Lifestyle

Komentari 57

Neki psi dožive srčani udar od petardi, evo kako to spriječiti

Neki psi dožive srčani udar od petardi, evo kako to spriječiti

Strašna buka od pirotehnike izaziva psihički šok kod životinja. U vrijeme blagdana mnogi psi i mačke u panici bježe pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kamo idu

Dok se ljudi zabavljaju, za pse je ovo doba godine noćna mora. Od straha bježe, skrivaju se ispod stolova, u kutovima, drhte, odbijaju izaći van i obaviti nuždu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje. Oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi - upozoravaju Prijatelji životinja

Dodaju kako, osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti sluh životinja jer je osjetljiviji od ljudskog. Također, strašna buka izaziva i psihički šok. U vrijeme blagdana mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kamo idu.

Lani je se u medijima pisalo o psu Medi iz Zagreba koji je bio toliko prestrašen da je skočio s 4. kata i ostao nepomično ležati na tlu. Ovaj pas imao je sreće jer je unatoč teškim ozljedama preživio.

Ne ispaštaju samo kućni ljubimci, već i sve druge životinje koje se nađu blizu eksplozija.

Trikovi kako da stres od buke za kućnog ljubimca bude što manji:

1. Omotajte ga tkaninom, metodom "Thundershirt"

Društvo za zaštitu životinja s Filipina "Philippine Animal Welfare Society (PAWS)" je na Twitteru objavilo odličan trik kako umiriti kućnog ljubimca i tako mu pomoći da sa što manje trauma preživi blagdane.

Radi se o tome da mu se oko tijela zaveže komad tkanine na određeni način. Kažu kako to djeluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za bijegom. Nazvali su to "Thundershirt". Možete za to koristiti i šal ili obično platno.

Evo kako to napraviti:

2. Pobrinite se da u stan ulazi što manje buke i pokrijte ga svojom jaknom

Zatvorite prozore i spustite rolete. Napravite psu mirnu oazu, stavite na pod dekicu i pokrijte ga nečime što ima miris po vama, možda jaknom ili vašom dekom - to će ga umiriti. Budite uz njega dok najgora buka pred ponoć prođe.

Ako vam kupaonica nema prozore, psu možete i tmo napraviti mirno utočište.

3. Pustite laganu, opuštajuću muziku i budite smireni

Iako vas doček Nove godine kod kuće može ponesti toliko da zaboravite da se ne zabavljaju svi kao i vi, zapravo da vaš pas umire od straha, budite orijentirani na ljubimca.

Prije nego očekujete najgoru buku, pustite mu laganu muziku, nemojte divljati, urlati itd. već budite mirni i opušteni. Ta energija će se prenijeti na vašeg psa i bit će mu lakše. Naravno, mazite ga što više.

4. Krajnja nužda su lijekovi za smirenje

Ako već do bro poznajete svojeg psa i znate da je strah koji osjeća zbog petardi golem, posjetite veterinara i tražite ga neke tablete za smirenje - objasnite o čemu se radi.

Takvih preparata trebalo bi biti i u nekin trgovinama specijaliziranima za kućne ljubimce, ali u tom slučaju pitajte veterinara za savjet oko doziranja i mogućih nuspojava.

Najčitaniji članci