Lifestyle

Komentari 2

Ovo su znakovi zdrave i sretne veze: Pronalazite li ih kod vas?

Ovo su znakovi zdrave i sretne veze: Pronalazite li ih kod vas?

Odluke donosite zajednički, a kada se svađate, nije bitno koliko nego kako. S partnerom komunicirate i ne omalovažavate ga, a tijekom svađe ne skupljate poene i pobjede, već kada ste u krivu to i priznate

Što je zdrava veza? Pisac Nick Hornby jednom je rekao: 'Nije dobro pretvarati se da bilo koja veza ima budućnost ako se vaše zbirke ploča ne slažu'. U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje se mogu smatrati znakovima sretne, zdrave veze.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Govorite što i mislite

Znate da je veza zdrava ako se parovi u njoj mogu slobodno i iskreno izraziti. To znači da nijedna tema nije zabranjena i da vas partner sluša kada mu nešto pričate. Dosljedna komunikacija ključna je za izgradnju trajnog zajedničkog života i jedna je od najistinitijih karakteristika zdrave veze.

2. Imate svoj vlastiti prostor

Samo zato što ste zaljubljeni ne znači da morate svaki trenutak provesti zajedno. Odvojite vrijeme za ostvarivanje vlastitih interesa i prijateljstva. To održava vaš odnos i daje vam priliku da rastete kao pojedinci - čak i dok rastete kao par.

3. Svađanje

Jedna od najvećih razlika između zdravih i nezdravih veza nije u tome svađa li se par ili ne, već kako se svađa. Nesuglasice su normalne, pa ako se ne svađate, velika je vjerojatnost da se suzdržavate. Ali kad se ljudi u zdravim vezama svađaju, produktivno i pošteno, odnosno izbjegavaju prozivanja i omalovažavanja, onda vrlo vjerojatno imate zdravu vezu. To znači da pokušavate razumjeti svog partnera, a ne osvojiti bodove nakon svake svađe. Kada ste u krivu, ispričajte se.

4. Sviđa vam se vaš odnos

Zdravi odnosi trebaju se temeljiti na stvarnosti. Vjerojatno se vaš odnos neće odjednom poboljšati ako dobijete na lutriji, dobijete dijete ili se uselite u kuću iz snova. Stoga nemojte temeljiti svoje partnerstvo na nadi da će se ono promijeniti. Shvaćate da nijedno od vas nije savršeno, prihvaćate i cijenite jedno drugo zbog onoga što ste trenutno - a ne onoga što biste mogli postati.

5. Odluke donosite zajednički

Još jedna ključna karakteristika zdrave veze: vi ne odlučujete sve, niti vaš partner. Od toga koji film gledati do broja djece, zajedno donosite odluke i slušate brige i želje jedno drugog. 

6. Sretni ste i ispunjeni

Zdrave veze pune su smijeha i zabave. To ne znači da nekad nemate loših dana ili da vas nekad partner ne naživcira, ali to znači da je vaš zajednički život uglavnom sretan na ponekad jednostavne načine. (Spremanje večere, smijanje istim stvarima, dovršavanje rečenica, privatne šale i tako dalje.)

7. Pronalazite ravnotežu

Ponekad vaš partner mora raditi duže, a vi jednostavno morate spremiti večeru ili se morate baviti djecom. To je život. Ono što je važno je da se, na duge staze, slažete i da zajedno pronalazite ravnotežu i kompromise.

8. Ljubazni ste jedno prema drugome

Ništa nije jači znak zdrave veze od ophođenja prema osobi koju volite s pažnjom, obzirnošću, empatijom i uvažavanjem. Ako otkrijete da pokazujete više poštovanja prema ljudima koje jedva poznajete nego što pokazujete svom partneru, odmaknite se i ponovno razmotrite svoje prioritete.

9. Vjerujete jedno drugome

Zdravi odnosi izgrađeni su na povjerenju i predanosti i komunikaciji bez tajni. 

10. Puštate nepotrebne stvari

Partner će vas živcirati. I vi ćete njega. Reći ćete stvari koje ne mislite. Ponašat ćete se bezobrazno. Bitno je kako se nosite sa svime ovim. Zaboravili su uzeti mlijeko iako ste ih podsjetili? Recite to, ali nemojte zamjerati zbog toga.

11. Intimni ste

Seks je važan dio zdravih odnosa, ali to je samo jedan dio. Ako ste u zdravoj vezi, osjećat ćete se povezani – u krevetu i izvan njega.

12. Vaša veza je vaše sigurno mjesto

Vaša bi veza trebala biti sigurno i stabilno mjesto u koje ćete se na kraju dana vratiti kući. To ne znači da se ne svađate, to samo znači da kada su stvari teške, uvijek biste radije vidjeli svog partnera nego bilo koga drugog.

13. Razgovarate sa svojim partnerom, a ne s drugim ljudima

Kada imate problema i nedoumica, podijelite ih sa svojim partnerom, a ne s kolegama. Prijatelje ćete, naravno, uvijek imati, ali ne da izbjegnete teške razgovore sa vašim partnerom.

14. Izgovarate čarobne riječi

'Volim te', 'Hvala' i 'Žao mi je', piše Real Simple.

Najčitaniji članci