Lifestyle

Komentari 0

Nekoliko je načina koji pomažu izbjeći praznine u komunikaciji s partnerom, jeste li ih isprobali?

Nekoliko je načina koji pomažu izbjeći praznine u komunikaciji s partnerom, jeste li ih isprobali?

Najveći izazov, koji danas negativno utječe na parove, je njihova poteškoća u učinkovitoj međusobnoj komunikaciji na način koji se čini sigurnim, transparentnim i neobrambenim

Ima načina da izbjegnete komunikacijski jaz u vašim odnosima. Danas je jedan od najistaknutijih negativnih izazova parova, njihova poteškoća u učinkovitoj međusobnoj komunikaciji na način koji se čini sigurnim, transparentnim i neobrambenim za oboje. Većina ljudi zna koliko je razgovor i zdrava komunikacija važna za odnose, ali ne govorimo dovoljno o tome koliko nedostatak iste može biti štetan. Ne radi se o tome da je komunikaciju u vezi 'lijepo imati', već je ona imperativ; riječ je o tome da se ona 'mora imati'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako praznine u komunikaciji mogu narušiti odnose?

Kada se jedan ili oba partnera u vezi bore s osjećajem ranjivosti, to može narušiti temelje njihove veze. U svojoj knjizi Drži me čvrsto, Sue Johnson, klinička psihologinja i jedna od vodećih inovatora u terapiji parova, potiče parove da prepoznaju svoje 'demonske dijaloge' - specifične neučinkovite komunikacijske obrasce koji potiču nedostatak sigurnosti u odnos, doprinose odgurivanju partnera i pojačavaju osjećaj nesigurnosti.

Ako se već osjećate tjeskobno u vezi, onda hladna ili obrambena komunikacija povećava tu tjeskobu, što pogoršava postojeći problem. A kada se jedan od partnera treba osjećati sigurnije, a pritom osjeti da je odgurnut, može se povući i zatvoriti. Ponavljanje ovih i sličnih obrazaca ponašanja izaziva podjele i izaziva lošu komunikaciju u odnosima.

Pandemija

Pandemija je dramatično pojačala i pogoršala ove probleme. Povećano vrijeme koje parovi provode zajedno natjeralo ih je da pobliže procijene svoje odnose. Zauzvrat, oni koji su se iskreno suočili s onim što im uspijeva ili ne, imali su koristi od iskorištavanja prilike za poboljšanje područja za koja su smatrali da predstavljaju izazove.

Kako premostiti jaz

Održavanje i poticanje destruktivnih komunikacijskih praznina štetno je za odnose, ali potreban je zajednički napor oba partnera da razbiju te obrasce. Postoji pet tehnika koje je ova psihologinja razvila za svoje klijente, a koje su se pokazale učinkovitima u pomaganju da se nose i učinkovitije komuniciraju u njihovoj vezi. 

Donosimo pet tehnika koje možete prakticirati kako biste se bolje nosili i poboljšali učinkovitost komunikacije u vašem odnosu, prema Johnson:

1. Stvorite obrazac otvorenosti

Stvorite održivi obrazac iskrenosti, povezanosti i otvorenosti jedni prema drugima. Usredotočite se na iznošenje problema na glas, a ne na njihovo potiskivanje iz straha od sukoba. Skrivanje problema ispod površine samo raspiruje ogorčenost i povećava probleme. Usredotočenost na recipročnu svjesnu komunikaciju pomoći će u stvaranju jačeg uvjerenja u snagu vaše veze i odnosa.

2. Razvijte međusobno poštovanje, smjernice i očekivanja

Važno je da vas vide, čuju i razumiju. Recite svom partneru kako zadovoljiti vaše potrebe, emocionalno i fizički, a zatim nastojte poštovati jedno drugo i međusobne potrebe. Pronađite rješenja koja vam omogućuju da se oboje osjećate zadovoljno i emocionalno sigurnije kao par. Ideja je razviti zajednički siguran prostor koji se temelji na međusobno dogovorenom razumijevanju i otvorene ranjivosti. To mora biti transparentan, zajednički, privatni svemir u kojem dijelite tajne koje ne biste rekli drugima. Čineći to, stvorit ćete zdrav reciprocitet i jezik pun ljubavi koji održava uzajamno poštovanje u vašoj vezi.

3. Komunicirajte i promišljeno izražavajte svoje osjećaje 

Budite pažljivi i mudro birajte riječi kada komunicirate s partnerom. Izbjegavajte nagađanje i djelovanje na temelju pretpostavki o tome što možda misle. Nagađanje i predviđanje reakcija vašeg partnera često dovodi do frustrirajuće negativne povratne informacije ili svađe. Umjesto toga, promišljeno razgovarajte o tome što vas muči. Vaš će partner bolje reagirati ako mu date do znanja što točno mislite umjesto onoga što pretpostavljate da misli.

4. Često izražavajte uvažavanje i zahvalnost

Ključno je dati svom partneru do znanja da ga volite i poštujete. Sudjelovanje u komunikaciji s više ljubavi stvara zdraviju ravnotežu i ispunjeniji odnos. Ne zaboravite na zahvalnost i ohrabrujuće riječi kako biste izrazili svoje poštovanje prema djelima i uslugama vašeg partnera kako bi shvatili da ste svjesni da vas vole i podržavaju. Dajte im do znanja da su uvijek dio 'vašeg tima'. Učinite da se jedno i drugo osjećate posebno i nezamjenjivo.

5. Otiđite na spoj 

Učinkovito planiranje uravnoteženog i redovitog rasporeda za međusobne izlaske pokazuje da je vaša veza prioritet i jednako važna kao i druge stvari u vašim užurbanim životima. Jača osjećaj koji pokazuje da ste tim i da ste predani njegovanju i pružanju brige i pažnje koju vaš partner zaslužuje. Kako biste maksimalno iskoristili večeri za spojeve, unaprijed odlučite postoje li teme za  o kojima biste radije razgovarali ili ih pak želite izbjeći. Poštujte međusobne odabire tema, njihovu raznolikost i važnost koju imaju kako za vas, tako i za vašeg partnera. Usredotočite se na teme koje održavaju spoj romantičnim, laganim i prozračnim i podsjećaju vas zašto ste se zaljubili jedno u drugo, piše MBG.

Promišljenost, senzibilnost i prilagođavanje vašeg stila komunikacije može proizvesti izvanredne rezultate tijekom respektabilnog razdoblja. Da biste prekinuli postojeći obrazac, morate razviti i održati novi. Nakon što implementirate novi obrazac, doživjet ćete primjetan rast u svom cjelokupnom osjećaju sigurnosti i sigurnosti u vašoj vezi.

Najčitaniji članci