga, stroj tutnji. Ali osim buke mašine, čuje se još nešto. Raspalio je muziku. Znojan, trepćem i gledam što se događa. Nisam jedini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Turisti hrle iz aerodroma, hvataju taksije, srce je sezone. Mršave, ali ipak sezone. Mogu zamisliti što im se vrti po glavi. Sletjeli su i vjerojatno očekivali ugledati nekakav mediteranski klišej. Galebove, more, gitare. Umjesto toga, začuđeni stranci podižu naočale i gledaju zaprašenu bauštelu na nevjerojatno prometnoj točki, na kojoj divovski stroj gazi sve pred sobom, a iz njega grmi 'I was made for loving you' od Kissa. 

Katastrofalna je gužva s obe strane ceste. Auti se jedva mimoilaze s kamionima i teškim strojevima. Čini se da grade kružni tok. Jer nema boljeg tajminga za ogromno gradilište nego usred ljeta. Usred sezone. I to točno pred aerodromom. Dok svira Kiss.

Ne znam kako ću ovo objasniti onima gore u Zagrebu.

Više crtica ovog autora pročitajte OVDJE

Najčitaniji članci