Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

"Nema neuspjeha, već postoji samo povratna informacija"

"Nema neuspjeha, već  postoji samo povratna informacija"
1

Ako roditelji kod sebe prepoznaju sklonost perfekcionizmu, najlakši način da djetetu dopuste pogrešku jest da mijenjaju sebe, tj. da i sebi dopuste pogrešku

VIDEO

Nitko ne zna kad se točno prvi put javi unutarnji glas i kad ga zapravo počnemo slijediti. No ne mislimo doslovno na glas nego na unutrašnju potrebu da sebe i druge procjenjujemo strože i da budemo kritičniji prema ljudima i pojavama u okruženju. Zbog tog glasa naše dijete baš nikad ne želi zakasniti u vrtić, čak i kad ga umirimo da to nije nešto strašno i nikad, baš nikad ne odijeva neizglačanu majicu, a katkad i cijeli prvi razred u školu nosi sve knjige da se ne bi dogodilo da imaju neki predmet nepredviđeno i da ono nema tu knjigu.  

- Djeca koja su kritična prema sebi i drugima, često se nazivaju i mali perfekcionisti. Roditeljima čija djeca imaju ovaj oblik ponašanja ponajprije bih savjetovala da preispitaju svoj način doživljavanja uspjeha, svoje nošenje s kritikama ili kratko rečeno da počnu od sebe. Naime, roditelji su osnovni model prema kojem dijete stvara svoju sliku svijeta. Osim roditelja to mogu biti i druge značajne osobe poput djedova i baka, kumova, trenera, učitelja i sl. - govori nam diplomirana psihologinja Jelena Vrsaljko.  

Psiholozi smatraju da se taj unutarnji glas formira od ranog djetinjstva pod utjecajem mnogih “glasova” koji ulaze u naš prostor, formiraju nas i poučavaju. Iako psiholozi smatraju da se unutarnji glas formira nekako s učenjem govora i s prvim koracima, mnogi misle da se s njime rodimo i da je povezan s našom naravi. Psihologinja  Margalis Fjelstad smatra da se glas unutarnjeg kritičara počinje formirati kad se prvi put shvati  značenje riječi “ne” i uvidi kako su naši roditelji uzrujani kad učinimo nešto što ne bismo smjeli.  Što su roditelji i ljudi u djetetovu okruženju, tvrdi Fjelstad, negativniji i dijete će biti kritičnije i obratno. To ističe i naša sugovornica. 

- Ako roditelji ili roditeljske figure teže perfekcionizmu, velika je vjerojatnost da će to prihvatiti i dijete. Ako roditelji kod sebe prepoznaju takva ponašanja, najlakši način da djetetu dopuste da smije pogriješiti jest da mijenjaju sebe, tj. da i sebi daju dozvolu da smiju pogriješiti - poručuje psihologinja  i dodaje: 

- Naravno može se dogoditi da su roditelji daleko od perfekcionizma, u tom slučaju dijete možda ima nesvjesni odmak od roditeljskog ponašanja, jer mu je potreban red pa je sklono perfekcionizmu. 

Dr. Fjelstad smatra da se perfekcionizam razvija i kao pokušaj djeteta da udovolji roditeljima i drugima koji očekuju ponešto od njega. Treba mu pokazati da je i pogreška normalna i sastavni dio života, odnosno čak i vrijedna jer iz nje može nešto naučiti. 

Psihologinja Vrsaljko stoga daje nekoliko savjeta roditeljima u takvim situacijama: 

-  Verbalno im poručite da ne mora sve biti savršeno, kada roditelj ili dijete nešto pogriješi obratiti djetetu pozornost na to i činjenicu da se ništa strašno nije dogodilo, pohvalite ga za učinjeno. Ako dijete nije uspjelo učiniti nešto što mu je jako važno, potrebno je pružiti mu utjehu, zajedno s djetetom proanalizirati što može učiniti da drugi put uspije. Generalna poruka može biti: ‘Nema neuspjeha, postoji samo povratna informacija’. Tako dijete ide u smjeru razvoja svojih sposobnosti.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije